Ulkomaat

Taikuriksikin kutsuttu Israelin pääministeri rypee nyt syvällä korruptioskandaalissa – ”Netanjahu häviää joko poliittisesti tai juridisesti”, arvioi asiantuntija

Benjamin Netanjahua vastaan nostettiin torstaina syytteet lahjonnasta ja petoksesta. Lisäksi häntä syytetään luottamuksen rikkomisesta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on toiminut politiikassa niin pitkään ja sulavasti, että hän on saanut kannattajiltaan nimen ”Taikuri”. Tuoreen korruptiosyytteen seurauksena hänen valtansa on kuitenkin vaarassa murentua.

Netanjahua vastaan nostettiin torstaina syytteet lahjonnasta ja petoksesta. Lisäksi häntä syytetään luottamuksen rikkomisesta, ilmoitti Israelin oikeuskansleri Avichai Mandelblit torstaina.

Luvassa on pitkät ja epävarmat kuukaudet – sekä Netanjahulle että Israelille.

”Netanjahu tulee joka tapauksessa häviämään joko poliittisesti tai juridisesti”, arvioi Lähi-itään erikoistunut professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Netanjahu on maan pitkäaikaisin pääministeri. Sen lisäksi hän on ensimmäinen virkakautensa aikana syytteeseen asetettu pääministeri, kertoo israelilaislehti Haaretz.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Netanjahu on vastaanottanut kyseenalaisia lahjoja yli 234 000 euron arvosta.

Netanjahun puolustus kiistää syytteet. Netanjahu itse taas sanoo olevansa vasemmistolaisten vastustajiensa ja median ”noitavainon” kohteena, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pääministeri on ilmoittanut, ettei aio erota.


Virassa jatkaminen on mahdollista. Israelin lain mukaan pääministerin ei tarvitse erota, vaikka häntä vastaan olisi nostettu syytteet.

Israelissa ei ole perustuslakia. Sen sijaan maassa noudatetaan niin sanottuja peruslakeja, jotka toimivat pohjana kenties myöhemmin tulevaisuudessa laadittavalle perustuslaille.

Peruslain mukaan Netanjahu voi toimia pääministerinä jopa häntä koskevan oikeudenkäynnin aikana. Nykyistä lainsäädäntöä noudattaen vasta tuomio syrjäyttäisi Netanjahun pääministerin paikalta. Juridinen prosessi voi kestää kuukausia, jopa vuosia.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin haastattelema aiheeseen erikoistunut israelilaisprofessori Suzie Navot sanoo, ettei pääministeriä koskevasta korruptiosyytteestä ole ennakkotapausta maan korkeimmassa oikeudessa.

Israelin korkein oikeus on sen sijaan linjannut, että ministerit ja apulaisministerit on erotettava heti, jos heitä vastaan nostetaan syytteet.

Professori Juusolan mukaan on vaikea arvioida, miten Israelin korkein oikeus lopulta tulkitsisi Netanjahun tapausta.

Korruptiosyytteet kiihdyttävät maassa vellovaa poliittista kaaosta entisestään. Israelissa järjestettiin huhtikuussa vaalit, joiden jälkeen hallitusta ei ole saatu muodostettua. Syyskuussa pidettiin uusintavaalit, mutta nekään eivät ratkaisseet tilannetta.

Netanjahun epäonnistuttua hallituksen muodostamisessa hallitustunnustelijaksi nimitettiin Benny Gantz. Hän ilmoitti keskiviikkona epäonnistuneensa vain tunteja ennen hallituksen määräajan umpeutumista.


Nyt valta hallituksen muodostamisessa on siirtynyt parlamentille. Sillä on kolme viikkoa aikaa valita jälleen uusi hallitustunnustelija. Jos parlamentti epäonnistuu, luvassa on uudet vaalit.

Jos Netanjahu voittaa vaalit, presidentti Reuven Rivlinin pitää päättää, onko Netanjahu sopiva henkilö muodostamaan hallituksen.

Siinä tapauksessa, että parlamentti onnistuisi menestyksekkään hallitustunnustelijan löytämisessä, Netanjahu siirtyisi sivuun ja häntä koskevan kohun vaikutus maan sisäpolitiikkaan pienenisi, Juusola arvioi.

Se ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä. Hallitusta on yritetty muodostaa nyt yli puoli vuotta.

Varmaa on, että Israelissa vallitseva poliittinen epävarmuus jatkuu ja syö hallinnon luotettavuutta kansalaisten silmissä. Tärkeiden päätösten tekeminen on Juusolan mukaan mahdotonta.

Samaa mieltä on Jerusalemin heprealaisen yliopiston entinen dekaani Mordechai Kremnitzer, joka sanoo The New York Timesille, että iso osa kansalaisista pitää ”kestämättömänä yhdistelmänä” Netanjahun jatkamista virassaan syytteistä huolimatta.

Hänen mukaansa pääministeri ”ei voi olla oikeudessa kello yhdeksästä neljään ja neljästä eteenpäin johtaa maata”.


Netanjahulla on vahva asema maan oikeistoblokissa ja omassa Likud-puolueessaan. Juusolan mukaan yksi mahdollinen seuraus korruptiosyytteestä voi kuitenkin olla, että puolueen sisällä herää kapina, jonka seurauksena Netanjahu syrjäytetään puolueen johdosta.

Puolueen kapinalliset voisivat esimerkiksi vaatia vaaleja valitakseen uuden johtajan. Jos Netanjahu häviäisi, hän menettäisi asemansa Likudin pääministeriehdokkaana. Samalla murenisi mahdollisuus jälleen uuteen pääministerikauteen.

”Jos näin ei käy, pitkä juridinen käsittely jatkuu vuosia”, Juusola sanoo.

Netanjahu on ollut nyt vallassa 13 vuotta, vuosina 1996–1999 ja uudestaan vuodesta 2009 lähtien. ”Taikurin” lisäksi häntä on kutsuttu ”Voittajaksi” ja ”Kuninkaaksi”.

Suosiota selittää esimerkiksi se, että Netanjahu on onnistunut pitämään Israelin siirtokuntia kannattavat tyytyväisinä. Pääministeri on ajanut kovaa linjaa Israelin ja Palestiinan välisissä suhteissa.


Viime vuodet Netanjahu on saanut toimia palestiinalaiskysymyksessä melko vapaasti, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sallinut sen.

Trump ja Netanjahu ovat hyvissä väleissä. Kaksikko on tuntenut toisensa jo 1980-luvun puolivälistä, jolloin Netanjahu toimi Israelin YK-lähettiläänä New Yorkissa. Trump on esimerkiksi sanonut tunnustavansa Golanin kukkulat osaksi Israelia. Vastapalvelukseksi Netanjahu lupasi perustaa kukkuloille Yhdysvaltain presidentin nimeä kantavan siirtokunnan.

Netanjahun kaudella Israelin talous on vetänyt hyvin. Hän on onnistunut painamaan Israelin työttömyysasteen noin neljään prosenttiin.

Juusola kuvailee Netanjahua taitavaksi poliitikoksi, populismin pioneeriksi. Hänen mukaansa pääministeri ei ole aiemmin tehnyt suuria poliittisia virheitä.

Korruptioepäilyt ovat varjostaneet Netanjahua helmikuusta asti, kun Israelin oikeuskansleri ilmoitti aikeistaan asettaa pääministeri syytteeseen.

Nyt hän saattaa tarvita taikurin apua selviytyäkseen skandaalista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  4. 4

   Outotec myy osiaan ja antaa tulosvaroituksen

  5. 5

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Miksi Trump joutuu oikeuteen, vaikka lopputulos tiedetään?

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  9. 9

   Suurlähetystöt boikotoivat ja väki osoitti ulkona mieltään, kun Ruotsin kuningas ojensi Nobel-palkinnon kirjailija Peter Handkelle

  10. 10

   Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  6. 6

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää