Ulkomaat

Trumpin virkarikos­tutkinta saattaa herättää huolta Yhdys­valtain liittolaisissa –”Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää”

Tutkinta ei ainakaan vahvista Yhdysvaltain ja sen liittolaisten suhteita, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson.

Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin keskittyvän virkarikostutkinnan tuoreet käänteet voivat vaikuttaa suurvallan ulkopoliittisiin suhteisiin ja herättää huolta sen liittolaisissa, arvioivat HS:n haastattelemat suomalaisasiantuntijat.

Trumpia koskeva virkarikostutkinta sähköistyi keskiviikkona entisestään, kun tutkinnan avaintodistaja, Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland, todisti kongressin kuulemistilaisuudessa Washingtonissa.


Todistus oli dramaattinen ja suorasanainen. Valan vannonut Sondland sanoi Yhdysvaltain koko ulkopoliittisen johdon tienneen Trumpin tavoitteesta saada Ukraina tutkimaan Trumpin poliittisen vastustajan, demokraatti Joe Bidenin, ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Avauslausunnossaan Sondland sanoi, että niin ulkoministeri Mike Pompeo kuin varapresidentti Mike Pence tiesivät, mitä oli meneillään. Sondlandin mukaan käskyt tulivat presidentti Trumpilta.

Sondland sanoi, että Yhdysvallat vaati Ukrainaa paitsi tutkimaan Bidenia myös kertomaan tutkinnasta julkisuuteen. Vastapalveluksena Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille oli luvassa kutsu Valkoiseen taloon.


EU-suurlähettilään mukaan Trumpille tärkeintä oli juuri Zelenskyin julkinen ilmoitus tutkinnasta, eivät varsinaiset tutkinnat.Joe Biden on entinen varapresidentti sekä ennakkosuosikki Trumpin vastaehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa. Tämänhetkisten gallupien perusteella Bidenilla on mahdollisuus voittaa Trump.

Virkarikostutkinnassa suurennuslasin alla on myös Yhdysvaltain Ukrainalta jäädyttämä sotilasapu. Sondland kertoi olleensa viimeistään syyskuussa vakuuttunut siitä, että sotilasavun toimittaminen ukrainalaisille riippui tutkintojen avaamisesta.

Nyt selvi­tetään siis, painos­tiko Trump Zelens­kyiä vahvis­taak­seen selus­taansa vuoden 2020 presidentin­vaaleissa. Käyttikö Trump kovia ulko­poliittisia keinoja oman etunsa ajamiseen?

Tutkinta ei ainakaan vahvista Yhdys­valtain ja sen liittolaisten suhteita, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen emeritus­professori Markku Henriks­son.

Hän kuvailee Trumpin ulkopolitiikkaa ”ihmetystä herättäväksi” ja sanoo, että Yhdysvaltain virallisen linjan ohella Trumpilla on myös omaa ”yksityistä” ulkopolitiikkaa.

Virkarikostutkinta on pitkä ja hidas prosessi, johon kuluu presidentin lisäksi monen muun tärkeän virkamiehen työaikaa.

Ulkopoliit­tisen instituutin tutkija Charly Salonius-­Pasternak sanoo, että tutkinnan takia Trumpin hallinnon aikaa ulko­poliittisten suhteiden hoitamiseen jää tavallista vähemmän.

”Hallinto joutuu nyt keskittymään virkarikostutkintaan. Se vie mukana olevien aikaa ja keskittymiskykyä muista asioista, kuten ulkopolitiikasta.”

Myös Salonius-Pasternakin mukaan tutkinta lisää laajempaa epävarmuutta siitä, minkälaisessa arvossa Trump pitää liittolaisiaan.

”Tuskin kukaan on oikeasti yllättynyt, että Trump on ajanut omaa intressiään ulkopolitiikassaan”, Salonius-Pasternak kuitenkin lisää.

Maailmassa on monta Yhdysvaltain tuesta riippuvaista valtiota. Etenkin ne ovat Henrikssonin mukaan saattaneet huolestua Trumpin virkarikostutkinnassa ilmenneistä seikoista ja Trumpin taannoisesta päätöksestä vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta.

Pian Trumpin ilmoituksen jälkeen Turkki hyökkäsi Syyriaan kurdien hallitsemalle alueelle.

Syyrian kurdit ovat olleet Yhdysvalloille merkittäviä alueellisia liittolaisia, ja Trumpin päätös hylätä Syyrian kurdit löi lommon Yhdysvaltain maineeseen luotettavana liittolaisena.

Salonius-Pasternak arvioi Henrikssonin tapaan, että huoli on saattanut kasvaa etenkin niissä pienissä valtioissa, joilla on liittolaissuhde Yhdysvaltojen kanssa.


Kun virkarikostutkinnassa on hankittu riittävät todisteet, Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää, nostetaanko presidenttiä vastaan virkasyyte. Edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö, joten se mitä todennäköisimmin äänestää syytteen puolesta.

Syytteeseen asettamista seuraisi Trumpin oikeudenkäynti senaatissa. Senaatissa on republikaanienemmistö, joten se tuskin tuomitsee republikaanipresidenttiä virkarikoksesta.

Salonius-Pasternak arvioi, että Yhdysvaltain ulkopuolella tehdään laskelmia siitä, miten tilannetta kannattaisi hyödyntää. Muissa valtioissa saatetaan esimerkiksi pohtia, miten Trumpiin voidaan vaikuttaa tai miten häntä olisi mahdollista tukea.

”Jos käsittely etenee senaattiin, suuremmat eurooppalaiset valtiot saattavat alkaa miettiä, pitäisikö suhteita alkaa Trumpin sijaan vahvistamaan esimerkiksi varapresidentti Penceen.”


Entä vaikuttaako virkarikostutkinta Yhdysvaltain ja Suomen välisiin suhteisiin? Sekä Henrikssonin että Salonius-Pasternakin mukaan asiaa on vaikea arvioida.

Henriksson ei usko, että Trumpia koskeva tutkinta vaikuttaa ainakaan suoraan Suomen ja suurvallan suhteisiin.

Salonius-Pasternak kuvailee Suomen ja Yhdysvaltain suhteita ainakin päällisin puolin hyviksi. Suomi ei ole Yhdysvaltain varsinainen liittolainen mutta tekee sen kanssa yhteistyötä.

”Näyttää siltä, että Niinistö ja Trump tulevat toimeen. Toisaalta he eivät ole joutuneet keskustelemaan kahdenvälisistä Suomea ja Yhdysvaltoja koskevista asioista niin kuin esimerkiksi Yhdysvallat ja Ukraina.”

Salonius-Pasternakin mukaan Syyrian kurdit ja Ukraina olivat Suomen kanssa samanlaisessa tilanteessa siltä osin, että nekin tekivät yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

”Kyllä siihen pitää varautua, että jos ja kun Yhdysvallat tarvitsee Suomelta jotain, se voi liittyä Trumpin henkilökohtaiseen tarpeeseen. Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  9. 9

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  10. 10

   Maailmalla tähtirooleja tekevä suomalaisballerina kutsuu Kansallisbalettiamme spa-hotelliksi – Huipulle päästäkseen ”pitää aina olla parempi kuin kaikki muut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää