Ulkomaat

Salatut puhelutiedot: Trumpin neuvonantaja Giuliani oli tiiviisti yhteydessä keskeiseen republikaani­poliitikkoon, joka on toistanut heidän salaliittoteoriaansa Ukrainasta

Puhelutiedot selviävät kongressin tiedosteluvaliokunnan demokraattienemmistön kirjoittamasta 300-sivuisesta raporttiluonnoksesta, joka julkaistiin tiistaina.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lakimies ja neuvonantaja Rudolph ”Rudy” Giuliani oli Ukraina-salaliittoteoriastaan useaan otteeseen puhelimitse yhteydessä edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan ykkösrepublikaaniin Devin Nunesiin.

Ukraina-sotkun kärkihahmo Giulianin lukuisat puhelut Nunesille sekä tämän nykyiselle ja entiselle työntekijälle ovat merkittäviä, sillä Nunes levitti samaa Ukraina-salaliittoteoriaa kuin Giuliani yrittäessään estää Trumpia joutumasta virkarikostutkintaan.

Teorian mukaan Ukraina yritti sekaantua Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Aiemmin salassa pidetyt puhelutiedot selviävät kongressin tiedosteluvaliokunnan demokraattienemmistön kirjoittamasta 300-sivuisesta raporttiluonnoksesta, joka julkaistiin tiistaina. Raportti on yhteenveto ja johtopäätös valiokunnan tekemästä virkarikostutkinnasta.

Valiokunnan republikaanit julkaisivat oman raporttinsa tutkinnasta jo maanantaina. Heidän mielestään virkasyytteelle ei ole perusteita ja koko tutkinta on epäreilu.Puhelutiedoista selviää myös, että Giuliani soitti huhtikuussa Nunesin ja tämän työntekijöiden lisäksi Valkoisen talon budjettivirastoon ja toimittaja John Solomonille, joka toisti teksteissään salaliittoteoriaa demokraattien entisestä varapuheenjohtajasta Joe Bidenista ja Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleista.

Giuliani on aiemmin kertonut Reutersin haastattelussa olleensa yhteydessä Nunesiin Ukrainaan liittyen.

”En paljon”, Giuliani sanoi silloin. Hän sanoi myös, että Nunes ja tämän työntekijät saivat Ukrainaa koskevat tiedot käsiinsä itse.

”Olemme puhuneet osasta siihen liittyvistä asioista, kyllä. Emme ole tutkineet sitä yhdessä.”

Paljastuneet puhelutiedot kuitenkin osoittavat, että Giuliani on pitänyt yhteyttä Valkoisen talon virkamiehiin paljon tiiviimmin kuin noin kaksi kuukautta kestäneissä julkisissa ja suljetuissa virkarikostutkintaan liittyvissä kuulemisissa on kerrottu.

Kuulemisissa Nunes toisti Giulianin elossa pitämää väitettä, jonka mukaan Joe Biden yritti taltuttaa ukrainalaiseen energiayhtiöön kohdistunutta tutkintaa, jonka hallituksessa Bidenin poika oli istunut. Nunes ja muut republikaanit väittivät myös Ukrainan sekaantuneen Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.Nuneskin oli soittanut puheluita, esimerkiksi ukrainalais-amerikkalaiselle liikemiehelle Lev Parnasille, joka auttoi Giuliania. Parnasia vastaan on nostettu syytteet vaalirahoituslain rikkomisesta. Hän on sanonut olevansa syytön.

Kysyttäessä siitä, oliko Nunes puhunut Parnasille, Nunes sanoi Fox News -uutiskanavalle ”sen olevan mahdollista”.

”Mutta en ole käynyt läpi kaikkia puhelutietojani. En oikein muista tuota nimeä. Muistan nimen nyt, koska hänet on asetettu syytteeseen.”

Myös Parnas soitti puhelutietojen mukaan Nunesille myöhään iltapäivällä 12. huhtikuuta 2019. Puhelu kesti minuutin.

Alle tuntia myöhemmin Nunes soitti kahdesti Parnasille, joka ei vastannut. Parnas soitti myöhemmin Nunesille, ja kaksikko keskusteli yli kahdeksan minuuttia.

Saman päivän aikana Giuliani vastaanotti kolme puhelua Valkoisen talon budjettitoimistosta, joka jäädytti Ukrainan sotilasavun heinäkuussa.

Giuliani puhui 8. toukokuuta Nunesin työntekijän ja entisen Valkoisen talon virkamiehen Derek Harveyn kanssa. Kaksi päivää myöhemmin Giuliani puhui Nunesin entisen työntekijän Kashyap Patelin kanssa. Patel on nykyään töissä virkamiehenä Valkoisen talon kansallisessa tervallisuuden neuvostossa, ja hän vastaa terrorismin torjumisesta.Nunesin virkahuone ei vastannut uutistoimisto Reutersin haastattelupyyntöön, eivät myöskään Giuliani tai hänen lakimiehensä Robert Castello.

Parnasin asianajaja Joseph Bondy kertoi asiakkaansa olevan valmistautunut todistamaan puheluiden sisällöstä oikeudessa.

Tiedusteluvaliokunnan johtaja, demokraatti Adam Shiff kieltäytyi kommentoimasta Nunesiin liittyviä tietoja.

Hän kuitenkin sanoi pitävänsä ”erittäin huolestuttavana, että aikana, jolloin Yhdysvaltain presidentti käyttää virkahuoneensa valtaa kaivaakseen likaa poliittisesta vastustajastaan, saattaa olla todistusaineistoa siitä, että kongressin jäsenet osallistuvat siihen toimintaan.”

Giulianilla ei ole virallista asemaa Yhdysvaltain hallinnossa. Siitä huolimatta hän on paitsi Trumpin asianajaja, myös tämän epävirallinen kyberturvallisuuden neuvonantaja ja eräänlainen luottopakki.

Lue lisää HS:n analyysistä: Trumpin neuvonantajan Rudy Giulianin teknologiataidot herättävät kysymyksiä

Trumpin virkarikostutkinta siirtyy uuteen vaiheeseen keskiviikkona. Kongressin edustajainhuoneen oikeusvaliokunta on kutsunut todistajiksi neljä Yhdysvaltain perustuslakiin perehtynyttä oikeusoppinutta. Heidän tehtävänään on arvioida, mitä tutkinnan tähänastiset tulokset merkitsevät.

Tutkinnan keskeisimmät kysymykset ovat, syyllistyikö Trump maanpetokseen, lahjontaan tai ”vakaviin rikoksiin ja väärinkäytöksiin”. Ne ovat perustuslain hyväksymät syyt presidentin viraltapanoon.

Oikeusvaliokunnalla on prosessissa painava rooli. Sen tehtävä on muotoilla mahdollisen virkasyytteen syytekohdat.

Valiokuntaa johtaa demokraatti Jerry Nadler. Virkarikostutkinnalla on edustajainhuoneessa ainoastaan demokraattien tuki. Heidän enemmistönsä kuitenkin riittää syytteen nostamiseen.

Syytteen nostamisen ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon, mutta demokraatit pyrkivät tekemään sen jo ennen joulua. Aikataulua pidetään tiukkana.

Virkarikostutkinnan käynnisti syyskuussa edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi, kun hallinnon sisällä oli tehty ilmianto, joka syytti Trumpia Ukrainan painostamisesta oman poliittisen etunsa ajamiseen.

Valkoinen talo julkaisi heti syyskuussa muistion Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta. Se paljasti, että Trump oli pyytänyt Zelenskyiltä ”palvelusta” ja että tämä tutkisi perusteetonta salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina yritti sekaantua Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Lisäksi Trump pyysi Zelenskyiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa. Hunter Biden istui ukrainalaisen kaasuyhtiön hallituksessa samaan aikaan, kun hänen isänsä oli Yhdysvaltain varapresidentti.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä on povattu Trumpin kovinta vastustajaa vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  2. 2

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  3. 3

   Marinin ja Lindtmanin kisa huipentaa politiikan dramaattisen viikon, Rinne ei paljastanut kiinnostustaan ministeri­salkkuun – HS seuraa

  4. 4

   Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkko­uutisille: ”Luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut erittäin pahasti”

  5. 5

   Juha Tapion Hartwall-keikka korosti, että hän on tavallisten suomalaisten mies niin kuin ruispalat ja puoli yhdeksän uutiset

  6. 6

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Keski-Suomessa on saatu esimakua siitä, mitä ilmastokriisi tuo tullessaan: Petäjävedellä vettä on säästetty ja kunnanjohtaja on huomannut, että yksittäisen ihmisen teot merkitsevät

  8. 8

   Aftonbladet: 20–30 eurooppalaista naista paennut al-Holin leiriltä Syyriassa

  9. 9

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  10. 10

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  7. 7

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  8. 8

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  9. 9

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  10. 10

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää