Ulkomaat

Syntyykö maailmaan uusi valtio? Bougainvillellä ei ole juuri tuloja mutta enemmistö haluaa silti itsenäiseksi

Mikä ihme on Bougainville ja miksi lauantain kansanäänestystä seurataan suurella mielenkiinnolla niin Australiassa, Indonesiassa kuin Kiinassakin?

Pienessä Bougainvillen provinssissa alkaa lauantaina kansanäänestys, joka saattaa heiluttaa koko Tyynenmeren geopoliittista tilannetta. Runsaat 200 000 äänioikeutettua äänestävät kahden viikon aikana itsenäisyydestä, ja ennakkoarvioiden mukaan suuri enemmistö kannattaa itsenäistymistä Papua-Uudesta-Guineasta.

Mutta mikä ihme on Bougainville ja miksi lauantain kansanäänestystä seurataan suurella mielenkiinnolla niin Australiassa, Indonesiassa kuin Kiinassakin?

Taustalla ovat kilpailu Tyynenmeren alueen vaikutusvallasta, huoli itsenäisyyspyrkimysten leviämisestä naapurisaarille ja pelko tuhoisan sisällissodan toistumisesta.

Bougainvillen saariryhmää ovat 1800-luvulta lähtien hallinneet saksalaiset siirtomaaisännät, Australia ja 1970-luvulta lähtien Papua-Uusi-Guinea. Japani miehitti pääsaarta toisessa maailmansodassa, kunnes liittoutuneet kukistivat japanilaiset 1944.


Ensimmäiset itsenäisyysajatukset heräsivät jo vuonna 1975 samaan aikaan, kun Papua-Uusi-Guinea itsenäistyi Australiasta.

Itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä sovittiin vuonna 2001 kymmenvuotisen sisällissodan päättäneessä rauhansopimuksessa. Äänestäjät valitsevat nyt kahdesta vaihtoehdosta, itsenäistymisestä tai itsehallinnon laajentamisesta. Tuloksen pitäisi olla tiedossa joulukuun puolivälissä.

Kansanäänestyksen tulos ei ole sitova, ja Papua-Uuden-Guinean parlamentin pitää ratifioida se. Jos parlamentti ei hyväksy itsenäistymistä, pelkona on, että sisällissotaan johtaneet erimielisyydet nousevat uudelleen esiin.

Äänestyksen järjestäminen on ollut logistinen ja tiedonvälityksellinen haaste provinssissa, jossa ei ole esimerkiksi kaikkialla toimivaa radio- tai televisiokanavaa. Moni saarten asukas on riippuvainen Facebook-ryhmien tiedonvälityksestä, ja internetyhteyksissä on paikoin ongelmia.

Asiantuntijat pitävät selvänä, että Bougainville ei ole valmis itsenäistymään, sillä se ei ole taloudellisesti itsenäinen. Provinssin keräämät verot ja tullit ovat vain murto-osa tukiaisista, jotka se saa Papua-Uudelta-Guinealta.

Australialaisen Queenslandin yliopiston tutkija Volker Boege arvioi brittilehti The Guardianille, että itsenäistymiseen voisi mennä vuosia. Lehden mukaan monet Bougainvillessä arvelevat, että aikaa menisi ainakin vuosikymmen.

Papua-Uusi-Guinea saattaa yrittää hidastaa prosessia entisestään.

”Odotukset ovat korkealla, kyllä, ja on mahdollista tai vaarana, että äänestyksen jälkeen päällimmäisenä on turhautumisen tai pettymisen tunne”, Boege sanoi.Itsenäisyysvaatimusten ja sisällissodan keskiössä on ollut Pangunan kupari- ja kultakaivos. Se avattiin 1972, ja se tuotti parhaimmillaan 45 prosenttia koko Papua-Uuden-Guinean vientituloista.

Bougainvilleläiset alkoivat pian kyseenalaistaa asetelmaa, jossa heille jäi luonnonrikkauksien tuotoista vain pieni osuus.

”Monet bougainvilleläiset alkoivat kysyä, mitä he hyötyvät. Heidän luonnonvarojaan käytettiin hyväksi Papua-Uuden-Guinean hyväksi”, sanoi Bougainvillen hallituksen lainopillinen neuvonantaja Anthony Regan The Guardianille.

Vuonna 1988 tilanne kärjistyi. Papua-Uuden-Guinean hallituksen ja Bougainvillen vallankumousarmeijan BRA:n yhteenotot laajenivat täysimittaiseksi sisällissodaksi. Sodassa kuoli vuosina 1988–98 arviolta 10 000–15  000 ihmistä.


Suurin osa uhreista kuoli sairauksiin, joita ei pystytty hoitamaan, koska sotatilan takia saarille ei saatu lääkkeitä, kirjoittaa australialaisen ajatushautomon Lowy Instituten analyytikko Ben Bohane artikkelissaan.

Lopulta Australia ja Uusi-Seelanti lähettivät joukkojaan, ja tulitauko saatiin solmittua. Rauhansopimukseen kirjattiin vuonna 2001 itsehallinto ja kansanäänestys itsenäistymisestä viimeistään 20 vuoden kuluessa.


Pangunan kaivos suljettiin sisällissodan alkaessa, ja se on ollut suljettuna siitä asti. Kaivoksessa olisi kuitenkin edelleen arviolta kymmenien miljardien eurojen arvosta kuparia ja kultaa, jotka voisivat turvata itsenäistyvän valtion talouden.

Monet vastustavat kaivoksen uudelleen avaamista, koska se avaisi vanhoja haavoja.

Kaivoksen avaaminen vaatisi myös paljon ulkomaisia investointeja, ja Kiina voisi olla halukas avaamaan rahahanansa vastineeksi vaikutusvallan kasvattamisesta alueella. Naapurissa Salomonsaarilla Kiina on jo lisännyt vaikutusvaltaansa suurilla investoinneilla ja liittämällä saaret valtavaan uuden silkkitien suunnitelmaansa.

Papua-Uuden-Guinean rannikolle on Bougainvillen pääsaarelta 700 kilometriä, ja bougainvilleläiset tuntevat läheisempää yhteenkuuluvuutta naapurissa sijaitseviin Salomonsaariin.Kiinan vaikutusvallan kasvu huolestuttaa Australiaa, joka on nykyisin Bougainvillen suurin taloudellisen avun antaja. Papua-Uusi-Guinea ja Indonesia puolestaan pelkäävät, että Bougainvillen esimerkki voisi innostaa muita pieniä saaria tavoittelemaan itsenäisyyttä.

Asia Times -lehden mukaan ainakin Uuden-Irlannin ja Itäisen-Uuden-Britannian provinssit voisivat alkaa vaatia itsenäisyyttä. Lehden mukaan tämä olisi Papua-Uuden-Guinean itsensä lisäksi kauhistus myös Australialle ja Yhdysvalloille.

Ne aikovat vahvistaa laivastotukikohtaansa Papua-Uudelle-Guinealle kuuluvalla Manus-saarella vastauksena Kiinan pyrkimyksille alueella.

Oikaisu 11.12. klo 7.39: Bougainville oli Saksan siirtomaavallan alla 1800-luvulta, ei 1700-luvulta lähtien, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen taloyhtiön osakas ajautui taloyhtiön kanssa riitoihin hybridiauton lataamisesta, kiista tuli osakkaalle kalliiksi

  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää