Ulkomaat

Riitaisat Nato-johtajat koettivat osoittaa yhtenäisyyttä, mutta siitä jäätiin

70-vuotista taivaltaan juhlivan Naton tapaaminen päättyi Lontoon ulkopuolella. Johtajat linjasivat muun muassa aloittavansa uuden tulevaisuutta koskevan pohdinnan Naton poliittisen prosessin vahvistamiseksi. Presidentti Trump lähti pikavauhtia paikalta kommentoimatta kokouksen antia.

Watford

Hiekkalaatikkoleikit ovat samoja. Olipa kyse maailman johtajista tai pikkulapsista tarhan pihalla. Se tuli väistämättä mieleen, kun seurasi 29 Nato-maan päämiestapaamista Lontoossa ja sen ulkopuolella Watfordissa.

Keskiviikkoiltapäivänä päättyneessä tapaamisessa huomion vei asian sijaan erimielisyys ja ristiriitainen tunnelma.

Esimerkiksi se, kuinka muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Boris Johnson vaikuttivat naureskelevan ja ilkkuvan Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille videolla, joka oli kuvattu Buckinghamin palatsin kuninkaallisella iltavastaanotolla.

Tapaus tuntui heijastelevan laajemminkin sitä, minkälaisena 70-vuotista taivaltaan juhliva sotilasliitto Nato nyt näyttäytyy maailmalle: riitaisana, jakautuneena ja kuppikuntaisena.

Naton päämieskokoukselta toivottiin yhtenäisyyden vaikutelmaa viime aikojen näkyvien ristiriitojen jälkeen. Siitä jäätiin.

Nato-johtajat saivat tästä huolimatta sovittua pitkälti ennalta tunnetusta lyhyestä yhdeksänkohtaisesta julistuksesta.

Johtajat linjasivat muun muassa ehdotuksesta aloittaa uusi tulevaisuutta koskeva pohdinta Naton poliittisen prosessin vahvistamiseksi, mitä Saksa ja Ranska olivat aiemmin ehdottaneet hiukan eri muodoissa.

Liittolaiset vahvistivat myös sitoutumisensa yheiseen puolustukseen ja puolustusbudjettien korottamiseen kahteen prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2024 mennessä.

Lisäksi Naton jäsenmaat kirjasivat sitoutuvansa takaamaan viestinnän turvallisuuden, muun muassa 5G-verkkoihin liittyen.

Avaruus hyväksyttiin viralliseksi toiminta-alueeksi maan, meren, ilman ja kyberulottuvuuden ohella.

Naton rakoilevista väleistä viesti tapaamisen aikana muun muassa se, kuinka Yhdysvaltojen presidentti Trump haukkui tiistaina pitkässä ja polveilevassa lehdistötilaisuudessa liittolaisensa.

Hän viittasi puolustusmäärärahoissaan pihisteleviin maihin ”rikollisina” ja soimasi Ranskan presidenttiä Macronia lausunnosta, jossa hän kuvaili Natoa ”aivokuolleeksi”. Trumpin mukaan lausunto oli ”hyvin, hyvin ilkeä”.

Keskiviikkona virkarikostutkinnan kanssa kamppaileva Trump perui lehdistötilaisuutensa, ja twiittasi lentävänä takaisin Yhdysvaltoihin ilmoittaen että hän on jo puhunut kokouksen aikana niin monesti viestimille.
Macron puolestaan piti kiinni laajaa arvostelua aiheuttaneesta lausunnostaan ja näkemyksestään, jonka mukaan Naton yhteinen suunta on kadoksissa. Hän peräänkuulutti keskustelua muun muassa siitä, kuka on nykyisen Naton vihollinen.

Macron kiitteli itseään siitä, että hän oli saanut aikaan keskustelua aivokuolleisuudesta puhuessaan.

”Onnittelen itseäni sen aloittamisesta”, hän sanoi lyhyissä kommenteissaan medialle keskiviikkona.

Nato-maat saivat nokittelustaan huolimatta selvitettyä myös yhden kokousta varjostaneesta riita-asian.

Ennen kokousta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi estää Baltian ja Puolan päivitetyn puolustussuunnitelman hyväksymisen, elleivät sotilasliiton muut jäsenmaat tue maan vaatimusta siitä, että Pohjois-Syyriassa toimivat YPG-kurdijoukot luokitellaan terroristeiksi.

Näin ei käynyt. Naton Pääsihteeri Jens Stoltenberg ei vastannut kysymykseen siitä, miten asiasta päästiin sopuun.

”Tärkeää on nyt, että kaikki jäsenmaat ovat yksimielisiä”, hän sanoi.

”Se vain tarkoittaa, että saamme tehtyä päätöksiä substanssista”, Stoltenberg sanoi ja alleviivasi jakautuneena esiintyneen Naton toimintakykyä.

Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan mukaan Turkki ei lopulta tehnyt vaatimuksia asiasta.

”Kukaan ei vaatinut mitään tämän suhteen. Kiitimme kaikki Turkkia solidaarisuudesta”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Kokouksen yksi keskustelunaihe oli lisäksi Kiinan vahvistuva asema ja sotilaallinen mahti. Nato-maiden haasteena on löytää tasapaino sille, missä määrin Kiina tulisi nähdä uhkana ja missä määrin mahdollisuutena.

Stoltenberg alleviivasi Kiinan myönteistä talouskehitystä ja sen tuomaa vaurastumista, mutta sanoi Naton seuraavan sen sotilaallista kehitystä.

”Kiinan sotilasmenot ovat nyt maailman toiseksi suurimmat Yhdysvaltojen jälkeen, ja he esittelivät hiljattain moderneja kyvykkyyksiä, mukaan lukien ydinaseita. Meidän on käsiteltävä Kiinan nousua yhdessä”, hän sanoi.

Stoltenbergin mukaan Nato on alkanut nyt keskustella siitä, Kiina voidaan saada mukaan asevalvontajärjestelmiin tulevaisuudessa.

Pääsihteeriltä kysyttiin, huolestuttaako tätä kaikki riitely ja se, kuinka se saa Naton näyttämään heikolta.

Stoltenberg halusi painottaa, että erimielisyyksien sijaan pitäisi katsoa sitä, mitä Nato oikeastaan saa aikaan.

”Minä olen ollut poliitikko monia vuosia. Ja poliitikkoja arvostellaan aina siitä, että he ovat hyvä retoriikassa, mutta huonoja substanssissa. Natossa asia on tavallaan päinvastoin. Retoriikka ei aina ole erinomaista, mutta substanssi on täydellistä.”

Stoltenberg korosti sotilasliiton vahvuutta ja muun muassa Nato-maiden kasvavia puolustuspanostuksia. Hän kertoi myös Nato-maiden nyt osoittaneen resursseja Naton niin sanotun 4x30-valmiusaloitteen toteuttamiseksi. Viime vuonna sovitun suunnitelman Natolla tulisi ensi vuoteen mennessä olla 30 pataljoonaa, 30 ilmavoimien laivuetta ja 30 taistelualusta valmiudessa toimintaan Euroopassa tai Atlantin yli 30 päivän kuluessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  7. 7

   HS:n jakelussa ongelmia pääkaupunkiseudulla, lue päivän näköislehti ilmaiseksi täältä

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Miksi Suomi ajaa osaavat ihmiset pois maasta?

  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  9. 9

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää