Ulkomaat

Trumpin virkarikos­kuulemisen todistaja varoitti Venäjästä: ”Kansa­kuntaamme revitään rikki, totuus kyseen­alaistetaan”

Torstaina Yhdysvaltain kongressissa kuultiin tutkinnan toistaiseksi viimeiset julkiset todistajanlausunnot.

Washington/Helsinki

Aurinkoisena torstaiaamuna Capitol-kukkulalla ei ollut enää karnevaalitunnelmaa. Julkisten virkarikoskuulemisten viidennessä ja toistaiseksi viimeisessä päivässä on jälkilämpöjen tuntua dramaattisen keskiviikon jälkeen. Salissa yleisöä on vähemmän kuin aiempina päivinä eikä kukaan joutunut jonottamaan paikkaansa ulkona.

Tutkinnan kohde sen sijaan vaikutti seuraavan tapahtumia tarkasti. Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi tutkinnasta ahkerasti. Hän muun muassa kehotti ihmisiä lukemaan litteroinnit hänen ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisistä puheluista.
Päivän todistajat ovat lukeneet ne. Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystön työntekijä David Holmes kertoi, että oli ”syvästi pettynyt”, kun hänelle selvisi, ettei Trump ollut jälkimmäisessä puhelussa keskustellut Yhdysvaltain ulkopoliittisista päämääristä vaan sen sijaan kysellyt tutkinnoista poliittiseen vastustajaansa Joe Bideniin ja tämän poikaan.

Kansallisen turvallisuusneuvoston entinen Venäjän ja Euroopan asioiden johtaja Fiona Hill yritti käyttää hetkensä valokeilassa muistuttaakseen siitä, mikä hänen mielestään Yhdysvaltoja todella uhkaa.

”Venäjän hallinnon päämäärä on heikentää maatamme”, Hill sanoi avauspuheenvuorossaan.

”En sano tätä lietsoakseni paniikkia vaan realistina.”

Näin Vladimir Putin kommentoi virkarikostutkintaa keskiviikkona Moskovassa:


Pitkän linjan Venäjä-asiantuntija ohjasi sanansa suoraan poliitikoille, jotka istuivat häntä vastapäätä. Hill sanoi, että aiemmin kuultujen kysymysten ja lausuntojen perusteella vaikuttaa siltä, etteivät kaikki valiokunnan jäsenet usko, että Venäjä ja sen turvallisuuspalvelut toteuttivat operaation Yhdysvaltoja vastaan.

”Ja että kenties, jotenkin, jostakin syystä, Ukraina toteutti”, Hill sanoi.

”Tämä on Venäjän turvallisuuspalveluiden luoma fiktiivinen tarina.”

Hill pyysi, etteivät kongressiedustajat levittäisi valheita, jotka selvästi edistävät Venäjän etuja. Hän sanoi niiden olevan haitallisia, vaikka niitä käytettäisiinkin vain kotimaisten poliittisten tavoitteiden edistämiseen.

Sanat vaikuttivat kaikuneen osin kuuroille korville. Kun kuulemisessa tuli republikaanien vuoro kysyä kysymyksiä, kongressiedustaja Devin Nunes aloitti kysymyksillä, jotka liittyvät perusteettomiin teorioihin, että Ukraina sekaantui vaaleihin.

Valiokunnan jäsenet sen sijaan kiistivät kyseenalaistaneensa Venäjän sekaantumisen vuoden 2016 vaaleihin.Hillin todistus on yritys nostaa keskustelu republikaanien ja demokraattien välisen köydenvedon yläpuolelle. Hill pyrkii muistuttamaan, että Venäjä hyötyy Yhdysvaltain hajaannuksesta ja että se on myös pyrkinyt tätä hajaannusta luomaan.

Hill yhdisti Venäjän vuoden 2016 informaatiokampanjan jäljet tähän päivään.

”Kansakuntaamme revitään rikki. Totuus kyseenalaistetaan.”

Hill on syntyään britti ja hänet tunnetaan arvostettuna Venäjä-asiantuntijana. Hill on toiminut tiedusteluanalyytikkona ja kirjoittanut kirjan Vladimir Putinista. The New York Timesin torstaina julkaisemassa henkilökuvassa kerrotaan Hillin ottaneen tietoisen riskin tullessaan töihin Trumpin hallintoon.

Hill ei ole profiloitunut Trumpin kannattajana tai vastustajana. Alkupuheenvuorossaan hän kertoi olevansa köyhän kaivosmiehen lapsi Englannista, jolla ei olisi synnyinmaassaan ollut samoja etenemismahdollisuuksia kuin Yhdysvalloissa.

Republikaanit ovat suhtautuneet häneen epäilevästi. Hän on kertonut joutuneensa vihapuheluiden ja salaliittoteorioiden kohteeksi.

Hillin avauspuheenvuoron jälkeen salissa keskityttiin kuitenkin yksityiskohtien paikkansapitävyyden selvittämiseen. Hänen rinnallaan todistanut Holmes pääsi julkisesti kertomaan EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandin ja presidentti Trumpin välisestä puhelinkeskustelusta.

Kamerat lauloivat, kun Holmes vei kätensä korvalleen näyttääkseen, miten Sondland tarkalleen piti puhelinta kiovalaisen ravintolan terassilla heinäkuussa. Holmes kuuli vieressä viime heinäkuussa, kuinka keskiviikkona tutkinnassa kuultavana olleen Sondlandin puhelu yhdistettiin Trumpille.

”Presidentti puhui hyvin kovaa ja tunnistettavasti, ja suurlähettiläs Sondland piti välillä puhelinta irti korvaltaan, luultavasti kovan äänenvoimakkuuden vuoksi”, Holmes kertoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnalle viime perjantaina.

Puhelun jälkeen Holmes kysyi Sondlandilta, oliko totta, ettei Trump ”välittänyt paskaakaan Ukrainasta”. Sondland vastasi tämän olevan totta, ja että presidentti oli kiinnostunut vain ”isoista jutuista”, jotka hyödyttivät häntä itseään. Esimerkkinä Sondland mainitsi ”Biden-tutkinnan”.

Eilen todistanut Sondland tuli moneen kertaan esiin myös Hillin vastauksissa. Hän kertoi hermostuneensa Sondlandiin kesällä niin, että oli huutanut tälle. Kiukun syynä oli se, ettei Sondland kertonut hänelle kaikista tapaamisistaan vaan tuntui toimivan omin päin Ukrainassa.

Sondland oli vastannut, että hän piti presidentti Trumpin, ulkoministeri Mike Pompeon, Valkoisen talon kansliapäällikön Mick Mulvaneyn ja turvallisuusneuvonantaja John Boltonin kartalla kaikesta.

Hill kertoi ymmärtäneensä eilen Sondlandin todistusta kuunnellessaan, että hän ja Sondland todella tekivät eri asioita Ukrainassa.

”Hän oli sekaantunut hoitamaan kotimaan politiikan asiaa”, Hill sanoi.

Torstain jälkeen virkarikoskuulemiset päättyvät ainakin toistaiseksi.

Demokraatit ovat haastaneet todistajiksi esimerkiksi Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin ja kansliapäällikön Mick Mulvaneyn, mutta Valkoinen talo on kieltänyt heitä todistamasta.

Bolton on pyytänyt tuomioistuinta ratkaisemaan asian, mutta ei ole varmaa, odottaako edustajainhuone oikeuden päätöstä vai päättääkö se virkasyytteen nostamisesta jo nyt kerätyn todistusaineiston pohjalta. Edustajainhuone jää tänään yli viikon istuntotauolle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  5. 5

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  6. 6

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  7. 7

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää