Ulkomaat

Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin todistus oli tärkein hetki Trumpin virkarikostutkinnassa. Watergate-skandaalin tähtitodistaja John Dean arvioi, että vielä ei ole kuultu kaikkea Trumpin Ukraina-jupakasta.

”No mutta hei vaan John Dean vuosimallia 2019.”

”Tämä on John Dean -hetki, joka jää elämään ikuisiksi ajoiksi Yhdysvaltain poliittiseen historiaan.”

”Tämä on John Dean -hetki. Kaveri tekee historiaa. Dean 2.0.”

Tällaisista ja lukuisista vastaavista kommenteista täyttyi mikroviestipalvelu Twitter keskiviikkona, kun amerikkalaiset ahmivat tv-ruuduistaan Yhdysvaltain EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin todistusta presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa.
Kyseessä oli niin selkeä John Dean -hetki, että uutiskanava CNN oli kutsunut studioraatiinsa jo ennalta itsensä John Deanin.

Trumpin tukijoukkojen ja lempikanavan Foxin ykkösankkurin Sean Hannityn mukaan hetkessä ei kuitenkaan ollut mitään käänteentekevää, päinvastoin, ”päivä ei olisi voinut olla parempi presidentti Trumpille”.


Kuka ihme on John Dean?

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa ovat käynnissä kuulemiset, jotka ovat hyvin suurella todennäköisyydellä johtamassa Trumpin syyttämiseen virkarikosoikeudenkäynnissä. Se alkanee kongressin ylähuoneessa senaatissa tammikuussa.

Syyskuun lopulla käynnistyneen prosessin mieleenpainuvimmat hetket nähtiin keskiviikkona, kun suurlähettiläs Sondland todisti presidentin ja tämän lähipiirin olleen mukana hämärässä hankkeessa. Republikaani Trump yritti demokraattien mukaan painostaa Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa, demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia.

Tarkemmin Sondlandin kuulemisesta voi lukea HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtajan Anna-Sofia Bernerin tästä artikkelista ja tästä analyysistä.

Viittaukset John Deaniin ovat viittauksia Yhdysvaltain poliittisen historian hätkähdyttävimpään draamaan, Watergate-skandaaliin. Vuonna 1972 alkanut sotku johti virkarikostutkintaan, joka puolestaan pakotti presidentti Richard Nixonin eroamaan elokuussa 1974.Watergate-skandaalin ikimuistoisimpiin hetkiin kuului Nixonin oikeudellisen neuvonantajan John Deanin televisiossa näytetty todistus, jossa hän kertoi osallistuneensa Nixonin johtamiin yrityksiin skandaalin peittelyssä. Skandaali alkoi siitä, kun Nixonin uudelleenvalintakampanjan palkkaamat miehet olivat yrittäneet murtautua Watergate-hotellissa Washingtonissa olevaan demokraattipuolueen päämajaan ja asentaa sinne salakuuntelulaitteita.

Tuolloin 34-vuotiaan Deanin todistuksesta on jäänyt amerikkalaisten mieliin elämään hänen varoituksensa Nixonille, että ”hallinnossa kasvoi syöpä ja jos sitä ei poisteta, se tappaa presidentin itsensäkin.”


Ratkaisevaa Deanin päiväkausia kestäneissä kuulemisissa oli se, että hän kertoi Nixonin menneen yhdessä tapaamisessa virkahuoneensa nurkkaan ja kuiskanneensa Deanille huolenaiheestaan. Kuiskiminen synnytti epäilyn, että Nixon äänittää kaiken virkahuoneessa puhutun, mikä taas johti kyseisten nauhojen julkistamisvaatimuksiin ja myöhemmin Nixonin likaisten temppujen paljastumiseen.
Korkein oikeus määräsi Nixonin luovuttamaan nauhat tutkijoille. Yhdellä nauhalla kuului esimerkiksi, kuinka presidentti halusi keskustiedustelupalvelu CIA:n häiritsevän liittovaltion poliisin FBI:n tutkimuksia. Aikamoinen soppa siis, ja se johti presidentin eron ohella lähes 50 ihmisen tuomitsemiseen: myös John Dean vangittiin neljäksi kuukaudeksi.

Dean oli siis sisäpiiriläinen, mitä on myös keskiviikkona puhunut Gordon Sondland. EU-lähettiläs Sondlandista tuli yksi ”kolmesta amigosta” (Three Amigos), joiden piti toteuttaa Trumpin Ukraina-politiikkaa Trumpin asianajajan Rudy Giulianin ohjeiden mukaisesti.

”Puhukaa Rudyn kanssa”, oli Trumpin ohje diplomaateille ja ministereille siitä, miten Ukraina-politiikkaa tehdään.

Tapauksissa on yhtäläisyyksiä ja eroja, minkä Dean itsekin totesi keskiviikkona. Hänen mukaansa Sondland ”päätti asettaa totuuden puolueensa ja presidentin yläpuolelle”, kuten Dean sanoi The New York Times -lehdelle.

Mutta Sondlandin todistuksessa oli puutteensa, koska useaan otteeseen Sondland sanoi, ettei muista kaikkia tapahtumia.

”Hän suojeli itseään, naulasi muutaman muun ihmisen ja antoi vain rajallisen näkymän siihen, mitä todella tapahtui”, Dean kommentoi lehdelle.


Siinä missä Watergate-skandaalin aikainen Dean tunnusti omat, muiden hallinnon jäsenten ja presidentin väärinkäytökset, Sondland puolusti omia tekemisiään sanomalla, että hän vain noudatti vastentahtoisesti Trumpin käskyjä ja toimi mielessään Yhdysvaltain ja Ukrainan etu.

Sondland kertoi olettaneensa, että Trump oli jäädyttänyt Ukrainalle luvatun sotilaallisen avun saadakseen Ukrainalta vastapalveluksia, mutta siitä Sondland ei pystynyt esittämään todisteita. Tämä antoi republikaaneille mahdollisuuden sanoa, että Sondland ei tarjonnut ”savuavaa asetta” Trumpin syyttämiselle.

”Game over” eli pelit on pelattu, tulkitsi Sondlandin todistuksen arvoa Trump itse viittaamalla kuulemisesta kirjoitettuun twiittiin.
Sondland osoitti kuitenkin tallennettujen viestiketjujen avulla, että Trump esitti ehtoja Ukrainalle ja asiaa ei hoidettu diplomatian hämärillä sivukujilla vaan Valkoisen talon johtaman ulkopolitiikan ”keskikaistalla”.

Heti kuulemisten alussa pitämässään puheenvuorossa Sondland sanoi, että Trumpin toiveista olivat tietoisia muun muassa varapresidentti Mike Pence sekä ulkoministeri Mike Pompeo.

Sondland pystyi osoittamaan, että Trump vaati Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Joe Bidenin pojan mahdollista korruptiota Ukrainassa sekä vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyviä väitettyjä epäselvyyksiä.

Lähettiläs Sondlandin mukaan Trumpille ei ollut niinkään tärkeää, että kyseisiä asioita tutkitaan kuin että niiden tutkimisesta annetaan Ukrainassa virallinen ilmoitus. Trumpin oletetaan halunneen käyttää ilmoitusta demokraattien ja Joe Bidenin vastaiseen hyökkäykseen.


Vox-uutissivuston mukaan Sondlandin todistus keskiviikkona erosi merkittävällä tavalla John Deanin kertomuksista lähes puoli vuosisataa aiemmin. Sondlandin todistuksessa ei tullut ilmi mitään, mitä ei olisi jo pääpiirteissään tiedetty esimerkiksi Trumpin julkistamasta puhelusta Zelenskyin kanssa.

”Watergate oli monella tapaa kuin mysteeriromaani. Kuulemisista kertyi todistusaineistoa, joka kasvoi kohti epävarmaa lopputulosta.– – Trumpin virkarikoskuulemisiin liittyy hyvin vähän mystistä. Me tiedämme jo, mitä Trump teki”, Voxin analyysissä todettiin.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö demokraatit haluaisi Trumpin vastaisiin kuulemisiin jonkun John Deanin kaltaisen hahmon. Viime kesänä Dean kutsuttiin kuulemiseen, jossa käsiteltiin aiempaa erikoistutkija Robert Muellerin johtamaa tutkimusta Venäjän ja Trumpin vaalikampanjan epäillystä yhteispelistä.

Dean totesi tuolloin edustajainhuoneessa, että hän oli havainnut monia hätkähdyttäviä yhtäläisyyksiä Nixonin ja Trumpin käytöksessä, esimerkiksi yritykset tukahduttaa FBI:n tutkimuksia.


Muellerin tutkimukset johtivat yli 30 ihmisen syyttämiseen, mutta todistusaineistoa Trumpin suorasta syyllisyydestä – tai syyttömyydestä – ei löytynyt. Muellerin mukaan rikosprosessia ei voi käynnistää istuvaa presidenttiä vastaan, joten pallo siirtyi viime heinäkuussa kongressille.

Demokraatit luopuivat ajatuksesta käynnistää virkarikosprosessia Venäjä-jupakassa. Yksi syy oli siinä, että Muellerin kuuleminen kongressissa oli pettymys, tai ”suutari”, kuten republikaanit totesivat.

Niinpä pari kuukautta myöhemmin käynnistynyt Ukrainaan liittyvä tutkinta ja pian todennäköisesti seuraava virkarikosoikeudenkäynti ovat ”toinen haukku omenasta”, kuten Daily Beast -sivustolla todettiin.

Tähän mennessä ei näy mitään merkkejä siitä, että Trumpin republikaanisen puolueen kongressiedustajat olisivat valmiita syrjäyttämään presidenttiä. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, että oikeudenkäynti käynnistetään senaatissa, vaikka Trumpin tuomitseminen kahden kolmasosan enemmistöllä on erittäin epätodennäköistä.

Watergaten tähti John Dean totesi jo viime viikolla, että Trumpin Ukraina-jupakassa on kuultu enemmän raskauttavia asioita kuin Nixonin virkarikosjutun alussa oli tiedossa.

Keskiviikkona Dean sanoi häntä isännöineellä CNN-kanavalla, että tämänkertaisten kuulemisten tähtitodistaja Sondland tuskin kertoi koko totuutta tapahtumista.

”Minä en säästänyt ketään, en itseänikään [Watergaten aikana]. Hänen todistuksessaan oli nyt vähän CYA:ta. Oli monenlaisia hämäriä muistikuvia asioista, joita minä en usko, että ihmiset unohtavat”, Dean totesi.

CYA on lyhenne sanoista cover your ass eli turvaa oma selustasi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  4. 4

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Suomen kieleen on tullut vaikutteita yllättävästä suunnasta – moni sana on jäänne kohtaamisista indoiranilaisten kanssa

  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Maan pinnan syvin kohta löytyi itäiseltä Etelämantereelta – kanjoni ulottuu 3,5 kilometrin syvyyteen

  9. 9

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  10. 10

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää