HS-analyysi: Venäjä aikoo asentaa kansalaistensa puhelimiin pakollisia sovelluksia, ja seuraukset voivat olla ihmisoikeuksille kohtalokkaita - Ulkomaat | HS.fi

HS-analyysi: Venäjä aikoo asentaa kansalaistensa puhelimiin pakollisia sovelluksia, ja seuraukset voivat olla ihmis­oikeuksille kohtalokkaita

Venäjällä hyväksyttiin laki, joka velvoittaa valmistajat asentamaan hallinnon määräämät sovellukset laitteisiinsa. Apple on uhannut lähteä Venäjältä, ja ylipäätään sovellusten vaatimissa käyttöoikeuksissa on riskejä, jotka voivat väärissä käsissä olla yksityisyyden ja ilmaisunvapauden kannalta kohtalokkaita.

Apple ei hyväksy sovelluskauppaansa App Storeen sovelluksia, joita se ei itse ole ennakkoon tarkistanut sopiviksi. Tämä ristiriita on talouslehti Vedomostin mukaan hiertänyt Applen ja Venäjän hallinnon välejä jo siitä asti, kun lakiesitys tuotiin duumaan keväällä.

26.11.2019 10:48

Käytännössä jokaisessa älypuhelimessa on sovelluksia, joita valmistaja on sinne halunnut. Huawein ja Samsungin puhelimissa on omat sovelluskaupatkin. Tarpeettomista sovelluksista ainakin osan saa onneksi yleensä poistettua.

Mutta entäpä jos ei saisi? Jos valtio määräisi, että ainakin nämä sovellukset on pakko olla?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat