Ulkomaat

HS-analyysi: Iranin hallitus korotti bensiinin hintaa raha­pulassa ja epä­toivoisena, mutta samalla se ajoi maan vuosi­kymmenten pahimpaan kriisiin

Iranin levottomuuksien syyt ovat todellisuudessa paljon polttoainetta syvemmällä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Verna Vuoripuro.

Noin 11 senttiä litralta.

Sen verran maksaa tällä hetkellä bensiini Iranissa, kun polttoaineen hintaa korotettiin 50 prosenttia.

Suomessa bensiini maksaa juuri nyt noin 1,50 euroa litralta, joten iranilainen hinta voi tuntua täällä vähäpätöiseltä. Muutaman sentin hinnankorotus on kuitenkin ajanut maan kriisiin, jota jotkut asiantuntijat kutsuvat jopa pahimmaksi sitten 1980-luvun sodan Irakin kanssa.

Vihaiset iranilaiset lähtivät viikonloppuna kaduille osoittamaan mieltään, ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn arvion mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet jo ainakin 106 ihmistä.

Ihmiset polttavat mielenosoituksellisesti huoltoasemia ympäri maata. Todellisuudessa levottomuuksien syyt ovat paljon polttoainetta syvemmällä.


Halpa bensiini on ollut iranilaisille vuosikymmenien ajan perusoikeus.

Öljyä tuottavassa Iranissa bensiinin ostoa on tuettu avokätisesti valtion kassasta 1980-luvulta lähtien. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan Iran tuki fossiilisten polttoaineiden käyttöä viime vuonna yhteensä noin 62 miljardilla eurolla, enemmän kuin mikään muu valtio.

Iranilaiset ovat riippuvaisia polttoaineesta: siellä on tuoreimpien arvioiden mukaan runsaat 14 miljoonaa autoa. Suurin osa niistä on tehty kotimaassa, ja bensiiniä kuluu merkittäviä määriä.

Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA kertoo, että 81 miljoonan asukkaan maassa ostetaan päivittäin 90 miljoonaa litraa bensiiniä.

Kansalaiset tarvitsevat autoa niin töihin pääsyyn kuin töiden tekoonkin. Verkkojulkaisu Politicon mukaan monet työttömät iranilaiset ajavat pimeää keikkaa taksinkuljettajina.


Edullinen polttoaine on myös itsessään elinkeino joillekin iranilaisille. Bensiiniä nimittäin salakuljetetaan runsaasti Iranista muualle Lähi-itään sekä maata pitkin että meriteitse.

Eri arvioiden mukaan Iranista salakuljetetaan joka päivä 10–20 miljoonaa litraa polttoainetta. Iranin valuutan rialin devalvointi on lisännyt salakuljetetun bensiinin kysyntää entisestään.

Iranin presidentti Hassan Ruhani perustelikin polttoaineen hinnan nostamista juuri pimeän bensiinibisneksen kitkemisellä. Syy tosi ontuu: iranilainen polttoaine on hinnankorotuksen jälkeenkin maailman toiseksi halvinta heti Venezuelan jälkeen.


”Äärimmäistä painetta.”

Sitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi, kun hän viime vuonna määräsi Iranille talouspakotteita ja veti Yhdysvallat pois ydinsopimuksesta.

Äärimmäinen paine on kyllä tuntunut, mutta Iranin hallituksen sijaan se on kurittanut erityisesti tavallista kansaa.

Maan talous on syöksykierteessä, ja Iranin tilastokeskuksen mukaan jopa 40 prosenttia kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Yli 40 prosenttiin kohonnut inflaatio on syönyt kansalaisten säästöt, ja muun muassa ruoan hinta on noussut. Elintarvikkeiden hintojen odotetaan kohoavan yhä korkeammalle, kun kuljetuskustannukset kasvavat bensiinin muuttuessa kalliimmaksi.

Iranin protesteissa puretaankin nyt turhautumista kalliin bensiinin lisäksi arjen ahdinkoon ja päättäjien välinpitämättömyyteen. Ne noudattavat samaa kaavaa kuin monet muut eri puolilla maailmaa tänä syksynä puhjenneet mielenosoitukset.

Lue myös: Miljoonat lähtivät kaduille vaatimaan muutosta – Miksi kaikkialla maailmassa osoitetaan mieltä juuri nyt?


Iran on ennenkin yrittänyt päästä eroon valtiolle miljardeja maksavista bensiinitukiaisista. Säännöstely-yrityksistä on kuitenkin luovuttu, koska poliitikot ovat pelänneet kansan reaktiota.

Miksi presidentti Ruhani siis yllätti hinnankorotuksella nyt, kun ihmiset ovat muutenkin ahdingossa ja parlamenttivaaleihin on enää kolme kuukautta?

Todennäköisesti siksi, että Iranin talous on aidosti romahtamispisteessä, arvioi ajatushautomo Brookings Institutionin tutkija Ali Fathollah-Nejad.

”Ajoitus viittaa siihen, että valtio toimi pakon edessä ja hätätilanteessa, koska se ei olisi äärimmäisen tiukan budjettinsa rajoissa pystynyt maksamaan työntekijöidensä, kuten turvallisuuspalvelun, palkkoja tulevina kuukausina”, Fathollah-Nejad kirjoittaa analyysissaan.

Öljystä saatavat tulovirrat ovat tyrehtyneet, eikä Iranin kansalliskaartin kaltaisia puolivaltiollisia toimijoita veroteta.

”Siksi valtion eliitti joutui kurottamaan kansalaisten jo valmiiksi melko tyhjiin taskuihin. Se suututti ihmiset, jotka ovat todistaneet valtiojohtajien korruptiota ja nepotismia.”


Iran on hoitanut käteisvajeensa paikkauksen erityisen huonosti viestinnän kannalta. Se yritti markkinoida bensiinin hinnankorotusta lupaamalla, että korotuksesta saatavat rahat ohjataan tukina 18 miljoonalle köyhälle perheelle.

Iranilaisilla ei kuitenkaan ole aavistustakaan, keitä nämä perheet ovat ja milloin he saavat rahansa. Turhautuneet mielenosoittajat arvelevatkin, että korotuksista saatavat noin 2,26 miljardin euron vuotuiset lisätulot menevät johtajien taskuun.

Kriisistä ei ole helppoa ulospääsyä.

Asiantuntijat pelkäävät, että Iran tukahduttaa väkivalloin loputkin mielenosoittajat ja lopulta mikään ei muutu.

Tosin Fathollah-Nejadin mukaan on toivoakin, jos esimerkiksi Iranin hallinnon arkkivihollinen Yhdysvallat haluaisi auttaa mielenosoittajia.

Iran on pimentänyt viime päivinä ympäri maata internetin, mutta Yhdysvallat voisi tarjota verkkoyhteyden satelliitin välityksellä. Siten iranilaiset saisivat äänensä kuuluviin ja yhteyden toisiinsa.

”Niin voitaisiin välttää maailman silmiltä ja omaltatunnolta kätketyn verilöylyn jatkuminen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkko­uutisille: ”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut erittäin pahasti”

  3. 3

   Keski-Suomessa on saatu esimakua siitä, mitä ilmastokriisi tuo tullessaan: Petäjävedellä vettä on säästetty ja kunnanjohtaja on huomannut, että yksittäisen ihmisen teot merkitsevät

  4. 4

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  8. 8

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  9. 9

   Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

  10. 10

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  5. 5

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  6. 6

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  8. 8

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää