Ulkomaat

Spekulaatiot Valko-Venäjän asemasta heräsivät, kun suurlähettiläs puhui Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisen parlamentin ja hallituksen perustamisesta

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan on määrä tavata vielä tässä kuussa.

Moskova

Puheet Venäjän ja Valko-Venäjän tiiviimmästä integraatiosta ovat jälleen kiihtyneet, sillä maiden presidenttien on määrä tavata lauantaina.

Spekulaatiot saivat vauhtia viime viikolla, kun Valko-Venäjän Moskovan-suurlähettiläs Uladzimir Sjamaška sanoi Valko-Venäjän ja Venäjän valmistelevan yhteistä parlamenttia ja hallitusta.

Sjamaškan valkovenäläiselle riippumattomalle Tut.by-uutissivustolle antama haastattelu nosti pintaan taas epäilyt, että Venäjä pyrkisi liittämään Valko-Venäjän osakseen. Ne heräsivät vuosi sitten, kun Venäjä alkoi vaatia maiden valtioliiton syventämistä vastineena taloudellisesta tuesta.

Maat ovat olleet virallisesti valtioliitossa vuodesta 1999, mutta sopimus on ollut monilta osin vain kuollut kirjain.

Lue lisää: Venäjä kiristää otettaan Minskistä – Öljykiista herätti kysymyksen, onko Valko-Venäjä seuraava Krim

Maiden välillä puhkesi viime vuoden lopulla näkyvä julkinen riita öljyn hinnasta, kun Venäjä ilmoitti uudistavansa öljyverotustaan. Muutoksesta uhkaa koitua Valko-Venäjälle yhteensä jopa kahdeksan miljardin euron tappiot.

Valko-Venäjä on jalostanut venäläistä raakaöljyä, jota Venäjä on myynyt sille ilman vientitulleja. Venäjällä tätä on pidetty tärkeänä osana sen Valko-Venäjälle antamia tukia. Valko-Venäjällä sitä on pidetty korvauksena pysymisestä Venäjän sotilaallisena liittolaisena.

Valko-Venäjän mukaan Venäjän pitää korvata menetykset. Venäjä vastasi tähän vaatimalla syvempää integraatiota.

Syyskuussa maiden pääministerit sopivat alustavasti vanhan liittovaltiosopimuksen käyttöönotosta. Sen jälkeen maiden edustajat ovat neuvotelleet yksityiskohdista, jotta presidentit voivat allekirjoittaa integraation syventämisen etenemissuunnitelman sunnuntaina, kun valtioliittosopimus täyttää 20 vuotta.

Sjamaška on yksi Valko-Venäjän pääneuvottelijoita, joten uutissivusto Tut.by kysyi häneltä neuvottelujen tilanteesta.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat aiemminkin sanailleet kuuluvasti, mutta nyt kiista on herättänyt aiempaa enemmän kansainvälistä huomiota.

Valko-Venäjän strateginen merkitys lännelle kasvoi sen jälkeen kun Venäjä vuonna 2014 valloitti Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa. Itämeren alueen turvallisuustilanne muuttuisi selvästi Valko-Venäjän aseman muuttuessa.

Venäjän koventuneille vaatimuksille on esitetty yleensä kaksi syytä. Ensinnäkin Venäjän johdon on arveltu ärtyneen Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan pyrkimyksistä ajaa omaa ulkopolitiikkaa, joka osin eroaa Venäjän linjasta.

Toisena on usein mainittu Venäjän vuoden 2024 ongelma eli presidentin Vladimir Putinin jatko presidenttinä, kun perustuslain sallimat kaksi perättäistä kautta tulevat täyteen. Uusi valtio nollaisi mittarin, mikä on antanut puhtia liitosspekulaatiolle.

Etenemissuunnitelman yksityiskohtia ei ole kerrottu.

Siihen on kerrottu sisältyvän myös vuonna 2022 alkava talousliitto, jossa olisi lehtitietojen mukaan muun muassa yhteinen verolainsäädäntö sekä yhteinen öljy-, kaasu- ja sähkömarkkina. Molemmat säilyttävät omat keskuspankit ja valuutat.

Sjamaška sanoi Tut.byn haastattelussa, että listalla neuvoteltavista asioista on myös yhteisen parlamentin ja hallituksen luomisen.

Kommentti herätti kohun.

Valko-Venäjällä huoli maan kohtalosta johtuu etupäässä siitä, että kaikki valmistelu tapahtuu täysin salassa, venäläinen sanomalehti Nezavisimaja Gazeta kirjoitti alkuviikosta.

”Moskova painostaa Lukašenkaa kaikin keinoin”, valkovenäläinen politologi Pavel Usov arvioi Nezavisimaja Gazetassa tiistaina.

Yleisesti on ajateltu, että yhtenäinen lainsäädäntö tarkoittaa pitkälti venäläistä lainsäädäntöä.

Toisaalta Tut.by julkaisi toimittaja Juri Drakohrustin kolumnin, jossa hän arveli kyseessä olevan neuvottelukikka.

Drakohrust huomautti, ettei Sjamaška sanonut nyt päätettävän yhteisestä parlamentista ja hallituksesta. Hän vain sanoi, että nyt katsotaan läpi valtioliittosopimuksen kohtia, joihin parlamentti ja hallituskin sisältyvät.

Hän muistutti, että venäjän kielessä verbeillä on kaksi aspektia. Imperfektiivinen aspekti kuvaa päättymätöntä, toistuvaa tai yleistä toimintaa, perfektiivinen puolestaan loppuun suoritettua.

Drakohrust huomautti Sjamaškan käyttäneen päättää-verbin imperfektiivista aspektia. Hän siis sanoi asiasta oltavan päättämässä.

”Niin kuin on oltu päättämässä jo 20 vuotta”, Drakohrust totesi.

Lukašenka on pitkään onnistunut välttelemään integraation syventämistä. Osin se on johtunut siitä, että hänelläkin on neuvotteluvaltteja. Hän ei esimerkiksi ole sallinut Venäjän sotilastukikohtia.

Nytkin hän on kiistänyt taloudellisen integraation johtavan poliittiseen integraatioon. Monet riippumattomat valkovenäläiset analyytikot ovat arvelleet, ettei Lukašenka voi itsevaltaisena johtajana suostua mihinkään kompromissiin vallasta, joten hänelle itsenäisyys on tärkeää.

Lukašenka ei esimerkiksi päästänyt tämän syksyn parlamenttivaaleissa yhtään opposition ehdokasta läpi.

Lukašenkan on huhuttu pitävän aiheesta vielä puheen tällä viikolla, mahdollisesti torstaina.

Analyytikot ovat nyt tosin erimielisiä siitä, pystyykö Lukašenka enää jarruttelemaan. On arveltu, ettei Putin suostu allekirjoittamaan liian yleiselle tasolle jäävää sopimusta.

Tosin monien mukaan Venäjälle riittää, että se saa Valko-Venäjän entistäkin riippuvaisemmaksi Venäjästä ja samalla kavennettua sen liikkumatilaa.

Oppositio suunnittelee Minskin keskustaan mielenosoitusta lauantaille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  4. 4

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  6. 6

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  7. 7

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa seksuaalinen häirintä – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimo­neuvoston äänestyksellä

  8. 8

   Miksi Suomi ajaa osaavat ihmiset pois maasta?

  9. 9

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n jakelussa ongelmia pääkaupunkiseudulla, lue päivän näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  5. 5

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää