Ulkomaat

Raportti: Eurooppa ei pääse vuoden 2030 ilmasto- ja ympäristö­tavoitteisiinsa ilman välittömiä toimia

Keskiviikkona julkaistun Ympäristön tila -raportin mukaan Eurooppa menettää biodiversiteettiään ja kuluttaa luonnonvarojaan hälyttävällä tahdilla

Eurooppa ei pääse vuoden 2030 ilmastotavoitteisiinsa ilman välittömiä toimenpiteitä seuraavan 10 vuoden aikana, Euroopan ympäristökeskuksen (EYK) tuore raportti varoittaa.

Keskiviikkona julkaistun Ympäristön tila -raportin mukaan Eurooppa menettää luontonsa monimuotoisuutta ja kuluttaa luonnonvarojaan hälyttävällä tahdilla.

Sen lisäksi Eurooppaa uhkaavat ympäristöhaasteet, jotka lähestyvät raportin mukaan ”ennätyksellisellä” vauhdilla ja mittakaavalla.

Euroopan ympäristökeskus on EU:n erillisvirasto, jonka tehtävänä on tarjota tietoa ympäristöstä ja tavoitteena tukea kestävää kehitystä.

Nyt julkaistu raportti on kattavin Euroopan ympäristö- ja ilmastopolitiikasta julkaistu arvio. Ympäristön tila -raportteja on julkaistu viiden vuoden välein vuodesta 1995 lähtien.

Viisi vuotta sitten julkaistuun raporttiin verrattuna ympäristön tila on huonontunut.

Pilkahdus toivoakin löytyy. Raportti huomauttaa, että Eurooppa on jo kahden kuluneen vuosikymmenen aikana torjunut ilmastonmuutosta esimerkiksi vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjään. Myös teknologiset innovaatiot, julkisen ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja EU:n tehostetut ilmasto -ja ympäristötoimet saavat raportilta kiitosta.

Myös ilman- ja vedensaasteiden torjuminen ja muoviroskaamiseen puuttuminen nostetaan raportissa onnistumisiksi. Kehuja saavat myös EU:n kestävää rahoitusta koskeva hanke ja kiertotalouden edistäminen.

Euroopan pitää kuitenkin tehdä asioita paremmin, raportissa sanotaan.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan Euroopan vauhti ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä on alkanut hyytyä. Kehitys, jossa kasvihuone­kaasupäästöjä, teollisia päästöjä ja jätteiden syntyä on vähennetty, on hiljentynyt. Myöskään toimet energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian osuuden parantamiseksi eivät etene toivotulla vauhdilla, raportissa sanotaan.

Raportti tunnistaa seitsemän keskeistä osa-aluetta, joissa se penää Euroopalta rohkeita toimia, jotta vuosien 2030 ja 2050 tavoitteisiin päästäisiin.

Euroopan pitäisi raportin mukaan esimerkiksi pohtia, kuinka olemassa olevia innovaatioita ja teknologioita käytetään, tuotantoprosesseja voitaisiin parantaa ja miten kestävään kehitykseen tähtäävää tutkimusta ja kehitystä voitaisiin vaalia.

Raportin mukaan Euroopan tulisi myös lopettaa julkisten varojen käyttäminen ympäristöä vaurioittaviin toimiin ja ohjata rahoitusta ympäristön kannalta kestäviin projekteihin ja liiketoimintoihin.

Ympäristön lisäksi ilmastonmuutos sekä ilman- ja äänensaasteet uhkaavat myös ihmisten terveyttä. Raportissa kerrotaan, että pienhiukkasille altistuminen aiheuttaa Euroopassa vuosittain noin 400 000 ennenaikaista kuolemaa.

Raportti on huolissaan myös vaarallisista kemikaaleista ja niiden aiheuttamista riskeistä.

Vaikka suurimpaan osaan vuoden 2020 tavoitteista ei raportin mukaan päästä, vielä on mahdollista saavuttaa vuosille 2030 ja 2050 asetetut pidemmän aikavälin ilmasto- ja ympäristötavoitteet. Etenkin elollisen luonnon monimuotoisuutta koskevat tavoitteet jäävät raportin mukaan saavuttamatta seuraavan vuosikymmenen aikana.

Euroopan ympäristökeskuksen mukaan on todennäköistä, että vuodelle 2020 asetuista 13 tavoitteesta vain kaksi tullaan saavuttamaan: suojeltujen meri- ja maa-alueiden perustaminen.

Raportti varoittaa, että mikäli nykyinen kehitys jatkuu, vuoteen 2030 mennessä luonto rappeutuu ja ilma, vesistöt ja maaperä saastuvat entisestään.

Tavoitteet olisi raportin mukaan kuitenkin saavutettava niin, että siirtymävaihe olisi reilu kaikille.

Ilmasto- ja ympäristökysymyksiä käsitellään myös maanantaina alkaneessa YK:n ilmastokokouksessa Madridissa. Kokouksen asialistalla ovat etenkin markkinamekanismit ja hiilidioksidipäästöjen maailmanlaajuisen hinnoittelun edistäminen.

Puhetta johtava Chile haluaa myös nostaa maiden kunnianhimoa ilmastositoumusten suhteen ja kirittää maita ilmoittamaan entistä tiukemmista ilmastotavoitteista.

Keskinäinen paineen luominen on siis myös osan osallistujista tavoite – samaan aikaan, kun osa maista haluaa pikemminkin korostaa poliittista realismia eli maltillisempaa etenemistä.

Asialistalla on myös ilmastonmuutoksen vaikutuksesta aiheutuvia menetyksiä ja vahinkoja käsittelevän Varsovan kansainvälisen mekanismin toinen arviointi.

Myös tänä vuonna ilmestynyttä kahta IPCC-raporttia (maankäyttö sekä meret ja jäätiköt) käsitellään. Etenkin kokouksen isännät Chile ja Espanja haluavat varmasti pitää merien tilannetta esillä.

Haluatko ymmärtää, mistä ilmastokokouksessa neuvotellaan? HS:n ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen vastaa tässä artikkelissa 14 keskeiseen kysymykseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Škoda teki lataushybridin, jonka hinta on puristettu aggressiivisen alas – Uusi Superb on mukava ja jämäkkä tulokas perheautojen luokkaan

   Tilaajille
  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää