
Kiinasta on löytynyt marraskuussa neljä tapausta, kaksi paiserutto- ja kaksi keuhkoruttotartuntaa. Kaikki potilaat ovat kotoisin Sisä-Mongolian alueelta Pohjois-Kiinasta, mutta kahta heistä hoidetaan Pekingissä.
Kiinan terveysviranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa. Potilaat on eristetty ja heidän kanssaan tekemisissä olleet on tutkittu. Tauti ei leviä, viranomaiset vakuuttavat.
Ongelma on kuitenkin siinä, että Kiinassa moni ei tiedä, uskaltaako viralliseen sanaan luottaa. Epäilyksille on historialliset syyt.
Kun sars-epidemia riehui 2000-luvun alussa, vakuuteltiin pitkään, että kaikki on hyvin, vaikka ei suinkaan ollut. H5N1-lintuinfluenssasta kerrottaessa oli samoja piirteitä.
Sars-aikaan pekingiläinen Chaoyangin sairaala kiisti viikkojen ajan, että tautia edes esiintyisi Pekingissä, vaikka potilaat olivat jo heillä hoidossa.
Pekingin ruttotapauksia hoidetaan nyt samaisessa sairaalassa. Kun yksi sen lääkäreistä tiedotti tapauksista sosiaalisessa mediassa, Kiinan sensuuriviranomaiset poistivat julkaisun. Verkkouutissivustoille annettiin ohjeet estää ja kontrolloida ruttoa koskevaa verkkokeskustelua. Esimerkiksi The New York Times näki sensuuriohjeistuksen.
Vaikenemisen syy lienee se, ettei paniikkia haluta lietsoa. Paniikki leviää kuitenkin usein juuri silloin, kun oikeaa ja vahvistettua tietoa ei ole. Ihmiset alkavat levittää huhuja.
Luin juuri itsekin ”lääkäripiirien tietoihin” perustuvan huhun, jonka mukaan pikkulapsen ruttokuolema olisi salattu Pekingissä ja että myös Gansun maakunnassa olisi salattu tapaus. Tiedot eivät todennäköisesti ole totta, mutta ne ovat esimerkkejä siitä, mitä tiedottamattomuudesta seuraa. Sitä miettii väkisinkin: mitäs jos väite pitääkin paikkansa?
Ruttoa voidaan nykyään hoitaa. Kiinalla on tehokoneisto taudinehkäisyyn. Ruttotapauksia on ollut silloin tällöin, eikä tauti ole levinnyt.
Kiinalaislehti Caixin kertoi keskiviikkona toimista Sisä-Mongoliassa. Juna- ja lentoasemilla valkoisiin paperihaalareihin pukeutuneet virkailijat mittaavat kuumetta matkustajilta. Yhteensä 35 lentokonetta ja helikopteria on kylvänyt 37 tonnia myrkkysyöttejä aroille, jotta ruttoa levittävät jyrsijät saataisiin hengiltä.
Lehden mukaan paikallisviranomaiset olivat jo elokuussa havainneet jyrsijöiden raadoista, että liikkeellä oli ärhäkkä ruttoa aiheuttava yersinia pestis -bakteeri. Löydöstä ei tiettävästi kuitenkaan raportoitu eteenpäin. Myös Pekingissä rotantappokampanja on paraikaa käynnissä. Miksi? Sitä ei ole kerrottu.
- Kolumnit Seuraa
- Hyvinvointi Seuraa
- Kiina Seuraa
- Katriina Pajari Seuraa
Kommentit