Ulkomaat

Miksi Pohjois-Englannin työmies äänestää eliittitaustaista Boris Johnsonia? Yksi syy on brexit ja toinen on Corbyn

Workingtonin pikkukaupunki Luoteis-Englannissa on äänestänyt lähes sadan vuoden ajan labouria. Nyt tilanne voi muuttua. Konservatiivien valtti on brexit, ja se houkuttelee ”Workingtonin miehiä”.

Workington, Cumbria

Ne ajat ovat menneet, kun englantilainen työläinen äänesti työväenpuoluetta ja keskiluokka ja rikkaat konservatiiveja.

Nykyään moni työmies löytää poliittisen kotinsa pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueesta. Yksi syy tähän on brexit. Johnson lupaa, että EU-erosta tulee viimeinkin totta.

Johnsoniin luottaa nyt myös pohjoisenglantilainen Ben Nicholson, 25, joka tekee keikkatöitä postille. Nicholson on brexiteeri eli EU-eron kannattaja.

”On häpeällistä, että brexit ei ole vieläkään toteutunut. Parlamentti on tukkinut kansan demokraattisen tahdon.”

Nicholson on asunut koko ikänsä Workingtonissa Cumbrian kreivikunnassa. Torstai-iltana hän on tullut siiderille paikalliselle työväen suosimalle The Royal British Legion -klubille.

Parhaiten järjestö tunnetaan punaisista paperiunikoista eli poppy-rintamerkeistä, joita se myy kaatuneiden ja armeijassa palvelleiden hyväksi.

Tuoppi maksaa täällä vähemmän kuin pubissa. Kuningatar katsoo kuvasta seinältä. Biljardipöytien ääressä käy kuhina. Vaikka sisällä ei ole saanut polttaa yli kymmeneen vuoteen, leijailee kalusteista yhä vieno tupakanhaju.

Workington kuuluu perinteisesti työväenpuolueen vankkaan vaikutuspiiriin. Viimeisen sadan vuoden aikana vaalipiiriä on edustanut konservatiivien kansanedustaja vain vaivaisen kolmen vuoden ajan.

Nyt tuuli voi kääntyä.

Mielipidemittausten mukaan konservatiivien ehdokas Mark Jenkinson voi hyvinkin napata paikan työväenpuolueen Sue Haymanilta. Jenkinson on brexiteeri. Hayman kannatti EU-jäsenyyden jatkoa.

”Hayman kävi kampanjoimassa äskettäin myös omalla kotikadullani. Hän ei saanut kovin hyvää vastaanottoa. Ihmiset ovat vihaisia”, Nicholson kertoo.

Äänestäjiä suututtaa brexitin pitkittyminen. Kesän 2016 EU-kansanäänestyksessä Workington päätyi brexitin kannalle prosentein 61–39.

Aiempina vuosikymmeninä Workington tunnettiin kaivos- ja terästeollisuudestaan. Nyt tehtaat on suljettu. Moni käy töissä läheisessä Sellafieldin ydinjätteen käsittelylaitoksessa.

Cumbria on kuuluisa kauniista luonnostaan, järvistään ja vuoristaan. Elantoa ne eivät kaikille takaa. Nuoret muuttavat pois.

Kuluvana vuonna Workington on saanut odottamatonta kuuluisuutta niin sanotun Workingtonin miehen kotikaupunkina.

Workingtonin mies (Workington man) on Onward-ajatuspajan kehittämä prototyyppi äänestäjästä, joka Boris Johnsonin täytyy voittaa puolelleen, jos hän haluaa voittaa vaalit ja saada selvän enemmistön alahuoneeseen.


Tyypilllistä Workingtonin miehelle on se, että hän kannattaa brexitiä ja on äänestänyt aiemmin työväenpuoluetta. Workingtonin mies on useimmiten keski-ikäinen. Korkeakoulututkintoa hänellä ei ole.

”Voi Workingtonin mies olla nainenkin. Itse määrittelisin hänet työtä tekeväksi henkilöksi, jonka etua työväenpuolue ei enää aja”, paikallista kauppakeskusta johtava Richard Ashcroft, 50, kertoo.

Ashcroft on asunut Workingtonissa koko ikänsä. Hän kannattaa brexitiä ja aikoo äänestää konservatiiveja ensi viikon vaaleissa.

Mitä vikaa labourissa on?

”Verot nousevat. Työväenpuolue ajaa maan vararikkoon, ja työpaikat menevät.”

Työväen klubilla ystävykset Elie Atkinson, 59, ja Sue Riach, 55, juovat kokista ja puhuvat pyynnöstä politiikkaa.


Riachin mukaan moni Workingtonissa on kurkkuaan myöten täynnä poliitikkoja: ”En luota sen enempää konservatiiveihin kuin labouriinkaan.”

Hän kertoo olevansa ylpeä ”brittiläisistä perinteistä” ja kannattavansa ”vaistonvaraisesti” brexitiä. Lopullinen äänestyspäätös on silti vielä tekemättä.

Atkinsonin perheessä taas on kannatettu työväenpuoluetta jo monen sukupolven ajan – paitsi maanviljelijäsiivessä, joka on äänestänyt konservatiiveja. Itse hän vielä empii ketä äänestää.

Perinteet johdattavat labourin suuntaan, mutta tiellä on yksi suuri este.

”En voi sietää [labourin johtajaa] Jeremy Corbynia.”

Pohjois-Englannissa silmille iskee se, kuinka moni kertoo suoraan ja jopa ylpeästi olevansa brexitin ja Johnsonin kannalla. Lontoossa ja yliopistokaupungeissa vastaavia tunnustuksia saa kiskoa mielipiteistä hohtimien kanssa.

Vielä enemmän yllättää kuitenkin se, kuinka moni kertoo pettymyksestään työväenpuolueeseen ja Corbyniin. Pohjois-Englannista katsottuna labourista on tullut lontoolaisen etuoikeutetun keskiluokan ja EU-intoilijoiden puolue.

”En voisi ikinä äänestää Corbynin puoluetta”, sanoo klubi-iltaa kaljatuopin ääressä viettävä Marc Haylette, 34,

Haylette on ammatiltaan muurari. Hän on aina aiemmin äänestänyt työväenpuoluetta. Nykylinja ei häntä kuitenkaan miellytä. Eikä Corbynin persoona.

Tyypillinen Workingtonin mies siis, vaikka onkin kotoisin itärannikolta Teessidesta.

Samassa pöydässä istuva kollega on kuitenkin toista mieltä. Kolme vuosikymmentä Workingtonissa asunut Paul Fellows, 58, aikoo pysyä uskollisena työväenpuolueelle.

”Boris on pelle.”

Mielipidemittaukset näyttävät yhä konservatiiveille voittoa, mutta näissä vaaleissa voi käydä miten vain.

Johnsonin houkutellessa labourin perinteisiä äänestäjiä Pohjois-Englannissa konservatiivien kannattajakunta murenee etelässä. Konservatiivien kovaan brexit-linjaan kyllästyneet tähyilevät liberaalidemokraattien suuntaan.

Äänestäjät ovat vihaisia, mutta eri syistä. Brexit raatelee Britanniaa, eikä loppua ole näkyvissä.

Vaikka Workington on pieni, syrjässä ja taantuva kaupunki, siellä on uhmakasta energiaa. Keskellä arkipäivää keskustassa käy vipinä. Kuoleva paikka tämä ei missään tapauksessa ole.

Kesäkuun 2017 vaaleissa työväenpuolueen Hayman valittiin parlamenttiin noin neljän tuhannen äänen enemmistöllä. Ensi viikolla nähdään, onko brexit muuttanut Workingtonin punaisesta siniseksi.

Eikä vain brexit vaan myös Corbyn.


Workingtonilainen Glen Miller äänesti aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt hän aikoo äänestää brexitiä kannattavaa konservatiivipuoluetta.

”Onhan tämä vaikea tilanne, mutta en voi sietää Corbynia.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Vaaleissa ratkeaa tuleva brexit-tie


 Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit torstaina 12. päivänä joulukuuta.

 Kustakin 650 vaalipiiristä valitaan yksi parlamentaarikko alahuoneeseen.

 Jos pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue saa selvän enemmistön, toteutuu brexit eli EU-ero lähes varmasti tammikuun lopussa.

 Jeremy Corbynin työväenpuolue järjestäisi brexitistä uuden kansanäänestyksen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  2. 2

   Tallink aikoo rakentaa uuden sataman ja konserttikeskuksen Tallinnaan, kaupankäynti osakkeella keskeytettiin

  3. 3

   Nämä Bernie Sandersin ilmeet lähtivät viraaliksi – kuten myös vastaus siihen miksi yleisö buuasi hänelle: ”Useimmat tuntemani työläiset eivät maksa 1750:tä dollaria lipuista tänne”

  4. 4

   Teneriffalla hotelliin eristetty Peter Furu kertoo kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää