Ulkomaat

Trumpin virkarikos­tutkinta saattaa herättää huolta Yhdys­valtain liittolaisissa –”Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää”

Tutkinta ei ainakaan vahvista Yhdysvaltain ja sen liittolaisten suhteita, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson.

Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin keskittyvän virkarikostutkinnan tuoreet käänteet voivat vaikuttaa suurvallan ulkopoliittisiin suhteisiin ja herättää huolta sen liittolaisissa, arvioivat HS:n haastattelemat suomalaisasiantuntijat.

Trumpia koskeva virkarikostutkinta sähköistyi keskiviikkona entisestään, kun tutkinnan avaintodistaja, Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland, todisti kongressin kuulemistilaisuudessa Washingtonissa.


Todistus oli dramaattinen ja suorasanainen. Valan vannonut Sondland sanoi Yhdysvaltain koko ulkopoliittisen johdon tienneen Trumpin tavoitteesta saada Ukraina tutkimaan Trumpin poliittisen vastustajan, demokraatti Joe Bidenin, ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Avauslausunnossaan Sondland sanoi, että niin ulkoministeri Mike Pompeo kuin varapresidentti Mike Pence tiesivät, mitä oli meneillään. Sondlandin mukaan käskyt tulivat presidentti Trumpilta.

Sondland sanoi, että Yhdysvallat vaati Ukrainaa paitsi tutkimaan Bidenia myös kertomaan tutkinnasta julkisuuteen. Vastapalveluksena Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille oli luvassa kutsu Valkoiseen taloon.


EU-suurlähettilään mukaan Trumpille tärkeintä oli juuri Zelenskyin julkinen ilmoitus tutkinnasta, eivät varsinaiset tutkinnat.Joe Biden on entinen varapresidentti sekä ennakkosuosikki Trumpin vastaehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa. Tämänhetkisten gallupien perusteella Bidenilla on mahdollisuus voittaa Trump.

Virkarikostutkinnassa suurennuslasin alla on myös Yhdysvaltain Ukrainalta jäädyttämä sotilasapu. Sondland kertoi olleensa viimeistään syyskuussa vakuuttunut siitä, että sotilasavun toimittaminen ukrainalaisille riippui tutkintojen avaamisesta.

Nyt selvi­tetään siis, painos­tiko Trump Zelens­kyiä vahvis­taak­seen selus­taansa vuoden 2020 presidentin­vaaleissa. Käyttikö Trump kovia ulko­poliittisia keinoja oman etunsa ajamiseen?

Tutkinta ei ainakaan vahvista Yhdys­valtain ja sen liittolaisten suhteita, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen emeritus­professori Markku Henriks­son.

Hän kuvailee Trumpin ulkopolitiikkaa ”ihmetystä herättäväksi” ja sanoo, että Yhdysvaltain virallisen linjan ohella Trumpilla on myös omaa ”yksityistä” ulkopolitiikkaa.

Virkarikostutkinta on pitkä ja hidas prosessi, johon kuluu presidentin lisäksi monen muun tärkeän virkamiehen työaikaa.

Ulkopoliit­tisen instituutin tutkija Charly Salonius-­Pasternak sanoo, että tutkinnan takia Trumpin hallinnon aikaa ulko­poliittisten suhteiden hoitamiseen jää tavallista vähemmän.

”Hallinto joutuu nyt keskittymään virkarikostutkintaan. Se vie mukana olevien aikaa ja keskittymiskykyä muista asioista, kuten ulkopolitiikasta.”

Myös Salonius-Pasternakin mukaan tutkinta lisää laajempaa epävarmuutta siitä, minkälaisessa arvossa Trump pitää liittolaisiaan.

”Tuskin kukaan on oikeasti yllättynyt, että Trump on ajanut omaa intressiään ulkopolitiikassaan”, Salonius-Pasternak kuitenkin lisää.

Maailmassa on monta Yhdysvaltain tuesta riippuvaista valtiota. Etenkin ne ovat Henrikssonin mukaan saattaneet huolestua Trumpin virkarikostutkinnassa ilmenneistä seikoista ja Trumpin taannoisesta päätöksestä vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta.

Pian Trumpin ilmoituksen jälkeen Turkki hyökkäsi Syyriaan kurdien hallitsemalle alueelle.

Syyrian kurdit ovat olleet Yhdysvalloille merkittäviä alueellisia liittolaisia, ja Trumpin päätös hylätä Syyrian kurdit löi lommon Yhdysvaltain maineeseen luotettavana liittolaisena.

Salonius-Pasternak arvioi Henrikssonin tapaan, että huoli on saattanut kasvaa etenkin niissä pienissä valtioissa, joilla on liittolaissuhde Yhdysvaltojen kanssa.


Kun virkarikostutkinnassa on hankittu riittävät todisteet, Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää, nostetaanko presidenttiä vastaan virkasyyte. Edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö, joten se mitä todennäköisimmin äänestää syytteen puolesta.

Syytteeseen asettamista seuraisi Trumpin oikeudenkäynti senaatissa. Senaatissa on republikaanienemmistö, joten se tuskin tuomitsee republikaanipresidenttiä virkarikoksesta.

Salonius-Pasternak arvioi, että Yhdysvaltain ulkopuolella tehdään laskelmia siitä, miten tilannetta kannattaisi hyödyntää. Muissa valtioissa saatetaan esimerkiksi pohtia, miten Trumpiin voidaan vaikuttaa tai miten häntä olisi mahdollista tukea.

”Jos käsittely etenee senaattiin, suuremmat eurooppalaiset valtiot saattavat alkaa miettiä, pitäisikö suhteita alkaa Trumpin sijaan vahvistamaan esimerkiksi varapresidentti Penceen.”


Entä vaikuttaako virkarikostutkinta Yhdysvaltain ja Suomen välisiin suhteisiin? Sekä Henrikssonin että Salonius-Pasternakin mukaan asiaa on vaikea arvioida.

Henriksson ei usko, että Trumpia koskeva tutkinta vaikuttaa ainakaan suoraan Suomen ja suurvallan suhteisiin.

Salonius-Pasternak kuvailee Suomen ja Yhdysvaltain suhteita ainakin päällisin puolin hyviksi. Suomi ei ole Yhdysvaltain varsinainen liittolainen mutta tekee sen kanssa yhteistyötä.

”Näyttää siltä, että Niinistö ja Trump tulevat toimeen. Toisaalta he eivät ole joutuneet keskustelemaan kahdenvälisistä Suomea ja Yhdysvaltoja koskevista asioista niin kuin esimerkiksi Yhdysvallat ja Ukraina.”

Salonius-Pasternakin mukaan Syyrian kurdit ja Ukraina olivat Suomen kanssa samanlaisessa tilanteessa siltä osin, että nekin tekivät yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

”Kyllä siihen pitää varautua, että jos ja kun Yhdysvallat tarvitsee Suomelta jotain, se voi liittyä Trumpin henkilökohtaiseen tarpeeseen. Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  2. 2

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  3. 3

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Sanna Marin äänestettiin pääministeriksi – Uusi hallitus kokoontuu järjestäytymis­istuntoonsa

  6. 6

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  7. 7

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  8. 8

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  9. 9

   Pormestari Jan Vapaavuori peruu väitteensä huumeita myyvistä romanikerjäläisistä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää