Ulkomaat

Niinistö HS:lle: Poliittista päätöstä al-Holin palautuksista ei ole, tietoa valmistelusta on saatu

Haaviston selvitys kelpasi ulkoasiainvaliokunnalle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo HS:lle olleensa tietoinen ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja ”muista virkatoimista”, joiden tehtävänä on selvittää Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten mahdollista palauttamista Suomeen.

HS kertoi maanantaina, että ulkoministeriö on nimittänyt erillisen virkamiehen selvittämään, voisiko leirillä olevia lapsia ja naisia palauttaa tapauskohtaisesti Suomeen.

Ulkoministeri Haavisto on sanonut aiemmin, että myös presidenttiä on informoitu asiasta. Tiistaina Niinistö kuitenkin sanoi Verkkouutisten haastattelussa, ettei hän ollut tietoinen ”poliittisesta päätöksestä” tai ulkoministeriön ”suunnitelmasta”. Siitä saattoi tehdä tulkinnan, että presidentin ja ulkoministerin välillä olisi tietokatkos.

Niinistö sanoo HS:lle, että ”tieto on kulkenut”. Verkko­uutisille antamallaan lausunnolla hän halusi tähdentää, että hallitus ei ole tehnyt poliittista päätöstä suomalaisten palauttamisesta al-Holin leiriltä. Samaa on sanonut Haavisto.

”Sellaisesta minua ei ole informoitu. Mahdotonta informoiminen olisikin, koska sellaista poliittista päätöstä ei ole olemassa”, Niinistö sanoi HS:lle tiistaina illalla.

Tiedon ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä Niinistö sen sijaan on saanut.

”Tietoa on pyydetty, ja sitä on saatu. Myös tämä nimitetty virkamies on ollut itsekin yhteydessä.”

Ulkoministeri Haavisto kertoi HS:lle, että valtioneuvoston jäsenille virkamiehen nimittämisestä kerrottiin hallituksen iltakoulussa 31. lokakuuta. Haaviston mukaan ”tasavallan presidentin kanslia on itse omasta pyynnöstään saanut kysymyksiinsä vastauksia.”

Presidentti Niinistö täsmentää, ettei ole nähnyt iltakoulun muistiota.

”Tiedonkulussa ei ole ollut ongelmia. Se ei kuitenkaan muuta sitä, mitä sanoin Verkkouutisille: että poliittista päätöstä tai kokonaissuunnitelmaa kaikkien naisten ja lapsien palauttamiseksi ei ole. Olen puhunut vain siitä että sitä informaatiota ei tule, mitä ei olemassa.”

Niinistö korostaa, että sitä mitä ei ole olemassa, ei voi hänellekään välittää eteenpäin. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, tarvittaisiinko kaikkien naisten ja lasten kotiuttamiseksi poliittinen päätös.

Niinistön mukaan he ovat keskustelleet ulkoministeri Haaviston kanssa al-Holin leirin tilanteesta ja siellä olevista Suomen kansalaisista useasti.

”Tiettyjä valmiuksia on nyt olemassa hoitaa ihmisiä pois”, presidentti viittaa ulkoministeriössä tehtävään virkamiestyöhön.

”Leirillä ja sen ympäristössä tilanteet voivat muuttua. Voi tulla vaikka sairastumisia.”

Haavisto antoi tiistaina myös ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen leirillä olevien naisten ja lasten mahdollisista palauttamisista. Enemmistö tyytyi Haaviston selvitykseen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) vaati maanantaina Haavistolta selvitystä lehdistössä levinneisiin tietoihin Isis-lapsien palauttamisesta. Niikko vaati selvitystä sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat oli maanantaina kertonut Haaviston painostaneen ulkoministeriön virkamiestä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen tarvittaessa vaikka konsulikyydillä ja ilman leirillä olevia äitejään.

Niikon mukaan Haavisto oli jättänyt kertomatta ”operaatiosta” ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle.

Valiokunta kuuli tiistaina Haavistoa sekä oikeuskansleri Tuomas Pöystiä, jonka lokakuussa antamaan linjaukseen Haavisto on tukeutunut pyrkiessään edistämään lasten ja heidän äitiensä mahdollista palauttamista.

Valiokunnan enemmistö oli tyytyväinen Haaviston selvitykseen, mutta valiokunnan kolme perussuomalaista jäsentä jättivät poikkeavan näkemyksen.

HS kertoi maanantaina, että Suomen hallitus olisi käytännössä siunannut toimet, joiden avulla on tarkoitus hakea al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Haavisto korosti ulkoasiainvaliokunnalle antamansa selvityksen jälkeen, ettei hallitus ole tehnyt varsinaisia päätöksiä asian suhteen.

”Valtioneuvoston jäsenet ovat olleet tietoisia, mutta heidän ei ole tarvinnut tehdä päätöksiä, koska kaikki toimet ovat olleet valmistelevia toimia, joissa on selvitetty suomalaisten tilannetta leirillä ja myöskin alueella olevien eri viranomaisten suhtautumista näiden ihmisten auttamiseksi”, Haavisto sanoi.

Haavisto ei vielä päivällä suostunut kertomaan yksityiskohtia siitä, miten presidenttiä on informoitu hankkeessa. Se on osaltaan saattanut lietsoa tulkintaa, että asiassa olisi ristiriitaa ulkoministerin ja presidentin välillä. Illalla Haavisto kertoi HS:lle, että tieto presidentille on kulkenut pyydettäessä kanslian kautta.


Haavisto kiisti, että ulkoministeriöllä olisi varsinainen suunnitelma leirillä olevien lasten ja heidän äitiensä palauttamiseksi. Kuitenkin hän totesi, että ulkoministeriöstä on 23. lokakuuta nimitetty erillinen virkamies, jonka tehtävänä on selvitellä mahdollisia palautuksia.

”Olemme valmistautuneet erilaisiin vaihtoehtoihin, jos leiri purkautuu, tai jos yksittäisiä perheitä pääsee eri reittejä pois, kuten on esimerkiksi hollantilaisten kohdalla tapahtunut. Meillä on viranomaisyhteistyötä tätä varten. Pyrimme myöskin arvioimaan, onko joku lapsi tai jonkun perheen lapset sellaisessa hengenvaarallisessa tilanteessa, joka vaatisi meiltä välittömiä toimenpiteitä.”

Haavisto on perustellut ulkoministeriön valmisteluja oikeuskansleri Pöystin lokakuussa antamalla ratkaisulla, joka oli vastaus oikeuskanslerille tehtyihin kanteluihin. Kanteluissa on arvosteltu Suomen hallitusta ja ulkoministeriötä siitä, että nämä eivät ole ryhtyneet toimenpiteisiin suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä.

Kurdien valvomalla leirillä on noin 12 000 ulkomaalaista naista ja lasta, jotka jäivät vuosi sitten vangiksi jihadistijärjestö Isisin kalifaatin romahdettua. Heistä noin kymmenkunta on suomalaisia naisia, joilla on yhteensä noin 30 lasta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kokoomus lähtee mukaan perus­suomalaisten väli­kysymykseen al-Holin leiriläisistä, mukana nyt koko oppositio – suora lähetys kello 11

  2. 2

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  3. 3

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  4. 4

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  5. 5

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Greta Thunberg piti odotetun puheensa päättäjille Madridin ilmasto­kokouksessa: ”Johtajamme eivät käyttäydy niin kuin hätä­tilassa kuuluisi käyttäytyä”

  9. 9

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  10. 10

   Yhdysvallat perustaa avaruusjoukot, lain läpimeno lähes varmaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  10. 10

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää