Ulkomaat

Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

Workingtonin pikkukaupunki Luoteis-Englannissa on äänestänyt lähes sadan vuoden ajan labouria. Nyt tilanne voi muuttua. Konservatiivien valtti on brexit, ja se houkuttelee ”Workingtonin miehiä”.

Workington, Cumbria

Ne ajat ovat menneet, kun englantilainen työläinen äänesti työväenpuoluetta ja keskiluokka ja rikkaat konservatiiveja.

Nykyään moni työmies löytää poliittisen kotinsa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueesta. Yksi syy tähän on brexit. Johnson lupaa, että EU-erosta tulee viimeinkin totta.

Johnsoniin luottaa nyt myös pohjoisenglantilainen Ben Nicholson, 25, joka tekee keikkatöitä postille. Nicholson on brexiteeri eli EU-eron kannattaja.

”On häpeällistä, että brexit ei ole vieläkään toteutunut. Parlamentti on tukkinut kansan demokraattisen tahdon.”

Nicholson on asunut koko ikänsä Workingtonissa Cumbrian kreivikunnassa. Torstai-iltana hän on tullut siiderille paikalliselle työväen suosimalle The Royal British Legion -klubille.

Parhaiten järjestö tunnetaan punaisista paperiunikoista eli poppy-rintamerkeistä, joita se myy kaatuneiden ja armeijassa palvelleiden hyväksi.

Tuoppi maksaa täällä vähemmän kuin pubissa. Kuningatar katsoo kuvasta seinältä. Biljardipöytien ääressä käy kuhina. Vaikka sisällä ei ole saanut polttaa yli kymmeneen vuoteen, leijailee kalusteista yhä vieno tupakanhaju.

Workington kuuluu perinteisesti työväenpuolueen vankkaan vaikutuspiiriin. Viimeisen sadan vuoden aikana vaalipiiriä on edustanut konservatiivien kansanedustaja vain vaivaisen kolmen vuoden ajan.

Nyt tuuli voi kääntyä.

Mielipidemittausten mukaan konservatiivien ehdokas Mark Jenkinson voi hyvinkin napata paikan työväenpuolueen Sue Haymanilta. Jenkinson on brexiteeri. Hayman kannatti EU-jäsenyyden jatkoa.

”Hayman kävi kampanjoimassa äskettäin myös omalla kotikadullani. Hän ei saanut kovin hyvää vastaanottoa. Ihmiset ovat vihaisia”, Nicholson kertoo.

Äänestäjiä suututtaa brexitin pitkittyminen. Kesän 2016 EU-kansanäänestyksessä Workington päätyi brexitin kannalle prosentein 61–39.

Aiempina vuosikymmeninä Workington tunnettiin kaivos- ja terästeollisuudestaan. Nyt tehtaat on suljettu. Moni käy töissä läheisessä Sellafieldin ydinjätteen käsittelylaitoksessa.

Cumbria on kuuluisa kauniista luonnostaan, järvistään ja vuoristaan. Elantoa ne eivät kaikille takaa. Nuoret muuttavat pois.

Kuluvana vuonna Workington on saanut odottamatonta kuuluisuutta niin sanotun Workingtonin miehen kotikaupunkina.

Workingtonin mies (Workington man) on Onward-ajatuspajan kehittämä prototyyppi äänestäjästä, joka Boris Johnsonin täytyy voittaa puolelleen, jos hän haluaa voittaa vaalit ja saada selvän enemmistön alahuoneeseen.


Tyypilllistä Workingtonin miehelle on se, että hän kannattaa brexitiä ja on äänestänyt aiemmin työväenpuoluetta. Workingtonin mies on useimmiten keski-ikäinen. Korkeakoulututkintoa hänellä ei ole.

”Voi Workingtonin mies olla nainenkin. Itse määrittelisin hänet työtä tekeväksi henkilöksi, jonka etua työväenpuolue ei enää aja”, paikallista kauppakeskusta johtava Richard Ashcroft, 50, kertoo.

Ashcroft on asunut Workingtonissa koko ikänsä. Hän kannattaa brexitiä ja aikoo äänestää konservatiiveja ensi viikon vaaleissa.

Mitä vikaa labourissa on?

”Verot nousevat. Työväenpuolue ajaa maan vararikkoon, ja työpaikat menevät.”

Työväen klubilla ystävykset Elie Atkinson, 59, ja Sue Riach, 55, juovat kokista ja puhuvat pyynnöstä politiikkaa.


Riachin mukaan moni Workingtonissa on kurkkuaan myöten täynnä poliitikkoja: ”En luota sen enempää konservatiiveihin kuin labouriinkaan.”

Hän kertoo olevansa ylpeä ”brittiläisistä perinteistä” ja kannattavansa ”vaistonvaraisesti” brexitiä. Lopullinen äänestyspäätös on silti vielä tekemättä.

Atkinsonin perheessä taas on kannatettu työväenpuoluetta jo monen sukupolven ajan – paitsi maanviljelijäsiivessä, joka on äänestänyt konservatiiveja. Itse hän vielä empii ketä äänestää.

Perinteet johdattavat labourin suuntaan, mutta tiellä on yksi suuri este.

”En voi sietää [labourin johtajaa] Jeremy Corbynia.”

Pohjois-Englannissa silmille iskee se, kuinka moni kertoo suoraan ja jopa ylpeästi olevansa brexitin ja Johnsonin kannalla. Lontoossa ja yliopistokaupungeissa vastaavia tunnustuksia saa kiskoa mielipiteistä hohtimien kanssa.

Vielä enemmän yllättää kuitenkin se, kuinka moni kertoo pettymyksestään työväenpuolueeseen ja Corbyniin. Pohjois-Englannista katsottuna labourista on tullut lontoolaisen etuoikeutetun keskiluokan ja EU-intoilijoiden puolue.

”En voisi ikinä äänestää Corbynin puoluetta”, sanoo klubi-iltaa kaljatuopin ääressä viettävä Marc Haylette, 34,

Haylette on ammatiltaan muurari. Hän on aina aiemmin äänestänyt työväenpuoluetta. Nykylinja ei häntä kuitenkaan miellytä. Eikä Corbynin persoona.

Tyypillinen Workingtonin mies siis, vaikka onkin kotoisin itärannikolta Teessidesta.

Samassa pöydässä istuva kollega on kuitenkin toista mieltä. Kolme vuosikymmentä Workingtonissa asunut Paul Fellows, 58, aikoo pysyä uskollisena työväenpuolueelle.

”Boris on pelle.”

Mielipidemittaukset näyttävät yhä konservatiiveille voittoa, mutta näissä vaaleissa voi käydä miten vain.

Johnsonin houkutellessa labourin perinteisiä äänestäjiä Pohjois-Englannissa konservatiivien kannattajakunta murenee etelässä. Konservatiivien kovaan brexit-linjaan kyllästyneet tähyilevät liberaalidemokraattien suuntaan.

Äänestäjät ovat vihaisia, mutta eri syistä. Brexit raatelee Britanniaa, eikä loppua ole näkyvissä.

Vaikka Workington on pieni, syrjässä ja taantuva kaupunki, siellä on uhmakasta energiaa. Keskellä arkipäivää keskustassa käy vipinä. Kuoleva paikka tämä ei missään tapauksessa ole.

Kesäkuun 2017 vaaleissa työväenpuolueen Hayman valittiin parlamenttiin noin neljän tuhannen äänen enemmistöllä. Ensi viikolla nähdään, onko brexit muuttanut Workingtonin punaisesta siniseksi.

Eikä vain brexit vaan myös Corbyn.


Workingtonilainen Glen Miller äänesti aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt hän aikoo äänestää brexitiä kannattavaa konservatiivipuoluetta.

”Onhan tämä vaikea tilanne, mutta en voi sietää Corbynia.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vaaleissa ratkeaa tuleva brexit-tie


 Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit torstaina 12. päivänä joulukuuta.

 Kustakin 650 vaalipiiristä valitaan yksi parlamentaarikko alahuoneeseen.

 Jos pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue saa selvän enemmistön, toteutuu brexit eli EU-ero lähes varmasti tammikuun lopussa.

 Jeremy Corbynin työväenpuolue järjestäisi brexitistä uuden kansanäänestyksen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää