Ulkomaat

Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit totuutta kaihtavaksi puolueeksi

Virkarikosjupakka osoittaa monin tavoin, kuinka Yhdysvaltain poliittinen kulttuuri on vakavasti ja vaarallisesti sairastunut, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja ja entinen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Niin sanotussa tavanomaisessa poliittisessa ilmastossa valehtelua pidetään huonona ja jopa raskauttavana asiana. Suomen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk) joutui eroamaan vuonna 2003, koska valehteli Irakin sotaan, Suomen ulkopolitiikkaan ja vaaleihin liittyneessä jupakassa.

Jäätteenmäen kommentti ”yritän puhua niin totta kuin voin” jäi elämään lentävänä lauseena Suomen poliittiseen historiaan. Hänen pääministerikautensa loppui 68 päivän jälkeen.

Esimerkiksi tällaista vertailukohtaa vasten tämän päivän Yhdysvallat ja sen politiikka näyttäytyvät normaalin yhteiskunnan ja politiikanteon raivohullulta irvikuvalta. Presidentti Donald Trumpin kaudella valehtelusta on tullut systemaattista ja voi pitää todistettuna, että Trump on patologinen valehtelija.

Monen niin sanotun tavallisen ihmisen mielestä politiikka on yhtä valehtelua ja siihen syyllistyvät kaikkien puolueiden edustajat, mutta Trump on tässäkin suhteessa vienyt toiminnan aivan uudelle tasolle.

The Washington Post -lehden ylläpitämässä listauksessa Trump oli kertonut keskimäärin 13,5 valhetta tai virheellistä väittämää päivittäin ensimmäisen 993 virkapäivänsä aikana. Se tekee yhteensä 13 435 valhetta tai virheellistä väittämää ja saldo kasvaa joka päivä.

Republikaani Trumpia uhkaavat nyt virkarikossyytteet, koska hänen katsotaan painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä käymään demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kimppuun. Torstaina pidettiin tällä erää ilmeisesti viimeiset kongressin edustajainhuoneen kuulemiset, joissa useat todistajat ovat kertoneet, että Trump alisti maansa ulkopolitiikan oman uudelleenvalintansa työkaluksi.

Lue lisää: Trumpin virkarikoskuulemisen todistaja varoitti Venäjästä: ”Kansakuntaamme revitään rikki, totuus kyseenalaistetaan”

Seuraavaksi demokraatit alkavat laatia Trumpin vastaisia syytteitä ja todennäköinen virkarikosoikeudenkäynti käynnistynee tammikuussa kongressin ylähuoneessa eli senaatissa.

Elokuvista on tuttu sellainen teema, että joukko rikollisia on jäämässä kiinni ja he yrittävät ennen poliisikuulusteluja nopeasti sopia saumattoman yhteisen kertomuksen siitä, mitä väitetysti tapahtui.

Keskiviikkona nähtiin kohtaus, joka voisi olla amerikkalaisten Coenin veljesten ohjaamasta veijaritarinasta. Trump oli kirjoittanut itselleen pölkkykirjaimilla paperilapulle lauseita, joilla hän perusteli, että hän ei ole painostanut Ukrainan presidenttiä yhtään mihinkään.

”En halua mitään, en halua mitään, en halua mitään vastapalvelusta”, lunttilapussa luki.


Lunttilappu liittyi siihen, että Trump halusi pitää kertomuksensa linjassa sen kanssa, mitä EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli aiemmin päivällä kongressissa kertonut. Monissa kohdin presidentille vahingollisesti puhunut Sondland todisti Trumpin sanoneen hänelle, että Trump ei halua mitään Ukrainalta, paitsi sen, että Zelenskyi käy maata riivaavan korruption kimppuun vaalilupaustensa mukaisesti.

Lue lisää: Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle

Näin Trump oli ilmeisesti sanonut Sondlandille ja voi olettaa, että suurlähettiläs puhui totta.

Ongelma Trumpin näkökulmasta on siinä, että kohutussa, ylös kirjatussa ja virkarikosprosessiin johtaneessa puhelussaan Zelenskyin kanssa Trump sanoi, että hän haluaa Ukrainan tutkivan sekä vuoden 2016 Yhdysvaltain vaaleihin liittyviä asioita että Joe Bidenia ja tämän poikaa Hunteria.

Trump suorastaan janosi vastapalveluksia. Hän valjasti hankkeeseen lähimiehensä Rudy Giulianin ja oikeusministeri William Barrin.

Puhelussa Trump sanoi Zelenskyille, että ”haluaisin, että tekisit meille palveluksen”. Näin olisi hyvä tehdä, sillä ”Yhdysvallat on ollut todella, todella hyvä Ukrainalle. En sanoisi, että tämä on välttämättä ollut vastavuoroista.”

Samaan aikaan Trump panttasi Ukrainalta 350 miljoonan euron arvoista sotilasavustusta, jonka antamisen tarpeellisuudesta ja kiireellisyydestä vallitsi Yhdysvalloissa saumaton ja puoluerajat ylittävä yhteisymmärrys.

Trumpin tukijoukot – kongressin republikaanit, Fox-kanavan ammattivalehtelijat ja räyhäradioiden ultrakonservatiivit – eivät ole kuitenkaan osoittaneet merkkiäkään siitä, että heitä haittaisi Trumpin tapa sotkea yhteen maan kansainväliset strategiset tavoitteet ja hänen oma poliittinen menestyksensä.

Eikä sellaista tietenkään ole tapahtunutkaan, sillä Ukraina sai sotilaallisen apunsa ilman että Bideneiden tutkimisesta olisi jälkeäkään. Tässä on koko totuus, republikaanit väittävät ajattelevansa, so help me God.

”Totuus on presidentin puolella”, sanoi Trumpin ykkösverikoiraksi kuulemisissa noussut ohiolainen republikaanien kongressiedustaja Jim Jordan torstaina.

Totuus on, että presidentti ja republikaanit ovat viime viikkojen aikana pitäneet elossa villiä salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina olisi sekaantunut merkittävällä tavalla vuoden 2016 presidentinvaaleihin, sanoi Valkoisen talon entinen Venäjä-asiantuntija Fiona Hill torstain kuulemisessa.

Hillin mukaan republikaanien väitteet edistävät vaaleihin oikeasti sekaantuneen Venäjän etuja ja pohjautuvat ”fiktiiviseen kertomukseen, jota edistävät ja levittävät Venäjän turvallisuuspalvelut”.

Hill kertoi, että hän ja muu virkakunta yrittivät toteuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikan strategiaa, kun samalla Trumpin lähipiiri hoiti Ukrainassa ”kotimaanpolitiikan juoksevia asioita”.

Tämähän on skandaalimainen syytös ja on kiinnostavaa kuulla, miten republikaanit siihen reagoivat.

”Sanat vaikuttivat kaikuneen kuuroille korville. Kun kuulemisessa tuli republikaanien vuoro kysyä kysymyksiä, kongressiedustaja Devin Nunes aloitti kysymyksillä, jotka liittyvät perusteettomiin teorioihin, että Ukraina sekaantui vaaleihin”, HS:n kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner raportoi kongressista.

Lue lisää: Trumpin virkarikoskuulemisen todistaja pyysi, etteivät poliitikot levittäisi valheita: ”Tämä on Venäjän turvallisuuspalveluiden luoma fiktiivinen tarina”

Kuulemisen jälkeen Jim Jordan piti lyhyen tiedotustilaisuuden, jossa hän sanoi, että Hillin todistuksessa tärkeintä oli varoitus siitä, kuinka poliittinen riitely repii Yhdysvaltoja hajalle. Hän piti erityisen vakavana sitä, että kongressin demokraattijohtaja Nancy Pelosi oli kutsunut Trumpia ”huijariksi”.

Internet-slangissa tähän kommenttiin voisi reagoida lyhenteellä LOL. Naurattaa niin, että vatsaan sattuu.

Vaatii erityistä pokkaa närkästyä siitä, että joku nimittelee Trumpia ikävällä tavalla. Trump on tullut kuuluksi naisten, vähemmistöjen, poliittisten vastustajien, entisten tukijoidensa ja ulkomaisten liittolaistensa jatkuvasta pilkkaamisesta ja solvaamisesta.

Tämä ei ole mielipide vaan kvantifioitu fakta. Trumpin kaudella valehtelun lisäksi koulukiusaamisen kaltaisesta käytöksestä on tullut normi.

Trump oli lokakuun puoliväliin mennessä hyökännyt Twitterissä jotakin tahoa vastaan 5 889 kertaa presidenttikautensa alusta laskien, The New York Times -lehti kertoi äskettäisessä jättiselvityksessään.

Kävi ilmi, että valehtelun ja kiusaamisen lisäksi Trump rakastaa salaliittoja. Hän oli lähettänyt yhteensä 1 710 twiittiä, joissa Trump antoi tukensa jonkinlaiselle salaliittoväitteelle joko muita lainaamalla tai omin sanoin.

Trump harrastaa myös muun muassa valkoista ylivaltaa ajavien Twitter-tilien promootiota. Hän loi poliittisen uransa epäilemällä kaksirotuisen presidentin Barack Obaman syntymätodistusta ja käynnisti vaalikampanjansa leimaamalla meksikolaiset roistoiksi ja raiskaajiksi.

Kaikille suomalaisille Trump-faneille voisi suositella NBC-kanavan koostetta Trumpin väitteistä liittyen Obaman syntymän alkuperään. Sen voi katsoa tästä linkistä.

Republikaanit seisovat yhtenä miehenä ja naisena valehtelevan, kiusaavan, naisia ahdistelevan, rasistisen ja salaliittoja viljelevän presidentin tukena. Myös silloin, kun Trump häiritsee kesken kongressin virkarikoskuulemisten todistajaa, kuten Trump teki entisen Ukraina-suurlähettilään Marie Yovanovitchin todistuksen aikana.

”Kaikkialla, minne Marie Yovanovitch meni, asiat menivät pieleen. Hän aloitti Somaliasta, miten se sujui? Pikakelataan Ukrainaan, missä maan uusi presidentti puhui hänestä kielteiseen sävyyn toisessa puhelinkeskustelussa kanssani.”
Tämän twiittinsä Trump lähetti samoihin aikoihin, kun Yovanovich kertoi kongressille kokeneensa, että presidentin aiempi toiminta tuntui hänestä uhkaavalta. Trumpin lähimies Giuliani oli masinoinut Yovanovichin vastaisen mustamaalauskampanjan ennen kuin Trump kutsui naisen pois Ukrainasta.

Tällainen toiminta maailman vaikutusvaltaisimmalta johtajalta on republikaanien hyväksymää ja puolustamaa. Monet Trumpin vihan kohteista kärsivät presidentin tukijoukkojen häirinnästä ja tappouhkauksista, kuten torstaina todistanut Fiona Hill. Kyse ei ole poliittisesta pelistä, vaan poliittisen kulttuurin vakavasta ja vaarallisesta sairastumisesta.

Kahtiajako Yhdysvaltain politiikassa on jyrkentynyt usean vuosikymmenen aikana, mutta Trumpin kaudella ilmiö on sementoitunut. Kongressin kuulemiset eivät ole juurikaan vaikuttaneet siihen, mikä osa Yhdysvaltain kansasta tukee presidenttiä.

Se on suurin selittäjä sille, miksi republikaanien kongressiedustajat eivät ole livenneet riveistä: kongressiedustajien pitää vahvistaa myös oma mandaattinsa marraskuussa 2020 pidettävissä vaaleissa.

Yksikään republikaani ei äänestänyt Trumpia vastaan, kun edustajainhuoneessa pidettiin äänestys, jossa päätettiin virkarikosprosessin julkisista kuulemisista.

Republikaanit pelkäävät sekä oman uudelleenvalintansa puolesta että Trumpin ja tämän huutosakin kostoa. Trump ei säästä hyökkäyksissään ketään, ei edes pyhinä pidettyjä sotaveteraaneja, jos jonkun toimet häntä ärsyttävät.

On perusteltuja syitä ajatella, että Trumpin vetäminen virkarikosoikeudenkäyntiin on huono ajatus. Erityisesti siksi, että se voi edesauttaa Trumpin uudelleenvalintaa vuoden päästä.

Senaatissa pidettävä oikeudenkäynti sotkee demokraattien vaalikalenterin ja voi heikentää joitakin ehdokkaita, jotka saattaisivat päihittää Trumpin. Tämä on tietenkin mieleen republikaaneille, joista on Trumpin kaudella tullut johtajansa näköinen Pinokkio- ja kiusaajapuolue.

On erittäin todennäköistä, lähes varmaa, että Trump vapautetaan syytteistä senaatissa. Ja niin kasvaa todennäköisyys, että hän voi ”palvella” presidenttinä toisen nelivuotiskauden.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  9. 9

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  10. 10

   Saksalainen jättikoura kääntää katseet Helsingin kaduilla: tammipuita haukkaava kone raivaa parhaillaan reittiä pikaraitiotielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää