Ulkomaat

Britit valitsevat näköistään pääministeriä, ja peilistä katsoo Boris Johnson – mutta työväenpuolue kirii ja Donald Trumpin vierailukin tulee väärään aikaan

Britanniassa parlamenttivaalit ovat korostetusti pääministerivaalit. Tällä kertaa brexit sekoittaa pakkaa. Mittaukset näyttävät Johnsonin konservatiiveille yhä selvää voittoa.

Lontoo

Rutto, kolera vai ehkäpä sittenkin lavantauti?

Britannian parlamenttivaalit koittavat ensi viikon torstaina. Monelle äänestäjälle etenkin Englannissa äänestyspäätös on vaikea.

Ketä kannattaa nyt kannattaa? Tyhjistä lupauksistaan ja totuuden vääntämisestä tunnettua konservatiivipääministeriä Boris Johnsonia? Vai työväenpuolueen vasemman laidan Jeremy Corbynia, johon eivät ole aina luottaneet edes hänen omat kansanedustajansa?

Puoluejohtajien nettosuosioluvut ovat miinuksella, eli heistä jokaisella on enemmän inhoajia kuin kannattajia. Kellään ei ole laajojen kansanjoukkojen tukea. Poliittinen ilmapiiri on myrkyllinen. Loka lentää.

Joulukuun vaalit ovat kuitenkin poikkeuksellisen tärkeät. Vaalitulos määrää, miten käy Britannian EU-eron eli brexitin. Puolueiden brexit-kannoissa on nyt kunnon eroja, toisin kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Mielipidemittaukset ennustavat konservatiivipuolueelle yhä vaalivoittoa, mutta työväenpuolue on aloittanut loppukirin. Kahden tuoreen kyselyn mukaan (Survation- ja Yougov-mittaukset) konservatiivien etumatka on painunut yhdeksään prosenttiyksikköön.

Vielä viime viikolla konservatiivit juhlivat. The Times -lehden keskiviikkona julkistaman mittauksen mukaan Johnson oli saamassa alahuoneeseen peräti 68 kansanedustajan enemmistön. Huomioarvoa lisäsi se, että kysely perustuu samaan metodiin kuin mittaus, joka ennusti ainoana oikein kesän 2017 parlamenttivaalien tuloksen.

Vajaassa viikossa on muuttunut paljon.

Lontoon perjantainen terrori-isku on synkentänyt vaalinalustunnelmaa. Konservatiivit ja työväenpuoluelaiset syyttelevät toisiaan siitä, että jo kertaalleen terrorismituomion saanut Usman Khan pääsi tappamaan kaksi viatonta.

Johnson lupaa panostaa turvallisuuteen ja värvätä 20 000 uutta poliisia. Labourin mukaan taas juuri konservatiivihallitukset ovat olleet leikkaamassa poliisien lukumäärää: poliiseja on nyt 27 000 vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

”Konservatiivit ovat liian kauan uskotelleet, että turvallisuutta saa halvalla”, sanoi labourin sisäasiavastaava Diane Abbott maanantaina.

Tiistaina Lontoossa alkava Naton huippukokouskin tuo oman mausteensa vaalikampanjointiin. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin näkyvä tuki ei ole sitä mainosta, jota konservatiivit vaalien alla kaipaavat. Trumpin kaveruus on Johnsonille ulkopoliittisesti tärkeää mutta sisäpoliittisesti tulenarkaa.

Vaikka konservatiivit johtavatkin mittauksia, taktinen äänestäminen muuttaisi koko pelin. Se edellyttäisi labourin ja liberaalidemokraattien kannattajien yhteistyötä. Oman puolueen ehdokas pitäisi hylätä, jos toisen puolueen ehdokkaalla on paremmat läpimenomahdollisuudet.

Johnsonin vastustajia mielipidemittaukset kylmäävät. Miten voi olla mahdollista, että konservatiivipuolue ja Johnson palkittaisiin vaalivoitolla? Koko brexit-painajainen ja poliittinen kriisi sikisivät juuri konservatiivipuolueen sisäisestä eripurasta .

”Jos konservatiivit voittavat, se on Boriksen ansiota”, arvioi professori Patrick Dunleavy London School of Economicsista (LSE) ulkomaankirjeenvaihtajille marraskuussa.

Mutta miksi?

Vaaleissa ei olekaan kyse vain brexitistä. Äänestäjät valitsevat myös näköistään johtajaa ja Britannian tulevaa suuntaa:

Oikealle vai vasemmalle? Osana EU:ta vai lähemmäksi Yhdysvaltoja? Vanhaan malliin vai radikaalein uudistuksin? Omaksi parhaaksi vai muiden kiusaksi? Yhtenä maana vai palasiksi?

Monen äänestäjän peilistä katsoo Boris Johnson.

Lontoon pormestarina (2008–2016) tunnetuksi nousseesta Johnsonista tuli pääministeriksi heinäkuussa puolueensa kansanedustajien valitsemana. Hän nappasi edeltäjänsä Theresa Mayn suurella vaivalla neuvotteleman erosopimuksen, sai siihen EU:lta jokusen muutoksen ja ylpeili sen jälkeen neuvotelleensa sopimuksen uusiksi.

”Hoidetaan brexit valmiiksi”, kuuluu nyt Johnsonin hokema iskulause.

Jos Johnson voittaa, brexit toteutunee tammikuun lopussa. Brexitin ”valmistumista” tämäkään ei takaa. Johnson on luvannut neuvotella EU:n ja Britannian uuden vapaakauppasopimuksen rungon valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä. Moni pitää aikataulua liian toiveikkaana.

Britanniassa vaalit ovat leimallisesti pääministerivaalit. Puoluejohtajan persoonalla on väliä, koska pääministeriksi noustessaan hän käyttää paljon valtaa.

Suomessa on totuttu kompromisseihin ja siihen, että hallituksessa istuu monta puoluetta. Britanniassa pääsääntö on ollut yhden puolueen muodostamat hallitukset.

Brittipääministeri hallituksineen ei kysele parlamentin kantaa etukäteen esimerkiksi tärkeisiin ulkopoliittisiin päätöksiin. Suomessa eduskunta pitää hallitusta paljon tiukemmassa otteessa.

Britanniassa vahvoilla ovat perinteisesti olleet poliitikot, jotka vetoavat poliittisen keskustan äänestäjiin yli puoluerajojen. Sellainen hahmo oli labourin Tony Blair. Sellainen oli myös konservatiivien David Cameron.

Nyt tilanne on muuttunut. Keskikenttä on kutistunut.

Pääministeri Johnson, 55, vie konservatiivipuoluetta entistä oikeammalle ja ulos EU:sta. Konservatiiveista on tullut maan johtava brexit-puolue, vaikka Nigel Faragen johtama varsinainen Brexit-puoluekin on yhä kisoissa mukana.

Brexitistä on tullut myös ratkaiseva poliittinen jakolinja. Osalle äänestäjistä brexit-kanta on jo merkittävämpi identiteetin rakentaja kuin puolueuskollisuus. Tähän panee toivonsa nyt myös Johnson yrittäessään houkutella brexit-henkisiä labourin äänestäjiä.

Brexit voi olla myös kirosana.

”Monet äänestäjät ovat todella kyllästyneitä brexitiin”, sanoo LSE:n tutkija Sara Hagemann.

Entä sitten Johnsonin haastajat? Miksi Corbyn ei kelpaa?

Labourin vasemmalla laidalla vuosikymmenet istunut Corbyn, 70, kärsii imagostaan. Imagohaittaa eivät tunnu korjaavan edes työväenpuolueen vaalilupaukset, kuten vesi- ja energiayhtiöiden palauttaminen valtionyhtiöiksi sekä junalippujen hintojen leikkaamiset.


”Labourin iso ongelma on Corbynin epäsuosio”, arvioi professori Tony Travers.

Corbyn myötäili brexitissä pitkään konservatiivihallitusta. Nyt labour lupaa uutta EU-kansanäänestystä, jos pääsee valtaan. Brexitiä aiemmin kannattanut Corbyn aikoo itse pysyä ”neutraalina”.

Rasitteena ovat myös työväenpuoluetta pitkään piinanneet antisemitismisyytökset. Kukaan ei väitä, että Corbyn itse olisi tähän syyllinen. Ongelma on siinä, että Corbyn ei ole kyennyt kitkemään antisemitismiä puolueestaan.

Vaalien alla Corbynista on varoittanut jopa Britannian johtava rabbi.

Osa Corbyniin ja Johnsoniin pettyneistä keskikentän äänestäjistä tähyää nyt liberaalidemokraatteihin.

Liberaalidemokraatit saivat uuden johtajan heinäkuussa. Jo Swinson, 39, on nostanut nopeasti omaa ja puolueensa profiilia, vaikka onkin yhä tuntematon nimi monelle perusäänestäjälle.


Liberaalidemokraatit vastustavat brexitiä. Ärhäkkäästi alkanut kampanja näyttää kuitenkin lässähtäneen. Puolue on jo selvästi jäänyt labourin ja konservatiivien kyydistä.

Pieni puolue kärsii myös Britannian vaalijärjestelmästä. Kustakin 650 vaalipiiristä läpi pääsee vain eniten ääniä saanut ehdokas. Muiden ehdokkaiden äänet menevät hukkaan.

Juuri lopettaneessa parlamentissa liberaalidemokraateilla oli 20 kansanedustajaa.

Skotlannista katsottuna vaalinalustilanne on ristiriitainen.

Brexitiä vastustava ja Skotlannin itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansallispuolue (SNP) on ottamassa kyselyjen mukaan vaalivoiton. Puolueen johtajalla ja Skotlannin pääministerillä Nicola Sturgeonilla, 49, on siksi syytä tyytyväisyyteen.


Voitto ei kuitenkaan paljon lämmitä, jos konservatiivit saavat tuntuvan enemmistön alahuoneeseen. SNP:lle pääministeri Johnson ja brexit-henkinen konservatiivihallitus ovat kauhistus.

Suosittu Sturgeon ei ole itse ehdolla brittiparlamentin alahuoneeseen. Hän johtaa Skotlannin vähemmistöhallitusta ja istuu Skotlannin omassa parlamentissa. Sturgeonista ja Swinsonista voi kuitenkin tulla kuninkaantekijöitä, jos Johnsonin konservatiivipuolue ei juhlikaan vaalivoittoa.

Jos kumpikaan isoista puoluesta ei saa selvää enemmistöä alahuoneeseen, jää tilaa liittoutumisille. Silloin SNP ja liberaalidemokraatit voisivat antaa tukensa työväenpuolueelle ja tehdä siitä pääministeripuolueen.

Tuella on aina hintansa. Skotit haluavat uuden äänestyksen itsenäisyydestä. Liberaalidemokraateille taas ei kelpaa Corbyn.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kaiken takana on brexit


 Britannian ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestetään 12. joulukuuta.

 Taustalla on brexitin luoma poliittinen kriisi. Boris Johnsonin hallitus haluaa saada EU-erosopimuksen läpi. Tämä onnistuu vain jos konservatiivit saavat enemmistön alahuoneeseen.

 Edelliset vaalit järjestettiin kesäkuussa 2017. Silloin konservatiivit menettivät enemmistönsä mutta säilyivät suurimpana puolueena. Labour voitti lisää paikkoja mutta ei yltänyt pääministeripuolueeksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokoomus lähtee mukaan perus­suomalaisten väli­kysymykseen al-Holin leiriläisistä, mukana nyt koko oppositio – suora lähetys kello 11

  2. 2

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Yhdysvallat perustaa avaruusjoukot, lain läpimeno lähes varmaa

  8. 8

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  9. 9

   Suora lähetys juuri nyt: Greta Thunberg pitää odotetun puheensa päättäjille Madridin ilmasto­kokouksessa

  10. 10

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää