Ulkomaat

HS-analyysi: Ruotsissa näkyy sama ilmiö kuin Suomessa – nationalistipuolue kasvaa ilman pakolaiskriisiä

Ruotsin tilastokeskuksen suurmittaus vahvistaa ruotsidemokraattien kakkospaikan Ruotsin politiikassa, kirjoittaa HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

Tukholma

Ruotsissa sen paremmin kuin Suomessakaan ei ole meneillään pakolaiskriisiä, ainakaan jos mittapuuksi otetaan huippuvuosi 2015.

Tuolloin Ruotsista haki turvapaikkaa noin 163 000 ihmistä ja Suomesta yli 32 000. Viime vuonna Ruotsissa oli hakijoita 21 502 ja Suomessa 4 548. Paine rajoilla on hellittänyt.

Silti maahanmuuton rajoittamisella kampanjoivat ja nationalistisesti ajattelevat puolueet ovat saaneet kasvatettua kannatustaan syksyn aikana molemmissa maissa.

Perussuomalaiset on mielipidemittauksissa Suomen suurin puolue. Ylen tuoreen mittauksen mukaan perussuomalaisia äänestäisi nyt 24,3 prosenttia suomalaisäänestäjistä.

Ruotsissa saatiin puolestaan tiistaina vahvistus ruotsidemokraattien kakkospaikasta Ruotsin politiikassa.

Ruotsin tilastokeskus SCB julkaisi suuren puoluekannatusmittauksensa, jossa sosiaalidemokraatit oli suurin puolue 26,3 prosentin kannatuksella ja ruotsidemokraatit toinen puolue 22,6 prosentin kannatuksella.


Ruotsin kokoomus jäi ruotsidemokraattien taakse 18,3 prosentillaan. Sille tulos on historiallinen kolaus. Asema sosiaalidemokraattien ykköshaastajana on ollut osa puolueen dna:ta.

Ruotsissa riittää mittauksia, mutta kahdesti vuodessa julkaistava SCB:n kysely on otannaltaan suurin. Kyselyyn vastasi lokakuun lopun ja marraskuun aikana yli 9 000 ihmistä. Virhemarginaali on vain puolen prosenttiyksikön luokkaa. Juuri SCB:n mittaus ennusti parhaiten syyskuun 2018 vaalien tuloksen.

 

Miesäänestäjien ja eteläruotsalaisten keskuudessa ruotsidemokraatit on nyt Ruotsin suurin puolue.

Ruotsidemokraatit kasvatti nyt marraskuun 2019 mittauksessa kannatustaan 5,1 prosenttiyksikköä suhteessa vaalitulokseen. Se on vienyt äänestäjiä etenkin kokoomukselta ja sosiaalidemokraateilta. Miesäänestäjien ja eteläruotsalaisten keskuudessa ruotsidemokraatit on nyt Ruotsin suurin puolue.

Sosiaalidemokraateille tulos oli SCB:n mittaushistorian heikoin. Silti se oli heille helpotus: he ovat sentään yhä selvästi suurin puolue. Syksyn aikana on julkaistu pienempiä mittauksia, joissa ruotsidemokraatit on ollut yhtä suuri tai jopa suurempi.

Ruotsidemokraateille tulos on SCB:n mittaushistorian paras. Edellinen huipputulos oli pakolaisvuodelta 2015.

Mikä selittää ruotsidemokraattien kasvua, kun maan rajat ovat Ruotsin mittapuulla rauhalliset?

Ensimmäinen vastaus on jengirikollisuus, vaikka siinäkään ei ole lukujen valossa tapahtunut juuri tänä syksynä radikaalia käännettä.

Ruotsin erityispiirre ovat julkiset, ampuma-asein tehdyt ja rikollisjengeihin liittyvät murhat. Vuonna 2017 Ruotsissa ammuttiin hengiltä 43 ihmistä, viime vuonna 45. Tänä vuonna marraskuun puolivälissä lukema oli 32.

Keskiviikon vastaisena yönä luku kasvoi kahdella, kun 40- ja 45-vuotiaat miehet ammuttiin yökerhon edustalla Norrköpingissä.

Verrattuna muihin Euroopan maihin Ruotsin ampumisluvut ovat suuria. Suomesta tämäntyyppiset murhat puuttuvat lähes kokonaan.

Aihe on ollut Ruotsissa esillä koko syksyn. Keskustelu käynnistyi elokuussa, kun Malmössä kuoli 31-vuotias lääkäri Karolin Hakim. Hänet ammuttiin kadulle vauva sylissään.

Huomiota keräsi myös ampuminen pizzeriassa Malmön Möllevångstorgetilla marraskuussa. Yksi 15-vuotias kuoli, ja toinen 15-vuotias sai vakavia vammoja.

HS:n reportaasin Malmön jengiväkivallasta voi lukea täältä.

Raa’at ja laajasti uutisoidut tapaukset ovat voimistaneet tunnetta ongelman pahenemisesta. Lisäksi jengirikollisuuteen liittyviä räjäytyksiä on nähty ja kuultu aiempaa enemmän.


Sosiaalidemokraattien johtama hallitus on julkaissut 34 kohdan ohjelman jengirikollisuuden pysäyttämiseksi. Listalla on esimerkiksi lisävaltuuksia poliisille kotietsintöihin ja salattujen viestien lukemiseen. Lisäksi nuorten rikollisten lievemmät rangaistukset halutaan poistaa.

Oikeisto-oppositio jatkaa silti kritiikkiään. Sen mielestä hallituksen toimet ovat aina liian vähäisiä ja tulevat liian myöhään.

Eniten ovat hyötyneet ruotsidemokraatit. Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson ilmaisi tiistaina Ruotsin aamutelevisiossa syyn ruotsidemokraattien kasvuun näin: ”He ovat vain sanoneet sen itsestäänselvyyden, että täysin epäonnistuneella integraatiolla, runsaalla maahanmuutolla ja monilla rikoksilla on yhteys. Senhän tietävät kaikki.”

Nykyään myös kokoomus ilmaisee asian tällä tavalla. Fredrik Reinfeldtin johtaessa kokoomusta muutama vuosi sitten lausuntoa olisi pidetty törkeänä. Kannattajien valuminen ruotsidemokraatteihin on muuttanut puoluetta.

Kristerssonin kommentti oli myös piikki sosiaalidemokraattien pääministerille Stefan Löfvenille.

Löfven sanoi SVT:n haastattelussa marraskuussa, että jengirikollisuus ei liity suoraan maahanmuuttoon vaan tiettyjen alueiden eriytymiseen, työttömyyteen ja huonoihin kouluihin.

Toimittaja kysyi Löfveniltä, olisiko jengirikollisuuden tilanne sama, jos viime vuosikymmenien suurta maahanmuuttoa Ruotsiin ei olisi tapahtunut.

”Jos yhteiskunnallinen epätasa-arvo olisi ollut samanlaista, niin kyllä”, Löfven vastasi. Oppositio ryöpytti häntä seuraavat päivät.

Myöhemmin Dagens Nyheterin haastattelussa Löfven sanoi tarkoittaneensa, että ongelma ei ole etninen tai esimerkiksi ihonväriin liittyvä vaan liittyy maahanmuuttajien kohtaamiin olosuhteisiin lähiöissä ja eriytymiseen muusta yhteiskunnasta.


Perussuomalaiset hallitukseen nostaneella Timo Soinilla oli tapana sanoa, että yhden asian puolue voi saavuttaa vain rajallisen kannatuksen. Tällä hän tarkoitti, että perussuomalaisilla pitää olla politiikassaan muutakin sisältöä kuin maahanmuutto.

Nyt toinen teema on ilmastonmuutos. Myös tässä asiassa Ruotsin ja Suomen kansallismieliset seuraavat samoja nuotteja. Molemmat ovat ottaneet vastarannan kiisken roolin.

Kun muu Ruotsi on ollut ylpeä ilmastoaktivisti Greta Thunbergista, ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on kysellyt, miten maailmantalous kestäisi Thunbergin toivoman muutoksen, jossa Yhdysvaltoihin matkataan laivalla.

Åkesson on myös kerta toisensa jälkeen toistanut tukensa ydinvoimalle ja lisännyt, että ilmastonmuutos pitää ratkaista ennen kaikkea muualla kuin Ruotsissa.

Ilmastonmuutoksen torjunta on Ruotsissa niin laajasti esillä oleva teema, että myös nämä irtiotot ovat voineet vaikuttaa ruotsidemokraattien kannatukseen.

Ruotsidemokraattien kannatuksen kasvu tarkoittaa, että Ruotsin nykyisellä oikeisto-oppositiolla eli kokoomuksella, kristillisdemokraateilla ja ruotsidemokraateilla on takanaan 47,5 prosenttia äänestäjistä.


Vuoden 2022 vaaleihin on pitkä aika, ja ruotsidemokraattien kannatus on ennenkin ollut suurimmillaan vaalien välissä. Jos kasvu kuitenkin jatkuisi, asetelmien muutos olisi järisyttävä. Ruotsin parlamenttiin olisi mahdollista muodostaa kolmen puolueen konservatiivinen oikeistoenemmistö.

Aiemmin Ruotsin kokoomus on kieltäytynyt yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Nyt tässäkin asiassa puhaltavat uudet tuulet.

Kokoomusjohtaja Kristersson kertoi tiistaina Facebookissa olleensa tapaamisessa ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin kanssa. Puoluejohtajat puhuivat aiheista, joissa puolueilla on samankaltaiset näkemykset.

Aiheita oli Kristerssonin mukaan kolme: jengirikollisten rangaistusten koventaminen, maahanmuuton vähentäminen ja ydinvoiman tulevaisuuden turvaaminen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Hittiresepti kaatoi ruokasivusto Soppa365:n eikä syyttä, sillä marinoidut kananmunat ovat superherkkua

  4. 4

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  5. 5

   Meilahden huvila-alueen kuohunta ei laannu: kolme hakemusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen

  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille koronaviruksen takia

  8. 8

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  9. 9

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinan päätöksellä lopettaa ryhmämatkat on laajoja vaikutuksia Suomen-matkailuun: Erityisesti Lappi ja Finnair voivat kärsiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille koronaviruksen takia

  7. 7

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  8. 8

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää