
Kanada pidätti 1. joulukuuta 2018 talousjätti Huawein prinsessaksi kutsutun Mengin Yhdysvaltojen antaman määräyksen nojalla. Hänet vapautettiin kymmenen miljoonan Kanadan dollarin eli noin 6,6 miljoonan euron takuita vastaanhttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005929470.html viime joulukuun puolivälissä.
Meng on ollut siitä lähtien kotiarestissa ja joutuu pitämään gps-seurantalaitetta ja on ulkonaliikkumiskiellossa kello 23–06 välisen ajan. Lisäksi hän on luovuttanut passinsa.
Mengiä ja Huaweita syytettiin muun muassa Iranin-vastaisten pakotteiden rikkomisesta, pankkirikoksista ja teollisuusvakoilustahttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005981225.html.
Samalla Meng joutui keskelle maailmanpoliittista valtataistelua.
Kirjeessään Meng sanoo olleensa kotiarestissa vietetyn vuoden aikana muun muassa peloissaan, pettynyt ja toivoton. Sen lisäksi hän kertoo hyväksyneensä tilanteensa.
Meng kuvailee vuoden kuluneen hitaasti. Hän on lukenut kirjoja kannesta kanteen ja hänellä on nykyään aikaa keskustella pienistä yksityiskohdista kollegoidensa kanssa ja maalata öljymaalaus huolellisesti loppuun.
Mengin mukaan arki Kiinan Piilaaksoksi luonnehditussa Shenzhenissä oli niin kiireentäyteistä, että hänen jokainen päivänsä oli tarkoin aikataulutettu.
Kanadassa on hiljaista.
Meng kiittää myös saamaansa tukea – sekä Huaweilta että hieman yllättäen Kanadalta.
”Kun tuomari ilmoitti, että minut vapautettiin takuita vastaan, ihmisten aplodit saivat minut puhkeamaan kyyneliin.”
Meng kuvailee myös, kuinka lumisen yön jälkeen turvallisuusyhtiön työntekijät lapioivat lumeen polun, jota pitkin hänen ikääntynyt äitinsä pääsi kävelemään.
”Sydämemme täyttyivät lämmöllä tässä kylmässä talvessa.”
Mengistä on tihkunut julkisuuteen niukasti tietoa. Hän on Huawein perustajan Ren Zhengfeinhttps://www.hs.fi/haku/?query=ren+zhengfein tytär, ja hänen on otaksuttu ottavan yhtiön jonain päivänä hallintaansa, mistä kumpuaa lisänimi ”prinsessa”. Nyt Mengin tulevaisuus on kuitenkin epäselvä.
Meng tuli isänsä yhtiöön vuonna 1993. Hän valmistui Huazhongin teknillisestä yliopistosta 1998 ja eteni urallaan lähinnä rahoitusalalla. Kiinalaisille tiedotusvälineille Meng on kertonut, että hänen ensimmäinen työtehtävänsä Huaweissa oli ”lähinnä vastaanottaa puheluja”.
Mengillä on tytär ja poika. Hän on tiettävästi naimisissa, mutta hänen miehensä ei ole alalla töissä.
Meng on käyttänyt maailmalla etuniminään myös Cathya ja Sabrinaa. Tuoreen kirjeen hän allekirjoitti nimellä Sabrina Meng.
Mengin pidätys tulehdutti Kanadan ja Kiinan välit, ja pidätyksen jälkeen Kiinassa pidätettiin kaksi kanadalaista, joiden vapauttamista Kanada on vaatinut äänekkäästi.
Tammikuussa Kiina otti huumeiden salakuljetuksesta jo kertaalleen tuomitun kanadalaisen Robert Schellenberginhttps://www.hs.fi/haku/?query=robert+schellenbergin tapauksen uudelleenkäsittelyyn ja langetti hänelle kuolemantuomion.
Pidätykset ja tuomio tulkittiin yleisesti Kiinan kostoksi. Kiina on sanonut, etteivät kanadalaisten pidätykset ole vastatoimi Mengin pidättämiselle.
Mengin isä Ren perusti teknologiaimperiuminsa vuonna 1987 muutamalla tuhannella eurolla ja on tyttärensä tavoin esiintynyt matalalla profiililla. Uutistoimisto Reutersin mukaan Ren omistaa 1,4 prosenttia Huawein osakkeista.
Työntekijöiden määrällä mitattuna Huawei on Kiinan suurin teknologiayhtiö.
Lue lisää: HS vieraili Huawein rakennuttamassa palatsissa, jonka keskellä yhtiön perustaja vastaa vakoilusyytteisiin ja kertoo, mikä Nokiassa meni pieleenhttps://www.hs.fi/talous/art-2000006275510.html

Fakta
Huawei
Kiinan kansanarmeijan entinen upseeri Ren Zhengfei perusti tietotekniikkajärjestelmiä ja älylaitteita valmistavan Huawein vuonna 1987.
Yritys myi reitittimiä ja kytkimiä aluksi Kiinan maaseudulla, sitten kaupungeissa. 2000-luvulla se alkoi kansainvälistyä.
Nykyisin Huawei on johtava 5g-verkkojen valmistaja.
Kotipaikka on Shenzhenissä Etelä-Kiinassa. Suomessa yhtiö toimii Helsingissä ja Tampereella.
Kommentit