
Tiedotteen mukaan Suomi pitää muiden Instexiin liittyneiden maiden mukaan tärkeänä, että Iranin kanssa 2015 solmittu ydinsopimus pysyy voimassa ja että sitä noudatetaan.
Instex-yhtiön perustivat Ranska, Saksa ja Britannia tämän vuoden alussa, jotta Yhdysvaltain Iranille asettamia talouspakotteita voitaisiin kiertää.
Käytännössä maat pyrkivät välttämään dollarin käyttöä maksuvaluuttana.
Yhdysvallat irtautui Iran-sopimuksesta viime vuonna. Yhdysvallat on uhannut pakotteilla niitä maita, jotka jatkavat kaupankäyntiä Iranin kanssa.
Instexin kautta on tarkoitus käydä kauppaa Iranin kanssa ja muun muassa myydä Iranille välttämättömiä tuotteita, kuten lääkkeitä ja maataloustarvikkeita. Instexin kautta myös Iran voi myydä öljyä ja muita tuotteita tai palveluita eräänlaisena vaihtokauppana.
Instexin kautta ei ole käyty vielä kauppaa.
Ranskan, Saksan ja Britannian mukaan uusien maiden mukaan tulo ”vahvistaa Instexiä ja on esimerkki siitä, kuinka Eurooppa ponnistelee mahdollistaakseen laillisen kaupankäynnin Euroopan ja Iranin välillä”, maat sanoivat tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.
Ranska, Britannia ja Saksa korostivat, että Instexin tarkoituksena on osoittaa, että Eurooppa on yhä sitoutunut Iranin kanssa tehtyyn ydinsopimukseen siitä huolimatta, että Yhdysvallat on irtautunut siitä. Maat korostivat sitä, että Iranin on myös palattava sopimukseen ja noudatettava sen ehtoja. Tätä Suomikin korosti tiedotteessaan.
”On ratkaisevan tärkeää, että Iranin islamilainen tasavalta viivyttelemättä palaa noudattamaan täysin ydinsopimuksen ehtoja ja asetuksia”, ulkoministeriö tiedotti.
Vuosien neuvottelujen jälkeen 2015 aikaansaatu ydinsopimus rajoittaa Iranin mahdollisuuksia kehittää ydinaseita. Vastineeksi Iran saa asteittaisia helpotuksia ankariin talouspakotteisiinsa. Yhdysvaltain nykyhallinto pitää sopimusta kuitenkin huonona ja vaatii siihen kiristyksiä. Iran on kieltäytynyt neuvottelemasta sopimusta uudelleen.
Iran ei ole vielä irtautunut sopimuksesta, mutta se on jo alkanut rikkoa sopimusehtoja. Marraskuun alussa Iran käynnisti toimiahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006298748.html, jotka viittaavat kiellettyyn uraanin rikastamiseen Fordowin maanalaisessa uraaninrikastuskeskuksessa.
- Iran Seuraa
- Pakotteet Seuraa
- Suomi Seuraa
- Yhdysvallat Seuraa
- Jukka Huusko Seuraa
Kommentit