Ulkomaat

Iranin lonkerot ovat niin syvällä Irakissa, että myös uskonveljet ovat nousseet vastustamaan kuristusotetta

Vuodetut tiedusteluasiakirjat valottavat Iranin vaikutustapoja Irakissa.

Irakin viime viikkojen valtavat mielenosoitukset ja niiden tukahduttamisyritykset kytkeytyvät tiiviisti sen suurempaan naapurimaahan Iraniin.

Etenkin nuoret ovat tuskastuneet talousahdinkoon ja päättäjien korruptioon, mikä heijastelee tänä vuonna ympäri maailman nähtyjä mielenosoitusaaltoja. Mutta samalla irakilaiset tuomitsevat entistä äänekkäämmin vaikutusvallan, joka papiston johtamalla shiiavaltio Iranilla on Irakin politiikassa.

Näin siitä huolimatta, että valtaosa mielenosoittajista on uskonnoltaan shiiamuslimeja ja protestit keskittyvät Etelä-Irakin shiiaenemmistöisiin kaupunkeihin. Shiioja on Irakin arabiväestössä jopa kaksinkertaisesti verrattuna sunneihin.

Mielenosoittajat vaativat muutosta poliittiseen järjestelmään, joka jakaa valtaa etnisten ja uskonnollisten ryhmien pohjalta.


”Monen kokeneen Irakin-tarkkailijan mielestä viha ja kiukku on huipussaan vuosikymmeniin”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta, joka on perehtynyt Lähi-idän suurvaltapolitiikkaan.

Levottomuuksissa on kuollut satoja ihmisiä, ja uutistoimisto Reutersin turvallisuuslähteiden mukaan Bagdadin katoilla on ollut Iranin tukemien shiialaisten aseryhmien tarkka-ampujia. Reutersin mukaan Iran on myös saanut Irakin johtavia poliitikkoja perääntymään aikeista suistaa vallasta pääministeri Adil Abdul-Mahdi, jolla on läheiset välit Iraniin.


Vuodetut iranilaiset tiedusteluasiakirjat tarjosivat tällä viikolla uutta tietoa Iranin vaikutustavoista Irakissa. Asiakirjoista uutisoivat tiistaina sanomalehti The New York Times sekä verkkojulkaisu The Intercept, joka tunnetaan tietovuotoihin pohjautuvista skuupeistaan.

Iranin tiukka ote Irakista on ollut hyvin tiedossa, mutta sadat tiedusteluraportit ja -sähkeet pääasiassa vuosilta 2014 ja 2015 osoittavat The New York Timesin mukaan merkittävän seikan: Iran voitti Yhdysvallat miltei joka käänteessä kilpailusta vaikutusvallasta Irakissa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vetäytynyt sieltä.

Diktaattori Saddam Husseinin syrjäyttänyt Yhdysvallat piti miehitysjoukkojaan Irakissa vuosina 2003–2011.

Saddam ja valtaosa hänen hallinnostaan olivat sunneja. Sunnien syrjäyttäminen oli avaintekijä sunnalaisen radikalismin voimistumisessa ja julman sunnalaisen jihadistijärjestön Isisin nousussa.

Isis kasvoi Irakin länsinaapurin Syyrian sisällissodan synnyttämässä tyhjiössä ja alisti hirmuvaltaansa myös suuren osan Pohjois-Irakin sunnialueista kesän 2014 suurhyökkäyksessään. Se menetti viimeiset hallinta-alueensa Irakissa loppuvuodesta 2017, joskaan radikalismin uhka ja vetovoima eivät ole kuolleet.

”Iranin rooli on korostunut Isisin-vastaisen taistelun jäljiltä, koska Iranin tukemat shiiaryhmät olivat niin korostuneesti mukana taistelussa, eikä niiden asema ole tietenkään yhtäkkiä poistunut”, Alaranta arvioi.

Nykyään Irakin keskeisimmillä johtopaikoilla istuu eniten shiioja. Monella maan tärkeimmistä poliitikoista sekä sotilas- ja tiedustelujohtajista on vuodettujen asiakirjojen mukaan salaisia suhteita Iraniin.

Iranin hallituksen Irak-neuvonantaja Gheis Ghoreishi vahvisti luottohahmojen olemassaolon The New York Timesille.

”Meillä on Irakin johtajien joukossa aimo määrä liittolaisia, joihin voimme luottaa vaikka silmät kiinni”, hän sanoi.

Asiakirjojen mukaan Iran rekrytoi suuren osan vakoojista, jotka olivat jääneet toimettomiksi ja pelkäsivät henkensä puolesta Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen. He myös vaikuttavat jakaneen uudelle isännälleen auliisti kaikki tietonsa Yhdysvaltojen toimista Irakissa.

Asiakirjojen mukaan Iran on pyrkinyt pitämään hataran naapurivaltionsa ylipäätään kasassa, mutta ennen kaikkea se on varmistellut pysyvänsä itse Irakin ohjaksissa.

Iranilaiskenraali Qassem Suleimani, joka on Lähi-idän vaikutusvaltaisimpia johtajia, on tiettävästi ravannut Bagdadin avainpoliitikkojen pakeilla varmistelemassa Irakin pääministerin Adil Abdul-Mahdin asemaa.

Suleimani johtaa Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkoja, jotka ovat erikoistuneet ulkomaanoperaatioihin ja taistelleet muun muassa Syyrian sisällissodassa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukena. Suleimanin on arvioitu saaneen al-Assadilta käytännössä valtuudet johtaa sotatoimia Syyriassa.

Al-Assad ja suuri osa hänen hallintonsa väestä ovat uskonnoltaan alaviitteja, jotka luetaan useimmiten shiialaisten haaraksi.

Iran käyttää valtaansa hyvin suoraan myös Libanonissa, jossa shiialaiset ovat suurin uskonryhmä ja Iranin sinne perustama Hizbollah-järjestö on kasvanut yhä voimakkaammaksi poliittiseksi puolueeksi.

Vilkaisu karttaan kertoo, että Irakin, Syyrian ja Libanonin ansiosta Iranilla on entistä vahvempi vaikutuspiiri, joka ulottuu sen omalta länsirajalta aina Välimeren rannoille.Iran vaikuttaa kuitenkin yliarvioineen Irakin shiiojen myötämielisyyden. Suuri osa heistä katsoo, että Iran pitää Irakia yhtä lailla pelinappulana kuin Yhdysvallatkin eikä Iran ole nukkemestarin roolissa sen toivotumpi.

Tilanteessa on kaikuja vuosina 1980–1988 käydystä Irakin–Iranin sodasta, jossa Yhdysvallat tuki Irakia. Aaltoilleen sodan käänteissä Iran teki virhearvion luottaessaan vahvasti Etelä-Irakin shiiaväestön tukeen ja Irak vuorostaan uskottuaan Lounais-Iranin arabi- ja sunnivähemmistöä vankkumattomiksi liittolaisikseen.

”Länsimaiset tutkijat korostavat usein, että Lähi-idän kansalliset identiteetit ovat keinotekoisia, mutta näiden maiden väestöllä on kuitenkin usein aika syvään juurtunut käsitys, että kunkin maan pitää saada itse hoitaa omat asiansa”, Alaranta huomauttaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  4. 4

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  5. 5

   Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet voimistuvat yöksi, yli 10 000 ihmistä vailla sähköä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää