Ulkomaat

Niinistö HS:lle: Poliittista päätöstä al-Holin palautuksista ei ole, tietoa valmistelusta on saatu

Haaviston selvitys kelpasi ulkoasiainvaliokunnalle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo HS:lle olleensa tietoinen ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja ”muista virkatoimista”, joiden tehtävänä on selvittää Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten mahdollista palauttamista Suomeen.

HS kertoi maanantaina, että ulkoministeriö on nimittänyt erillisen virkamiehen selvittämään, voisiko leirillä olevia lapsia ja naisia palauttaa tapauskohtaisesti Suomeen.

Ulkoministeri Haavisto on sanonut aiemmin, että myös presidenttiä on informoitu asiasta. Tiistaina Niinistö kuitenkin sanoi Verkkouutisten haastattelussa, ettei hän ollut tietoinen ”poliittisesta päätöksestä” tai ulkoministeriön ”suunnitelmasta”. Siitä saattoi tehdä tulkinnan, että presidentin ja ulkoministerin välillä olisi tietokatkos.

Niinistö sanoo HS:lle, että ”tieto on kulkenut”. Verkko­uutisille antamallaan lausunnolla hän halusi tähdentää, että hallitus ei ole tehnyt poliittista päätöstä suomalaisten palauttamisesta al-Holin leiriltä. Samaa on sanonut Haavisto.

”Sellaisesta minua ei ole informoitu. Mahdotonta informoiminen olisikin, koska sellaista poliittista päätöstä ei ole olemassa”, Niinistö sanoi HS:lle tiistaina illalla.

Tiedon ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä Niinistö sen sijaan on saanut.

”Tietoa on pyydetty, ja sitä on saatu. Myös tämä nimitetty virkamies on ollut itsekin yhteydessä.”

Ulkoministeri Haavisto kertoi HS:lle, että valtioneuvoston jäsenille virkamiehen nimittämisestä kerrottiin hallituksen iltakoulussa 31. lokakuuta. Haaviston mukaan ”tasavallan presidentin kanslia on itse omasta pyynnöstään saanut kysymyksiinsä vastauksia.”

Presidentti Niinistö täsmentää, ettei ole nähnyt iltakoulun muistiota.

”Tiedonkulussa ei ole ollut ongelmia. Se ei kuitenkaan muuta sitä, mitä sanoin Verkkouutisille: että poliittista päätöstä tai kokonaissuunnitelmaa kaikkien naisten ja lapsien palauttamiseksi ei ole. Olen puhunut vain siitä että sitä informaatiota ei tule, mitä ei olemassa.”

Niinistö korostaa, että sitä mitä ei ole olemassa, ei voi hänellekään välittää eteenpäin. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, tarvittaisiinko kaikkien naisten ja lasten kotiuttamiseksi poliittinen päätös.

Niinistön mukaan he ovat keskustelleet ulkoministeri Haaviston kanssa al-Holin leirin tilanteesta ja siellä olevista Suomen kansalaisista useasti.

”Tiettyjä valmiuksia on nyt olemassa hoitaa ihmisiä pois”, presidentti viittaa ulkoministeriössä tehtävään virkamiestyöhön.

”Leirillä ja sen ympäristössä tilanteet voivat muuttua. Voi tulla vaikka sairastumisia.”

Haavisto antoi tiistaina myös ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen leirillä olevien naisten ja lasten mahdollisista palauttamisista. Enemmistö tyytyi Haaviston selvitykseen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) vaati maanantaina Haavistolta selvitystä lehdistössä levinneisiin tietoihin Isis-lapsien palauttamisesta. Niikko vaati selvitystä sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat oli maanantaina kertonut Haaviston painostaneen ulkoministeriön virkamiestä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen tarvittaessa vaikka konsulikyydillä ja ilman leirillä olevia äitejään.

Niikon mukaan Haavisto oli jättänyt kertomatta ”operaatiosta” ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle.

Valiokunta kuuli tiistaina Haavistoa sekä oikeuskansleri Tuomas Pöystiä, jonka lokakuussa antamaan linjaukseen Haavisto on tukeutunut pyrkiessään edistämään lasten ja heidän äitiensä mahdollista palauttamista.

Valiokunnan enemmistö oli tyytyväinen Haaviston selvitykseen, mutta valiokunnan kolme perussuomalaista jäsentä jättivät poikkeavan näkemyksen.

HS kertoi maanantaina, että Suomen hallitus olisi käytännössä siunannut toimet, joiden avulla on tarkoitus hakea al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Haavisto korosti ulkoasiainvaliokunnalle antamansa selvityksen jälkeen, ettei hallitus ole tehnyt varsinaisia päätöksiä asian suhteen.

”Valtioneuvoston jäsenet ovat olleet tietoisia, mutta heidän ei ole tarvinnut tehdä päätöksiä, koska kaikki toimet ovat olleet valmistelevia toimia, joissa on selvitetty suomalaisten tilannetta leirillä ja myöskin alueella olevien eri viranomaisten suhtautumista näiden ihmisten auttamiseksi”, Haavisto sanoi.

Haavisto ei vielä päivällä suostunut kertomaan yksityiskohtia siitä, miten presidenttiä on informoitu hankkeessa. Se on osaltaan saattanut lietsoa tulkintaa, että asiassa olisi ristiriitaa ulkoministerin ja presidentin välillä. Illalla Haavisto kertoi HS:lle, että tieto presidentille on kulkenut pyydettäessä kanslian kautta.


Haavisto kiisti, että ulkoministeriöllä olisi varsinainen suunnitelma leirillä olevien lasten ja heidän äitiensä palauttamiseksi. Kuitenkin hän totesi, että ulkoministeriöstä on 23. lokakuuta nimitetty erillinen virkamies, jonka tehtävänä on selvitellä mahdollisia palautuksia.

”Olemme valmistautuneet erilaisiin vaihtoehtoihin, jos leiri purkautuu, tai jos yksittäisiä perheitä pääsee eri reittejä pois, kuten on esimerkiksi hollantilaisten kohdalla tapahtunut. Meillä on viranomaisyhteistyötä tätä varten. Pyrimme myöskin arvioimaan, onko joku lapsi tai jonkun perheen lapset sellaisessa hengenvaarallisessa tilanteessa, joka vaatisi meiltä välittömiä toimenpiteitä.”

Haavisto on perustellut ulkoministeriön valmisteluja oikeuskansleri Pöystin lokakuussa antamalla ratkaisulla, joka oli vastaus oikeuskanslerille tehtyihin kanteluihin. Kanteluissa on arvosteltu Suomen hallitusta ja ulkoministeriötä siitä, että nämä eivät ole ryhtyneet toimenpiteisiin suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä.

Kurdien valvomalla leirillä on noin 12 000 ulkomaalaista naista ja lasta, jotka jäivät vuosi sitten vangiksi jihadistijärjestö Isisin kalifaatin romahdettua. Heistä noin kymmenkunta on suomalaisia naisia, joilla on yhteensä noin 30 lasta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  6. 6

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  7. 7

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  8. 8

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheiluväen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin: ”Täysin mahdoton ajatus”

  9. 9

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  10. 10

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää