
Suomesta matkusti vuosien mittaan Syyrian ja Irakin konfliktialueelle suojelupoliisin mukaan ainakin noin 80 ihmistä, mutta todellinen määrä lienee hieman suurempi.
Koillis-Syyrian kahdella vankileirillä lasketaan olevan yli 12 000 ulkomaalaista naista ja lasta, jotka jäivät kurdijohtoisten SDF-joukkojen vangiksi lähes vuosi sitten terroristijärjestö Isisin vastarinnan romahdettua alueella.
Tutkimuslaitos International Crisis Group (ICG) julkaisi kaksi viikkoa sitten perusteellisen raportinhttps://d2071andvip0wj.cloudfront.net/208-women-and-children-first.pdf, josta selviää vankien määriä, lukuja ja kohtaloita.
Keskustelu Isis-lasten palauttamisesta kotimaihinsa leimahti Suomessa maanantainahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006328142.html, kun Ilta-Sanomat kertoi, että ulkoministeri Pekka Haavisto https://www.hs.fi/haku/?query=pekka+haavistoyritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen. Haavisto on kiistänyt painostuksen.
Lue lisää: Ulkoasiainvaliokunnan Niikko: Ulkoministeri Haaviston annettava selvitys al-Holin lasten konsulikyytiväitteistähttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006328142.html
Ulkomaalaisista Isis-naisista ja -lapsista suurin osa eli 11 200 on al-Holin leirillä ja loput Rojin leirillä Syyrian koillisimmassa nurkassa Turkin ja Irakin rajalla.
Heidän lisäkseen 12 900 naista ja lasta oli Ain Issan leirillä Raqqan pohjoispuolella lähellä Turkin rajaa lokakuun puoliväliin saakka. Tuolloin Turkki hyökkäsi alueelle ja tulitti leiriä, jolloin osa vangeista pääsi pakoon. Pieni osa siirrettiin al-Holiin, ja Turkki kotiutti joitain kansalaisiaan.
Ilmeisesti juuri täältä ovat peräisin ne ulkomaalaiset vangit, joita Turkki on tähän mennessä palauttanut uhkauksensa mukaisesti kotimaihinsa.
Viimeksi sunnuntaina Turkki lennättihttps://www.nytimes.com/2019/12/01/world/europe/ireland-isis-bride-lisa-smith.html 38-vuotiaan Lisa Smithin https://www.hs.fi/haku/?query=lisa+smithinja hänen kaksivuotiaan tyttärensä Dubliniin. Äiti pidätettiin kentällä kuulusteluja varten.
Eniten Isis-vankeja on kotiuttanut Venäjä, joka on tuonut terroristien riveihin liittyneitä kansalaisiaan ja heidän omaisiaan charterlennoilla kotiin jo pitkään. Yhteensä naisia ja lapsia on tuotu kotiin yli 200, heistä valtaosa Kaukasian islamilaisille alueille.
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on suhtautunut palautuksiin epäilyksin, mutta ohjelma on jatkunut. Periaatteessa se on osa Venäjän 2000-luvun alussa omaksumaa, Tšetšeniasta alkanutta paikallistamisen politiikkaa. Siinä Kaukasian terroriongelmat pyritään jättämään paikallisen hallinnon ja yhteisöjen vastuulle.
Euroopan maat, Australia ja Kanada ovat tuoneet leireiltä kotiin yhteensä 180 kansalaistaan.
Luku kutistuu kuitenkin melko lailla, jos Kosovo jätetään huomioimatta. Pristinaan lennätettiin huhtikuun salaisessa operaatiossa kerralla 110 naista ja lasta kurdien vahtimilta Syyrian leireiltä. Kosovon mukaan meneillään on palautettujen ”uudelleenintegrointiohjelma”.
Yhdysvallat on ilmoittanut kotiuttavansa kansalaisiaan ja on neuvonut Eurooppaa toimiaan samoin. ICG:n raportista selviää kuitenkin, että tämä politiikka on jäänyt enimmiltään puheen tasolle. Marraskuuhun mennessä Yhdysvallat oli tuonut Syyrian leireiltä 18 kansalaistaan: kuusi miestä, kolme naista ja yhdeksän lasta.
Tutkimuslaitos ICG listaa kolme syytä, miksi kotiuttaminen on Yhdysvalloissa periaatteessa helpompaa kuin Euroopan valtioille. Ensinnäkin Washingtonilla on tarkimmat tiedot tilanteesta ja kansalaisistaan: Yhdysvalloilla on yhä alueella ainakin 500 sotilasta ja ahkera tiedustelu.
Toisekseen Isisin riveihin on liittynyt kaikkiaan vain kolmisensataa Yhdysvaltain kansalaista, kun pelkästään Ranskasta tälle tielle on lähtenyt 1 900, Britanniasta 850 ja Belgiasta 498 kansalaista.
Ja kolmanneksi: Yhdysvaltain lainsäädäntö on erityisesti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen ollut joustavaa tekoa. Epäillyt voidaan siis panna telkien taakse helpommin kuin EU-maissa, ja näin on myös tehty. Raportin mukaan 19:stä vapaaehtoisesti Syyriasta palanneesta yhdysvaltalaisesta taistelijasta ja heidän perheenjäsenestään 13 on pidätettynä.
ICG:n raportti päätyy suosittelemaan naisten ja lasten kotiuttamista leireiltä, joiden olot ovat epäinhimilliset.
Samaa on vaatinut muun muassa European Council on Foreign Relations -ajatushautomo, johon kuuluu laaja joukko eurooppalaisia valtiomiehiä, vaikuttajia ja asiantuntijoita. Hautomon Isis-vankien kotiuttamista vaativan avoimen kirjeenhttps://www.ecfr.eu/article/commentary_open_letter_a_managed_return_of_isis_foreign_fighters# on allekirjoittanut 29 ihmistä, suomalaisista Erkki Tuomiojahttps://www.hs.fi/haku/?query=erkki+tuomioja.
Sen sijaan pelkkien lasten palauttamiseen on toistaiseksi ryhdytty vain jos palautettavat ovat täysorpoja. Toukokuussa tehdyn YK-kartoituksen mukaan orpoja oli Koillis-Syyrian leireillä kolmisentuhatta, mutta heidän määränsä arvellaan sittemmin vähentyneen, kun omaisia on muualta taisteluiden jälkeen löytynyt.
Kaikkiaan pelkästään al-Holin leirillä on 70 000 vankia, jotka ovat Isis-perheiden naisia ja lapsia. Tuhannet pidätetyt taistelijat ovat erillisissä vankiloissa. Irakin leireillä Isis-naisia ja -lapsia on noin 30 000.
- Isis-järjestö Seuraa
- Syyria Seuraa
- Terrorismi Seuraa
- Pekka Hakala Seuraa
Kommentit