Ulkomaat

Goar Vartanjan esti 19-vuotiaana Stalinin, Churchillin ja Rooseveltin salamurhan – maanantaina kuolleen vakoojan tarina on kuitenkin kyseenalaistettu

Goar Vartanjan työskenteli miehensä kanssa sodan aikana ryhmässä joka paljasti natsien agentteja Iranissa. Kauneimpia, hurmaavimpia ja tuotteliaimpia kaikista tiedustelumme illegaaleista, sanoi tiedustelujohtaja parin myöhemmästä urasta. Moni kohta historiassa on edelleen epäselvä.

Venäjä juhlii ja ylistää maanantaina kuollutta sotilasvakoojaansa. Paikallisen historiankirjoituksen mukaan Goar Vartanjan esti vain 19-vuotiaana natsi-Saksan suunnitelman salamurhata yhtä aikaa Neuvostoliiton Josif Stalin, Britannian Winston Churchill sekä Yhdysvaltojen Franklin Delano Roosevelt.

Vartanjan, pitkä uran tehnyt ulkomaantiedustelija, kuoli 93-vuotiaana. Hänet haudataan Moskovan arvokkaalle Trojekurovskojen hautausmaalle, Venäjän ulkomaantiedustelu SVR kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Vuonna 1926 neuvosto-Armeniassa syntynyt Vartanjan muutti perheensä kanssa Iraniin pikkutyttönä. Hän liittyi natsienvastaiseen liikkeeseen 16-vuotiaana. Neuvostoliiton tukemaa ryhmää johti Goar Vartanjanin tuleva aviomies, Gevork Vartanjan.

Väitetään, että tämä ryhmä paljasti suunnitelman, jossa liittoutuneiden kolme johtajaa oli tarkoitus surmata, kun he kokoontuivat Teheraniin marras–joulukuun vaihteessa 1943.


Teheranin konferenssi muistetaan historiassa siitä, että siellä Stalin, Churchill ja Roosevelt sopivat liittoutuneiden yhteistoimintapolitiikasta, joka johti esimerkiksi Saksan liittolaismaiden kuten Suomen irrottamiseen toisesta maailmansodasta.

Reuters kertoo, että ryhmä oli johtajansa Gevork Vartanjanin mukaan paljastanut satoja agentteja Iranissa jo pari vuotta ennen kuin he pääsivät selville suurvaltajohtajien salamurhajuonesta. ”Operaatio pitkänä hyppynä” tunnettu henkirikoshanke epäonnistui.

Gevork Vartanjan kuoli 87-vuotiaana vuonna 2012. Presidentti Vladimir Putin osallistui henkilökohtaisesti hänen hautajaisiinsa.

Sodan jälkeen Vartanjanin pariskunta työskenteli useissa maissa ”illegaaleina” eli paikallisväestöön valehenkilöyksien turvin solutettuina vakoojina. Vielä sen jälkeen kun Goar Vartanjan jäi eläkkeelle vuonna 1986 hän koulutti ulkomaantiedustelu SVR:n tulevia agentteja.

Putinin tiedottaja Dmitry Peskov kehui agenttiparia keskiviikkona.

”Ilman Goar Vartanjania ja hänen miestään Gevorkia maailmanhistoria olisi voinut näyttää toisenlaiselta. He ovat niitä, jotka jättivät puumerkkinsä ihmiskunnan historiaan”, Peskov sanoi.

Putin on välittänyt surunvalittelunsa Goar Vartanjanin perheelle ja ystäville.

”Putin tunsi sekä Goarin että hänen miehensä hyvin. Goar kävi Kremlissä tapaamassa Putinia, ja Putinin vieraili hänen luonaan”, Peskov sanoi.

Myös ulkomaantiedustelu SVR muisteli veteraanejaan kauniin sanoin ja viittasi Gevork ja Goar Vartianiin heidän koodinimillään ”Anita” ja ”Anri”.

”He olivat kauneimpia, hurmaavimpia ja samalla tuotteliaimpia kaikista tiedustelumme illegaaleista”, SVR:n johtaja Sergei Naryškin kommentoi.

Mutta miten Operaatio pitkä hyppy oikein meni? Historiallisesti herkkään asiaan liittyy edelleen joitakin avoimia seikkoja.

Natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin väitetään antaneen tehtävän sotilastiedustelun johtajalle Ernst Kaltenbrunnerille, joka delegoi tehtävän Otto Skorzenylle. Obersturmbannführer (everstiluutnantti) Skorzeny tunnetaan myös Hitlerin määräämästä operaatiosta jossa pelastettiin Italian Benito Mussolini. Iranissa operaation valmistelussa oli mukana yhdysmies Roman Gramota.

Hankkeen valmistelijoita pudotettiin laskuvarjoilla Iraniin Krimiltä lähteneistä lentokoneista. Näitä valmistelijoita Gevork ja Goar Vartianin ryhmän kerrotaan nähneen ja seuranneen natsi-Saksan tiedustelun käyttämään majapaikkaan.

Toisaalta Neuvostoliiton tiedustelun kerrottu saaneen asiasta vihiä myös kaksoisagentiltaan, joka toimi upseerina natsi-Saksan joukoissa Ukrainassa. Tämä puolestaan oli kuullut asiasta SS-joukkoihin kuuluneelta Hans Ulrich von Ortelilta, jolla oli puheliaan miehen maine varsinkin muutaman viinapaukun jälkeen.

Hans Ulrich von Ortelista ei juurikaan löydy internetistä muuta tietoa kuin se, mitä edellä on kerrottu. Tämä on saanut jotkut epäilemään, että Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä on yrittänyt haalia osakseen sille kuulumatonta kunniaa ja että von Ortel on alunperinkin ollut pötyä – valeuutinen, kuten nykyään sanotaan.

Sitten on vielä kaksoisagentti Ernst Merser, joka majoitti Teheranissa natsi-Saksan tiedustelijoita. Merser oli sveitsiläinen liikemies, jonka värväsi ensin Britannian tiedustelu, sitten natsien tiedustelupalvelu Abwehr.

Brittikirjailija Bill Yennen vuonna 2015 ilmestyneen kirjan mukaan koko salamurhaoperaation paljasti Britannian tiedustelulle itse asiassa juuri Merser. Ainakin heti konferenssin päätteeksi Persian viranomaiset pidättivät kuusi saksalaista tiedustelijaa yhteistyössä Britannian tiedustelun kanssa, kertoi toinen kirjailija, brittipoliitikko Rupert Alanson yhdessä salanimellä kirjoittamistaan tiedustelun tietokirjoista.

Varmaksi tiedetään ainakin se, että Teheranin konferenssi pidettiin ja kaikki kolme johtajaa selvisivät siitä hengissä. Palattuaan Yhdysvaltoihin Roosevelt kertoi, että oli yöpynyt konferenssin ajan Neuvostoliiton lähetystössä, sillä Stalin oli varoittanut tätä natsien salamurhahankkeesta.

Saiko Stalin tietonsa juuri Vartanjanin pariskunnan ryhmän ansiosta, Britannian tiedustelun kautta vaiko jostain aivan muualta, on edelleen vahvistamatta.

Vuodelta 1967 peräisin olevassa kirjassa Hitler's Plot to Kill the Big Three on väitetty, että neuvostotiedustelun mukaan natsit luopuivat hankkeesta jo yli kuukausi ennen Teheranin konferenssia saatuaan Berliinistä varoituksen: suunnitelma oli vuotanut ja heitä valvottiin.

Se, kertoiko Stalin tästä Rooseveltille, ei ole tiedossa. Se, pitääkö väite lainkaan paikkansa, ei ole myöskään tiedossa, sillä Venäjä ei juuri päästä tutkijoita tiedusteluarkistoihinsa.

Gevork Vartanjan antoi aiheesta haastattelun venäläiselle uutistoimisto Ria Novostille (nykyään Sputnik News) vuonna 2007, viisi vuotta ennen kuolemaansa. Hänen osuutensa maailman mullistuksiin ja roolinsa tiedustelussa oli sanitoitu eli määrätty julkiseksi vasta vuonna 2000. Saman vuoden alussa Putinista oli tullut presidentti.

Haastattelussa Vartanjan kertoi, että Otto Skorzeny olisi vuonna 1966 myöntänyt, että oli saanut määräyksen järjestää kolmen suuren johtajan surmaaminen. Muiden lähteiden mukaan Skorzeny olisi aiemmin ilmestyneissä muistelmissaan kiistänyt mitään operaatiota koskaan olleenkaan.

Vartanjan kertoi, että hänen seitsemän agentin ryhmänsä, jossa myös Goar Vartanjan teini-ikäisenä työskenteli, paljasti Iranissa helmikuun 1940 ja elokuun 1941 välillä yhteensä yli 400 natsi-Saksan agenttia.

”Kun joukkoja tuli Iraniin, me pidätimme ne kaikki”, Vartanjan sanoi.

Haastattelussa kerrotaan Vartanjanin pariskunnasta myös, että heti kun heidän tekemisiltään riisuttiin valtiollinen salaus, he saivat viisi erilaista tunnustusmitalia uroteoistaan äiti Venäjän ja Neuvostoliiton hyväksi.

Venäjää on viime vuosina syytetty toistuvasti historian uudelleenkirjoittamisesta ja suoranaisesta vääristelystä. Viimeisimpänä kiistakapulana julkisuudessa ovat esiintyneet Stalinin vainojen aikaiset Sandarmohin joukkohaudat Karjalassa. Yhä useampi venäläinen lähde on viime vuosina väittänyt, että haudoissa ei ole Stalinin vainojen uhreja, vaan suomalaisten sotilaiden teloittamia sotavankeja.

Stalinin vainoissa kuoli jopa 20 000 suomalaista. Helsingin Sanomien politiikan toimituksen entinen päällikkö Unto Hämäläinen vetosi syksyllä valtiojohtoon, jotta he tukisivat työtä selvittää, mitä suomalaisille todella tapahtui.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Uudet tutkimukset muuttavat käsitystä ihmiskunnan alkuvaiheista

  4. 4

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat mallinsivat 3 000 vuotta vanhan muumion äännähdyksen – tältä Nesyamun-pappi kuulostaa

  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  8. 8

   Lentoyhtiö Norwegian alkaa periä lisämaksua hyllylle laitettavasta käsi­matka­tavarasta – Finnair seuraa matka­tavara­käytäntöjen kehittymistä

  9. 9

   Ihmisen säilömuisti on rajaton, ja siksi salasanat ja muut tärkeät asiat kannattaa mieluummin tallentaa sinne – Näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  8. 8

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  10. 10

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  11. Näytä lisää