Päivä turkkilaista oikeutta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tehnyt tuomioistuimista aseen lehdistönvapautta vastaan.

Julkaistu: , Päivitetty:

Istanbul

Aamun ensimmäinen oikeudenkäynti toimittajaa vastaan Istanbulin 22. rikostuomioistuimessa oli ohi muutamassa minuutissa, mutta se oli vain yksi lyhyt näytös draamassa, jonka loppua ei näy.

Oli viime viikon torstai mahtipontisessa Çağlayanin oikeuspalatsissa. Heti perään ohjelmassa oli koko joukko muita oikeudenkäyntejä toimittajia vastaan.

Sama meno jatkuu päivästä toiseen.

Tapahtumien kulku oikeuspalatsissa on päällisin puolin asiallisen pidättyväistä, mutta myös arvaamatonta ja ahdistavaa. Täällä voi saada hyvästä journalismista monen vuoden vankeustuomion, tai täysin odottamatta päästä vapaaksi.

”Suurin uhka ilmaisunvapaudelle Turkissa on oikeuslaitoksen äärimmäinen käyttö aseena toimittajia vastaan”, kuvasi arvostettu turkkilaiskolumnisti Kadri Gürsel.

Gürsel oli itse vajaan vuoden vangittuna vuosina 2016–2017, ennen kuin häntä vastaan nostetut syytteet terroristien avustamisesta ja presidentin loukkaamisesta hylättiin.


Turkin vankiloissa on nyt noin 120 toimittajaa, monet ilman tuomiota tai edes syytteitä. Syytteessä ja tutkinnassa heitä on paljon enemmän. Kyseessä on maailmanennätys. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on pääosin vaimentanut suuret itsenäiset tiedotusvälineet. Tilalle on noussut niukoin varoin verkossa toimivia uutispalveluja.

Islamistitaustaista ja konservatiivista Oikeus- ja kehityspuolue AKP:tä johtava Erdoğan oli Turkin pääministeri vuosina 2003–2014. Sen jälkeen hän on keskittänyt itselleen valtaa presidenttinä.

Erdoğanin kampanja ei etene tasaisesti. Säröt presidentin vallassa näkyvät ailahteluna oikeudenkäynneissä annetuissa tuomioissa. Torstaiaamun oikeudenkäynnissä kolmehenkisen tuomariston puheenjohtajalla ei näyttänyt olevan mitään kiirettä.

Tuomiolla oli Cumhuriyet-lehden entinen päätoimittaja Can Dündar, joka on Gürselin tavoin arvostettu journalisti sekä Turkissa että sen rajojen ulkopuolella, jossa hän on pysynyt toukokuussa 2016 tapahtuneen murhayrityksen jälkeen. Hänet yritettiin ampua oikeuspalatsin edessä.

Puolustusasianajaja Abbas Yalçınin mukaan Dündaria vastaan on kymmenen oikeusprosessia. Se ei ole Turkissa tavatonta.


Dündaria syytetään muun muassa vakoilusta ja terroristien tukemisesta. Yksi tuomioistuin on jo langettanut hänelle viiden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion.

Tällä kertaa vuorossa olivat syytteet Dündarin tuesta lakkautetulle kurdilehdelle Özgür Gündemille. Samasta asiasta oli päivän kuluessa syytettynä muitakin johtavia toimittajia ja vaikuttajia. Hallituksen mukaan kyse on tuesta terrorijärjestölle.

Prosessi junnaa paikallaan, koska Dündar on Saksassa ja oikeuden asiakirjat pitää kääntää saksaksi, jotta Saksan viranomaiset voivat päättää, pitääkö Dündarin vastata syytteisiin, kertoi Yalçın. Oikeuspalatsin käytävillä arvellaan, etteivät tuomarit oikeasti edes halua Dündarin lausuntoa, koska he eivät ole varmoja, pitääkö hänet tuomita vai ei.


Turkissa on kyse vuosia jatkuneesta kampanjasta lehdistönvapautta vastaan. Dündarin ja hänen entisen lehtensä Cumhuriyetin vaiheet ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Vuonna 1924 perustettu Cumhuriyet, suomeksi Tasavalta, on ollut erityisen sitkeä piikki Erdoğanin lihassa. Nyky-Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin sekulaariin eli ei-uskonnolliseen nationalismiin sitoutunut keskustavasemmistolainen lehti on muuttunut viime vuosina liberaalimmaksi ja se on ollut Erdoğanin tiukka arvostelija.

Lehden säätiöomistuksen vuoksi sitä on ollut vaikea kaapata, mutta viime vuoden syyskuussa temppu lopulta onnistui säätiön hallituksen valtauksella. Entiset jäsenet korvattiin nationalistisilla konservatiiveilla, jotka edustavat hekin oppositiota, mutta tukevat Erdoğanin tiukkaa linjaa kurdivähemmistöä vastaan.

Yksinkertaisempi malli on tuttu myös monesta muusta itsevaltaisesti johdetusta maasta: tiedotusvälineiden haaliminen johtajan lähipiirin omistukseen.

Kampanjan yksi lähtölaukaus oli vuonna 2009 langetettu 400 miljoonan euron arvoinen rangaistusvero tärkeimpiä itsenäisiä tiedotusvälineitä omistaneelle Doğan-mediaryhmälle, kertoo Emre Kızılkaya. Hän oli Doğanin lippulaivalehden Hürriyetin digitaalisesta uutispalvelusta vastannut toimituspäällikkö. Hän on monen muun toimittajan tavoin eronnut lehden palveluksesta. Marraskuun alussa Hürriyetista sai lisäksi potkut 45 toimittajaa.

Kymmenisen vuotta sitten pelottelun pääkohde oli Hürriyet, suomeksi Vapaus. Lehti oli julkaissut tietoja korruptiosta presidentin lähipiirissä.

Paine toimi asteittain. Ensin vuonna 2011 Doğan myi Erdoğania lähellä olevalle Demirören-ryhmälle konservatiivisemman laatulehtensä Milliyetin, suomeksi Kansallisuus, ja viime vuoden maaliskuussa lopulta myös Hürriyetin.

Sillä välin tapahtui paljon muuta.

Aluksi Erdoğan junaili kampanjoita vastustajiensa tukahduttamiseksi yhdessä Fethullah Gülenin johtaman uskonnollisen liikkeen kanssa. Vuoden 2013 lopussa Gülen kävi kuitenkin myös Erdoğanin lähipiirin kimppuun tuomioistuimien kautta, ja siitä lähtien miehet ovat olleet toistensa perivihollisia.

Suuri käänne oli armeijan vallankaappausyritys heinäkuussa 2016.

Sen jälkeen erottamiset, vangitsemiset ja oikeudenkäynnit yltyivät hyökyaalloksi. Eniten on vangittu gülenistejä tai sellaisiksi epäiltyjä, joita Erdoğan syyttää kaappausyrityksestä, sekä kurdeja. Sekaan on heitetty itsenäisten toimittajien lisäksi ihmisoikeusaktivisteja, tutkijoita ja presidenttiä arvostelevia tavallisia kansalaisia.

Sekoitus näkyi viime torstaina aamupäivän oikeudenkäynnissä. Paikalla olleista kolmesta syytetystä vain yksi, lakkautetun kurdilehden Özgür Gündemin toimituspäällikkö İnan Kızılkaya, oli journalisti. Muista syytetyistä Eren Keskin on pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti ja Necmiye Alpay on arvostettu kirjoittaja ja kielitieteilijä.


Tässä oikeustapauksessa kaikkiaan yhdeksän ihmistä on syytettynä yllytyksestä rikokseen ja terroristisesta propagandasta siksi, että he osallistuivat hankkeeseen nimeltä ”päivystävä päätoimittaja”. Kukin johti Özgür Gündemiä vuorollaan protestina sen lakkauttamiselle.

”Tiedän, mitä tein, ja tekisin sen uudelleen”, Alpay sanoi istunnon päätyttyä.

”Pidän tätä kunnianosoituksena, mutta olen myös vihainen, ja terrorismin leima on hirveä.”

Alpay toivoi ratkaisua jo kolme vuotta kestäneeseen prosessiin, jonka myötä hän on aiemmin ollut neljä kuukautta vangittuna, mutta nytkään asiat eivät edenneet. Oikeudessa ilmoitettiin, että syyttäjä on valitettavasti lomalla.


Osalle yleisöstä riitti vain seisomatilaa. Paikalla oli turkkilaisten kansalaisjärjestöjen lisäksi edustajia kansainvälisistä lehdistönvapausjärjestöistä, juristiryhmä Hollannista ja jokunen diplomaatti. Itse olin paikalla kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n jäsenenä.

Oikeudenkäyntien monitoroinnilla on vaikutusta. IPI:n ja seitsemän muun sananvapausjärjestön edustajien tavatessa Turkin oikeuslaitoksen korkeita edustajia syyskuussa vetoomustuomioistuin kumosi syksyllä 2016 nostetut syytteet 12:ta Cumhuriyetin toimittajaa vastaan.

IPI:n johdolla laaditun tuoreen raportin mukaan alemmat oikeusasteet eivät kuitenkaan välttämättä noudata ylempien asteiden linjauksia, ja oikeudenkäynnit lähtevät usein uudelle kierrokselle.

Raportin mukaan hyökkäys lehdistönvapautta vastaan ei ole hellittänyt merkittävästi, vaikka joitakin räikeitä epäkohtia korjattiin ja valitusoikeutta laajennettiin toukokuussa hyväksytyssä uudessa oikeusstrategiassa.

Terrorismin uhka Turkille on yleisesti tunnustettu tosiasia, mutta jokseenkin yhtä yleisesti arvioidaan, että Turkin hallitus käyttää uhkaa tekosyynä tukahduttaa arvostelua.

Kampanja lehdistönvapautta vastaan Turkissa on poliittinen.

Kampanja hieman hyytyi, kun Erdoğanin tukemat AKP:n ehdokkaat aiemmin tää vuonna hävisivät ensin pormestarinvaalin Ankarassa ja vielä uusintakierroksenkin jälkeen Istanbulissa. Erdoğan ei enää vaikuta voittamattomalta.

Kampanja kiihtyi uudelleen lokakuussa, kun Turkin armeija aloitti operaation kurdeja vastaan Syyriassa. Operaatio jatkuu tulitauosta huolimatta. Se toi tullessaan uuden aallon syytteitä presidentin halventamisesta erityisesti kurdeille.

Vallitsevasta poliittisesta lämpötilasta sai näytön iltapäivällä, kun seurattavana oli vielä yksi oikeudenkäynti, ja siinä kuultiin myös tuomio.

Kuusi toimittajaa oli Istanbulin toisessa rikosalioikeudessa syytettyinä ”Turkin halventamisesta” kirjoituksissa, jotka julkaistiin kurdinkielisessä Özgürlükçü Demokratisi -lehdessä vuonna 2016. Syytetyt eivät olleet paikalla.

Muutaman minuutin harkinnan jälkeen oikeuden puheenjohtaja langetti syytetyille viiden kuukauden vankeustuomiot lukuun ottamatta yhtä aiemmin tuomittua. Tuomiot ovat ehdollisia, ja niihin liittyy viiden vuoden tarkkailuvaihe.

Vielä pari vuotta sitten vastaavista syytteistä kertyi 11 vuoden ja kolmen kuukauden tuomio, kertoi puolustusasianajaja Özcan Kılıç.

Tästä eteenpäin tuomiot saattavat lyhentyä tai sitten pidentyä uudestaan. Kampanja lehdistönvapautta vastaan Turkissa joka tapauksessa jatkuu.

Oikaisu 6.12. kello 12.03: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Emre Kızılkaya oli yksi marraskuun alussa Hürriyet-lehdestä potkut saaneista 45 toimittajasta. Kızılkaya erosi jo aiemmin itse lehden palveluksesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Tuhannet rantaan ajautuneet kalat ihmetyttävät Porkkalan­niemellä

  4. 4

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  5. 5

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  6. 6

   Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  9. 9

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  10. 10

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  5. 5

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  6. 6

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  9. 9

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  10. 10

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää