Ulkomaat

Venäjän duuma sääti kaksi uutta lakia: Uusiin puhelimiin on asennettava pakollisia venäläisiä sovelluksia, ja yksilöitä voidaan julistaa ”ulkovallan agenteiksi”

Tuoreen mittauksen mukaan sananvapautta pitää tärkeänä vapautena 58 prosenttia venäläisistä. Vuonna 2017 niin arvioi 34 prosenttia.

Moskova

Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi torstaina kaksi uutta lakia, jotka jo ennalta herättivät runsasta huomiota.

Toinen laki edellyttää, että uusiin Venäjällä myytäviin älypuhelimiin, tietokoneisiin ja älypuhelimiin asennetaan pakolliset venäläiset sovellukset.

Toinen taas mahdollistaa myös yksilöiden nimeämisen ”ulkovallan agentiksi”. Nyt leiman voivat saada järjestöt ja tiedotusvälineet, joita rahoitetaan ulkomailta.

Duuma hyväksyi molemmat lait torstaina kolmannessa ja viimeisessä käsittelyssä. Seuraavaksi ylähuone hyväksyy ne, minkä jälkeen presidentti vahvistaa lait. Käytännössä duuman hyväksymät lakihankkeet järjestään toteutuvat.

Ensimmäisen lain kannattajat ovat perustelleet lakia muun muassa sovelluksilla, jotka hyödyttävät esimerkiksi vanhuksia.

Uutissivusto Meduzan mukaan lain takana on kuitenkin presidentinhallinto. Meduzan lähteiden mukaan laki liittyy Kremlin ajamaan ”suvereeni internet” -hankkeeseen.

Sen tavoitteena on yleisesti ajateltu olevan pyrkimys saada internet vallanpitäjien tiukempaan kontrolliin. Viranomaiset voivat sen avulla estää helpommin pääsyn verkkosivustoille.

Laki suvereenista internetistä astui voimaan marraskuun alussa.

Lue lisää: Duuma hyväksyi lain, joka mahdollistaa Venäjän eristämisen muusta internetistä: Mistä ”suvereenissa internetissä” on kyse?

Torstaina säädetty laki on periaatteessa vielä melko lievä, mutta kriitikot epäilevät lakia olevan helppo tiukentaa myöhemmin nopeastikin. Torstaina ei vielä tiedetty, mistä sovelluksista on kyse. Lain mukaan hallitus listaa ne myöhemmin.

Joka tapauksessa esimerkiksi puhelinvalmistaja Applen edustajat ovat sanoneet uutissivusto The Bellille, että yhtiö saattaa lain vuoksi vetäytyä Venäjältä.

Lain on määrä astua voimaan heinäkuussa 2020.

Toisessa laissa on kyse muutoksesta lakiin, joka koskee ulkovaltain agenteiksi laskettuja viestimiä.

Torstaina hyväksyttyjen muutosten mukaan ulkovaltain agenteiksi julistettujen viestimien viestejä levittävät tai niiden tekemiseen osallistuneet yksilöt voidaan julistaa ”ulkovallan agentiksi”, mikäli he saavat rahoitusta ulkomailta.

Venäjä on julistanut muun muassa Yhdysvaltain rahoittamat uutispalvelut Voice of American ja Radio Libertyn ulkovaltain agenteiksi. Ne tuottavat Venäjällä materiaalia muun muassa venäjäksi.

Kriitikoiden mukaan lain tarkoituksena on painostaa näiden viestimien venäläisiä toimittajia luopumaan työstään. Heidän kohdallaan täyttyvät molemmat ehdot, sillä heidän palkkansa lasketaan ulkomaiseksi rahoitukseksi. Lain kohteena ovat myös bloggarit, jotka saavat työstään korvauksen.

Lakimuutosta ovat arvostelleet muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat.

Venäjä sääti vuonna 2012 lain, joka edellyttää ulkomailta rahoitusta saavia järjestöjä rekisteröitymään ulkovallan agenteiksi. Virallisen perustelun mukaan niin estetään ulkovaltoja käyttämästä järjestöjä salaisina edustajinaan.

Sen nojalla monet ihmisoikeusjärjestöt julistettiin ulkovaltain agenteiksi. Vähänkään kriittisempien järjestöjen on Venäjällä vaikea saada rahoitusta, joten usein ne saavat tukea ulkomaisilta toimijoilta.

Lokakuussa viranomaiset julistivat myös oppositiohahmo Aleksei Navalnyin järjestön ulkovallan agentiksi, mitä Navalnyi piti mustamaalausyrityksenä.

Tutkimuslaitos Levada-keskus julkaisi keskiviikkona tuoreen mittauksensa. Sen mukaan sananvapautta pitää tärkeänä vapautena 58 prosenttia venäläisistä. Vuonna 2017 niin arvioi 34 prosenttia. Oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä piti nyt tärkeänä 64 prosenttia, kun kaksi vuotta sitten niin sanoi 50 prosenttia.

”Mittauksen tulokset osoittavat, että omien kansalaisoikeuksien suojelemisesta on tullut vastaajille aiempaa tärkeämpää”, Levada-keskuksen Karina Pipija sanoi sanomalehti Kommersantille.

Hänen mukaansa ihmiset suhtautuivat kansalaisvapauksiin välinpitämättömästi vielä vuosina 2014–2016, mutta viime vuodesta alkaen niiden merkitys on kasvanut muun muassa ihmisiä kiukuttaneen eläkeuudistuksen ja yleisen tyytymättömyyden myötä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

  4. 4

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Matkailijoiden suosima White Islandin tulivuori purkautui yllättäen Uudessa-Seelannissa – kraatterissa käveli ihmisiä videokameroiden pimetessä

  7. 7

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  8. 8

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  9. 9

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  10. 10

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  5. 5

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  10. 10

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää