Ulkomaat

Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

Workingtonin pikkukaupunki Luoteis-Englannissa on äänestänyt lähes sadan vuoden ajan labouria. Nyt tilanne voi muuttua. Konservatiivien valtti on brexit, ja se houkuttelee ”Workingtonin miehiä”.

Workington, Cumbria

Ne ajat ovat menneet, kun englantilainen työläinen äänesti työväenpuoluetta ja keskiluokka ja rikkaat konservatiiveja.

Nykyään moni työmies löytää poliittisen kotinsa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueesta. Yksi syy tähän on brexit. Johnson lupaa, että EU-erosta tulee viimeinkin totta.

Johnsoniin luottaa nyt myös pohjoisenglantilainen Ben Nicholson, 25, joka tekee keikkatöitä postille. Nicholson on brexiteeri eli EU-eron kannattaja.

”On häpeällistä, että brexit ei ole vieläkään toteutunut. Parlamentti on tukkinut kansan demokraattisen tahdon.”

Nicholson on asunut koko ikänsä Workingtonissa Cumbrian kreivikunnassa. Torstai-iltana hän on tullut siiderille paikalliselle työväen suosimalle The Royal British Legion -klubille.

Parhaiten järjestö tunnetaan punaisista paperiunikoista eli poppy-rintamerkeistä, joita se myy kaatuneiden ja armeijassa palvelleiden hyväksi.

Tuoppi maksaa täällä vähemmän kuin pubissa. Kuningatar katsoo kuvasta seinältä. Biljardipöytien ääressä käy kuhina. Vaikka sisällä ei ole saanut polttaa yli kymmeneen vuoteen, leijailee kalusteista yhä vieno tupakanhaju.

Workington kuuluu perinteisesti työväenpuolueen vankkaan vaikutuspiiriin. Viimeisen sadan vuoden aikana vaalipiiriä on edustanut konservatiivien kansanedustaja vain vaivaisen kolmen vuoden ajan.

Nyt tuuli voi kääntyä.

Mielipidemittausten mukaan konservatiivien ehdokas Mark Jenkinson voi hyvinkin napata paikan työväenpuolueen Sue Haymanilta. Jenkinson on brexiteeri. Hayman kannatti EU-jäsenyyden jatkoa.

”Hayman kävi kampanjoimassa äskettäin myös omalla kotikadullani. Hän ei saanut kovin hyvää vastaanottoa. Ihmiset ovat vihaisia”, Nicholson kertoo.

Äänestäjiä suututtaa brexitin pitkittyminen. Kesän 2016 EU-kansanäänestyksessä Workington päätyi brexitin kannalle prosentein 61–39.

Aiempina vuosikymmeninä Workington tunnettiin kaivos- ja terästeollisuudestaan. Nyt tehtaat on suljettu. Moni käy töissä läheisessä Sellafieldin ydinjätteen käsittelylaitoksessa.

Cumbria on kuuluisa kauniista luonnostaan, järvistään ja vuoristaan. Elantoa ne eivät kaikille takaa. Nuoret muuttavat pois.

Kuluvana vuonna Workington on saanut odottamatonta kuuluisuutta niin sanotun Workingtonin miehen kotikaupunkina.

Workingtonin mies (Workington man) on Onward-ajatuspajan kehittämä prototyyppi äänestäjästä, joka Boris Johnsonin täytyy voittaa puolelleen, jos hän haluaa voittaa vaalit ja saada selvän enemmistön alahuoneeseen.


Tyypilllistä Workingtonin miehelle on se, että hän kannattaa brexitiä ja on äänestänyt aiemmin työväenpuoluetta. Workingtonin mies on useimmiten keski-ikäinen. Korkeakoulututkintoa hänellä ei ole.

”Voi Workingtonin mies olla nainenkin. Itse määrittelisin hänet työtä tekeväksi henkilöksi, jonka etua työväenpuolue ei enää aja”, paikallista kauppakeskusta johtava Richard Ashcroft, 50, kertoo.

Ashcroft on asunut Workingtonissa koko ikänsä. Hän kannattaa brexitiä ja aikoo äänestää konservatiiveja ensi viikon vaaleissa.

Mitä vikaa labourissa on?

”Verot nousevat. Työväenpuolue ajaa maan vararikkoon, ja työpaikat menevät.”

Työväen klubilla ystävykset Elie Atkinson, 59, ja Sue Riach, 55, juovat kokista ja puhuvat pyynnöstä politiikkaa.


Riachin mukaan moni Workingtonissa on kurkkuaan myöten täynnä poliitikkoja: ”En luota sen enempää konservatiiveihin kuin labouriinkaan.”

Hän kertoo olevansa ylpeä ”brittiläisistä perinteistä” ja kannattavansa ”vaistonvaraisesti” brexitiä. Lopullinen äänestyspäätös on silti vielä tekemättä.

Atkinsonin perheessä taas on kannatettu työväenpuoluetta jo monen sukupolven ajan – paitsi maanviljelijäsiivessä, joka on äänestänyt konservatiiveja. Itse hän vielä empii ketä äänestää.

Perinteet johdattavat labourin suuntaan, mutta tiellä on yksi suuri este.

”En voi sietää [labourin johtajaa] Jeremy Corbynia.”

Pohjois-Englannissa silmille iskee se, kuinka moni kertoo suoraan ja jopa ylpeästi olevansa brexitin ja Johnsonin kannalla. Lontoossa ja yliopistokaupungeissa vastaavia tunnustuksia saa kiskoa mielipiteistä hohtimien kanssa.

Vielä enemmän yllättää kuitenkin se, kuinka moni kertoo pettymyksestään työväenpuolueeseen ja Corbyniin. Pohjois-Englannista katsottuna labourista on tullut lontoolaisen etuoikeutetun keskiluokan ja EU-intoilijoiden puolue.

”En voisi ikinä äänestää Corbynin puoluetta”, sanoo klubi-iltaa kaljatuopin ääressä viettävä Marc Haylette, 34,

Haylette on ammatiltaan muurari. Hän on aina aiemmin äänestänyt työväenpuoluetta. Nykylinja ei häntä kuitenkaan miellytä. Eikä Corbynin persoona.

Tyypillinen Workingtonin mies siis, vaikka onkin kotoisin itärannikolta Teessidesta.

Samassa pöydässä istuva kollega on kuitenkin toista mieltä. Kolme vuosikymmentä Workingtonissa asunut Paul Fellows, 58, aikoo pysyä uskollisena työväenpuolueelle.

”Boris on pelle.”

Mielipidemittaukset näyttävät yhä konservatiiveille voittoa, mutta näissä vaaleissa voi käydä miten vain.

Johnsonin houkutellessa labourin perinteisiä äänestäjiä Pohjois-Englannissa konservatiivien kannattajakunta murenee etelässä. Konservatiivien kovaan brexit-linjaan kyllästyneet tähyilevät liberaalidemokraattien suuntaan.

Äänestäjät ovat vihaisia, mutta eri syistä. Brexit raatelee Britanniaa, eikä loppua ole näkyvissä.

Vaikka Workington on pieni, syrjässä ja taantuva kaupunki, siellä on uhmakasta energiaa. Keskellä arkipäivää keskustassa käy vipinä. Kuoleva paikka tämä ei missään tapauksessa ole.

Kesäkuun 2017 vaaleissa työväenpuolueen Hayman valittiin parlamenttiin noin neljän tuhannen äänen enemmistöllä. Ensi viikolla nähdään, onko brexit muuttanut Workingtonin punaisesta siniseksi.

Eikä vain brexit vaan myös Corbyn.


Workingtonilainen Glen Miller äänesti aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt hän aikoo äänestää brexitiä kannattavaa konservatiivipuoluetta.

”Onhan tämä vaikea tilanne, mutta en voi sietää Corbynia.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vaaleissa ratkeaa tuleva brexit-tie


 Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit torstaina 12. päivänä joulukuuta.

 Kustakin 650 vaalipiiristä valitaan yksi parlamentaarikko alahuoneeseen.

 Jos pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue saa selvän enemmistön, toteutuu brexit eli EU-ero lähes varmasti tammikuun lopussa.

 Jeremy Corbynin työväenpuolue järjestäisi brexitistä uuden kansanäänestyksen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää