Ulkomaat

Trump vaati Nato-maita kasvattamaan puolustusbudjettejaan ja niin todella tapahtui: ”Olen iloinen, että olen voinut auttaa”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin puheet avaavat Nato-maiden päämiestapaamisen toisen päivän.

Watford

Jos Naton päämiestapaamiselta Lontoossa toivottiin yhtenäisyyden osoitusta, jo alku oli jotain aivan muuta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump käynnisti tapaamisen tiistaina haukkumalla oitis Ranskan presidentin Emmanuel Macronin The Economist -lehdessä esittämän arvion ”aivokuolleesta” Natosta.

”Hyvin, hyvin ilkeä lausunto”, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa tavattuaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kahden kesken makkara- ja munakas­aamiaisella.

”Et vain voi antaa sellaisia lausuntoja Natosta. Se on hyvin epäkunnioittavaa.”

Macron viittasi arviollaan muun muassa koordinoinnin olemattomuuteen Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten liittolaisten välillä, kun Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan aiemmin syksyllä. Trumpin lisäksi monet muut Nato-johtajat ovat ottaneet etäisyyttä laajaa keskustelua herättäneeseen lausuntoon.

Trump luonnehti tiistaina, että hän kyllä tulee hyvin toimeen Macronin kanssa mutta tämä tekee välillä oman maansa kannalta huonoa politiikkaa. Trumpilta kysyttiin myös, näkeekö hän Yhdysvaltojen ja Euroopan ajautuneen kauemmas toisistaan.

”En meidän osaltamme, mutta näen Ranskan erkaantuvan”, hän sanoi.

Trump ja Macron tapasivat myöhemmin tiistaina ja esiintyivät median edessä sopuisina ja hyväntuulisina. Macron totesi lehdistölle, että hän pitää kiinni aivokuolleisuutta koskeneesta lausunnostaan. Hän toivoi strategista keskustelua Naton päämääristä sen sijaan että liittolaiset riitelisivät rahasta ja taakanjaosta.

Naton kaksipäiväinen päämiestapaaminen jatkuu keskiviikkona.

Päivä alkaa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin puheilla.

Kokouksessa odotetaan käytävän keskustelua muun muassa Naton suhteesta Kiinaan, terrorismista, asevalvonnasta ja Naton suhteesta Venäjään.

Mielenkiinnolla seurataan myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin esiintymistä kokouksessa. Ennen kokousta hän esiintyi uhmakkaasti.

Uutistoimistolähteiden mukaan Turkki aikoisi estää Naton puolustussuunnitelmat Itä-Euroopassa, elleivät sotilasliiton muut jäsenmaat tue maan vaatimusta, että Pohjois-Syyriassa toimivat YPG-kurdijoukot luokitellaan terroristeiksi.

Lontoon Nato-kokous alkoi tiistaina yksittäisillä valtionjohtajien tapaamisilla ja illalla Buckinghamin palatsissa järjestetyllä vastaanotolla. Kokouksen pääpäivä on keskiviikkona, kun 29 Nato-maan johtajat kokoontuvat yhteen Lontoon ulkopuolella sijaitsevaan Watfordiin.

Tapaaminen tunnetaan huippukokouksen sijasta suppeamman ”päämieskokouksen” nimellä. Johtajat istuvat yhteisessä pöydässä vain päivän eivätkä kahta päivää. Tämän on kuiskuteltu johtuvan siitä, että mahdollisille eripuraisuuksille olisi vähemmän tilaa ja Nato voisi yrittää pitää rivinsä suorina.

Tavanomaisessa aikataulussa huippukokous olisi järjestetty ensi vuonna, mutta ilmeisesti sitä ei haluttu ajoittaa Yhdysvaltojen vaalivuoteen.

Yhtenä keskeisimmistä teemoista esiin noussee jälleen kysymys puolustusbudjeteista ja niin sanotusta taakanjaosta.

Presidentti Trump on viime vuosina vaatinut toistuvasti Euroopan-liittolaisiltaan, että ne ottaisivat nykyistä suuremman vastuun omasta puolustuksestaan ja kasvattaisivat puolustusmenojaan. Viime vuoden huippukokous Brysselissä sai dramaattisia piirteitä, kun Trump äityi arvostelemaan varsinkin Saksaa kovasanaisesti liian vähäisistä puolustuspanostuksista.

Tällä kertaa Euroopan Nato-maat toivoivat kokouksen alla, että tuoreet tilastot puolustusmäärärahojen kehityksestä auttaisivat tyynnyttelemään arvaamattomasti esiintyvää Trumpia. Rauhoittelua saatettiin odottaa myös Naton julkistamasta miljardin dollarin sopimuksesta, jolla se modernisoi yhdysvaltalaisen Boeingin AWACS-ilmavalvontakoneitaan.

Tilastot puolustusmäärärahoista osoittavat, että Nato-maiden yhteenlasketut puolustusbudjetit kasvavat tänä vuonna viidettä vuotta peräkkäin, ja kasvua odotetaan myös lähivuosina.

Ensi vuoteen mennessä Euroopan Nato-maat ja Kanada ovat lisänneet puolustusbudjetteihinsa yhteensä noin 130 miljardia dollaria sitten vuoden 2016. Tänä vuonna kasvua odotetaan reaalisesti 4,6 prosenttia viime vuodesta.


Trump kuvaili tiistaina lukujen kasvua ”uskomattoman hyväksi” ja kiitteli Stoltenbergia hyvästä työstä.

Jo matkallaan Lontooseen Trump kiirehti kuitenkin ottamaan kunnian määrärahojen kehityksestä. Hän kuvaili twiitissään, että Naton tavoitteen täyttävien maiden määrä on hänen kaudellaan yli kaksinkertaistunut.

”Olen iloinen, että olen voinut auttaa”, Trump sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa.

Samalla hän arvosteli jälleen liittolaisia, kuten Saksaa, siitä, että lukemat ovat yhä liian pieniä. Trumpin mukaan Saksa ei maksa reilua osuutta yhteisestä puolustuksesta.

Hän myös liitti keskusteluun Yhdysvaltojen kauppaintressit. Trump antoi ymmärtää, että Eurooppa kohtelee Yhdysvaltoja huonosti molemmilla rintamilla ja sen olisi ”ryhdistäydyttävä”.

Tuoreiden lukujen mukaan yhdeksän Naton jäsenmaata yltää tänä vuonna Naton tavoitteeseen, jonka mukaan puolustusbudjetin pitäisi olla kaksi prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2024 mennessä. Vuonna 2014 maita oli kolme ja vuonna 2018 seitsemän.

Sitoumus puolustusbudjettien kasvattamisesta annettiin vuoden 2014 huippukokouksessa Walesissa sen jälkeen kun Venäjä oli vallannut Krimin ja perinteinen sota näytti Euroopassa taas mahdolliselta. Tätä ennen moni Euroopan maa oli leikannut puolustustaan kylmän sodan jälkimainingeissa. Tavoite on poliittisesti painava muttei maita laillisesti sitova.

Saksalaisen sotilasasiantuntija ja entinen Naton puolustuspolitiikasta vastaava apulaispääsihteeri Heinrich Brauß pitää Euroopan kasvavia panostuksia puolustukseen merkittävinä mutta painottaa myös, että sijoitukset on vielä muutettava toimiviksi käytännöiksi.

”Kaikki tämä on erinomaista kehitystä, ja toivon, että presidentti Trump tunnustaa sen eikä vain jatka Saksan syyttelyä. Mutta kaikki nämä panostukset pitää vielä kanavoida toimintaan siten, että ne kasvattavat kyvykkyyksiämme”, hän sanoi HS:lle.

Brauß arvioi, että kehityksen kääntyminen puolustusmäärärahoissa on osaltaan – mutta vain osaltaan – Trumpin patistelun seurausta.

”Reiluuden nimissä voimme antaa kunnian kehityksestä presidentti Trumpille. Toisaalta: jos katsomme Naton lukuja, puolustusmäärärahojen kasvu alkoi jo vuonna 2015 eli presidentti Obaman virkakaudella.”

Yksi puolustusmäärärahojaan kasvattaneista maista on juuri Trumpin usein soimaama Saksa. Sen puolustusmäärärahat ovat kasvaneet 1,18 prosentista suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2014 tämän vuoden 1,38 prosenttiin. Reaalisesti kasvua on tullut samana aikana runsaat 26 prosenttia.

Puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer linjasi hiljattain uutistoimisto Reutersin mukaan, että puolustusbudjettia kasvatetaan myös vastaisuudessa mutta Naton kahden prosentin tavoitetta ei saavuteta ennen vuotta 2031, kun Naton määrävuosi on 2024.

Saksan haluttomuus edetä Natossa linjattua tahtia johtuu Braußin mukaan pitkälti sisäpolitiikasta.

”Presidentti Trump on syyttänyt useita kertoja Saksaa julkisesti, joskus hyvin töykeästikin. Pitää myöntää, että sillä on ollut vaikutuksensa. Valitettavasti nyt erityisesti Saksan oppositiossa ja myös sosiaalidemokraattisessa puolueessa on käsitys, että puolustusbudjetin kasvattaminen tarkoittaa Trumpin miellyttämistä.”

Naton mukaan valtaosalla jäsenmaista on suunnitelma puolustusmäärärahoja koskevaan tavoitteeseen yltämisestä aikataulussa. Toinen kysymys on, missä määrin sillä on merkitystä. Kahden prosentin tavoitetta on soimattu mekaanisuudesta ja siitä, ettei tavoite oikeastaan takaa puolustusmäärärahojen sijoittamista järkeviin kohteisiin.

Kovaa kritiikkiä esitti hiljattaisessa raportissaan esimerkiksi yhdysvaltalaisen ajatuspajan CSIS:n asiantuntija Anthony H. Cordesman. Hän pitää tavoitteen ongelmana muun muassa sitä, ettei tavoitetta ole sidottu millään tavalla sotilaalliseen suunnitteluun tai erilaisten kyvykkyyksien priorisointiin.

Toisin sanoen tavoitteen täyttäminen ei millään tavalla takaa, että maalla olisi oikeanlaiset joukot oikeaan tarkoitukseen. Tavoite ei liioin huomioi millään tavalla maiden erilaisia lähtötilanteita tai taloudellisia realiteetteja.

”Menojen kasvattamisen ei pitäisi olla ensisijaista. Menojen käyttämisen viisaasti tulisi olla”, Cordesman arvioi.

Lontoon kokouksen alla keskustelua on käyty maiden omien puolustusmäärärahojen lisäksi Naton yhteisestä budjetista, josta rahoitetaan muun muassa Brysselin päämajan kulut ja muita juoksevia menoja.

Yhdysvallat on muun muassa Reutersin mukaan pienentämässä maksuosuuttaan selvästi. Aiempaa isompi potti lankeaisikin eurooppalaisten Nato-maiden maksettavaksi. Saksan osuus olisi sama kuin Yhdysvaltojen.

Tämä on silti pitkälti symbolinen muutos, sillä Naton yhteinen budjetti on pieni. Vuonna 2019 se on noin 2,5 miljardia dollaria, kun Nato-maiden yhteiset puolustusmenot vuonna 2019 ovat yli tuhat miljardia dollaria.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nato-johtajat tapaavat Lontoossa


 Sotilasliitto Naton jäsenmaat ovat koolla päämiestapaamisessaan Lontoon ulkopuolella Watfordissa.

 Kokous järjestetään osin Naton 70 vuoden taipaleen kunniaksi.

 Natolla on 29 jäsenmaata.

 Sotilasliiton ytimessä on sen perustamissopimuksen artikla 5, jonka määrittää jäsenvaltioiden velvollisuuden puolustaa muita jäsenmaita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Likaisista nettitempuista tuli Britannian vaaleissa uusi normaali

  5. 5

   Tyttö auttoi poliisia ottamaan kiinni lasten hyväksikäyttäjän: 42-vuotias mies tuomittiin vankeuteen

  6. 6

   Pasilaan suunnitellut tornit venyvät: korkeimpaan torniin yli 50 kerrosta ja 200 metriä korkeutta

  7. 7

   HS-analyysi: Venäjä jatkaa pelottelun ja alistamisen tiellä – Tuoreen tutkimuksen päätelmät ovat suora­viivaisia ja naapurien kannalta levottomuutta herättäviä

  8. 8

   Töölönlahti näyttäisi aivan erilaiselta, jos arkkitehdin vanha visio Eduskuntatalon ympäristöstä olisi otettu tosissaan

  9. 9

   Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi sukupolvi Isisin terroristeja, sanoo Koillis-Syyrian ”ulkoministeri” HS:lle – ja kertoo kolme vaihtoehtoa, miten Suomi voi kotiuttaa kansalaisiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  4. 4

   Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  7. 7

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  8. 8

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat löysivät Sudanista vihdoin syyn, joka selittää ilmakehän metaanin nopeaa kasvua

  10. 10

   Pohjanmaan kokoomusnaiset kirjoittaa naisvaltaisesta ”huulipunahallituksesta” – Vikman: Ei edusta kokoomusnaisten kantaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää