Ulkomaat

Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

Tunnettu huijari on soluttautunut esimerkiksi Espanjan kuninkaan kruunajaisiin ja esiintynyt maan tiedustelupalvelun työntekijänä. Häntä uhkaa yli 20 vuoden vankeustuomio.

Erikoinen vieras ilmestyi neuvotteluhuoneeseen tiistaina Madridin messukeskuksessa, jossa on käynnissä YK:n ilmastokokous.

Pöydän ääreen istahti nuori mies, joka alkoi puhua ilmastoneuvottelijoiden kanssa ympäristöasioista. Kukaan ei oikein tiennyt, miksi hän oli paikalla.

Sitten virkamiesten hälytyskellot alkoivat soida: kyseessähän oli Francisco Nicolás Gómez Iglesias, tunnettu espanjalaishuijari, joka on saanut paikalliselta medialta lempinimen ”pikku-Nicolás”. Hän on aiemmin soluttautunut esimerkiksi kuninkaallisten lähipiiriin ja esiintynyt tiedustelupalvelun työntekijänä.

25-vuotias mies odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä, jossa hänelle voi rapsahtaa yli 20 vuoden vankeustuomio.

”Se oli hyvin outoa”, neuvotteluhuoneessa ollut Ruotsin valtuuskunnan ilmastoasiantuntija Annika Christell kuvailee verkkolehti Dagens Arenalle.

Christellin mukaan huijari poistui huoneesta, kun hänet tunnistettiin.

Espanjalaislehtien mukaan Gómez Iglesias on rekisteröitynyt Madridin ilmastokokoukseen ”kansainvälisenä tarkkailijana”. HS:n tietojen mukaan hänen osallistumisensa on äimistyttänyt paikalla olevia diplomaatteja.

Kokouksessa kiertävien huhujen mukaan Gómez Iglesias olisi heitetty ulos koko tapahtumasta, mutta ainakin Twitterissä hän on julkaissut tasaiseen tahtiin kuvia seikkailustaan.
Virkamiehille ja lehdistölle varatulla neuvottelualueella liikkuva Gómez Iglesias on sopinut ilmastokokoukseen ”erilaisia tapaamisia”, espanjalainen uutistoimisto Europa Press kertoo.

Hän ei kuitenkaan ole tarkentanut, mitä tapaamiset koskevat tai missä roolissa hän niissä esiintyy.

Gómez Iglesiasin tarinaa on vaikea uskoa todeksi.

Vuonna 2014 paljastui, että hän oli 20 ikävuoteen mennessä soluttautunut espanjalaisen poliittisen ja yritysmaailman eliitin keskiöön. Hän on poseerannut vallanpitäjien rinnalla lukuisissa tilaisuuksissa, joihin kenellä tahansa ei ole pääsyä.

Gómez Iglesiasin epäillään tekeytyneen esimerkiksi Espanjan tiedustelupalvelun, kuningashuoneen ja varapääministerin toimiston työntekijäksi. Kaikki kolme instituutiota ovat kiistäneet yhteytensä Gómez Iglesiasiin.

”Epäilty suoltaa polveilevaa ja houreista virtaa megalomaanisia ideoita”, tuomari Mercedes Pérez Barrios kuvaili espanjalaislehti El Paísin mukaan vuonna 2014.

”En voi ymmärtää, miten näin nuori ihminen on puhumalla ja ilmeisesti oman henkilöllisyytensä turvin päässyt konferensseihin ja tapahtumiin soittamatta hälytyskelloja käytöksellään.”

 

”Epäilty suoltaa polveilevaa ja houreista virtaa megalomaanisia ideoita.”

Yksi Gómes Iglesiasin tunnetuimmista ja kyseenalaisimmista taidonnäytteistä tapahtui vuonna 2014, kun hän onnistui pääsemään Espanjan kuninkaan Felipen kruunajaisiin. Tapauksesta levisi laajalle kuva, jossa Gómes Iglesias kättelee uutta kuningasta.

Kuokkavierasta ei ollut kutsuttu kruunajaisiin, mutta hän kertoo päässeensä sisään liike-elämän vaikuttajan Catalina Hoffmanin siivellä. Hoffman on kiistänyt päästäneensä huijaria juhliin.

Gómes Iglesias on muutenkin ollut erityisen mieltynyt kuninkaallisiin. Ennen kruunajaisia hän levitti huhua, että silloinen Espanjan kuningas Juan Carlos olisi tulossa lounastamaan erääseen ravintolaan Galiciassa.

Median ympäröimään ravintolaan ilmestyi kuitenkin vain Gómes Iglesias itse järjestämässään poliisisaattueessa.

Tempaus oli niin huomiota herättävä, että viranomaiset kiinnostuivat nuorukaisesta ja alkoivat tutkia hänen toimiaan. Gómes Iglesiasia saatellut poliisi sai myöhemmin potkut, espanjalaislehti El País kertoo.

Miten Gómes Iglesias onnistui jymäyttämään Espanjan eliittiä? Ilmeisesti häikäilemättömällä pokalla, viljelemällä tunnettuja nimiä ja laukomalla puolitotuuksia.

Arvostetussa CUNEF-kauppakorkeakoulussa kirjoilla olevalla miehellä on aitoja yhteyksiä esimerkiksi konservatiivisen kansanpuolueen PP:n nuorisojärjestöön. Kontakteihinsa vetoamalla hän on päässyt aina uuden silmäätekevän puheille.

Gómes Iglesias myös lisäsi uskottavuuttaan äveriäillä puitteilla. Hän järjesti poliitikoille yltäkylläisiä juhlia luksuskartanossa, jossa hän kertoi asuvansa.

El Paísin mukaan asunnon kuitenkin omistaa Bulgarian entisen tsaarin Simeon II:n poika, prinssi Kiril. Asunnosta huolehtiva kiinteistöyhtiö oli vuokrannut sen rakennusyhtiölle, joka puolestaan oli palkannut Gómes Iglesiasin pr-konsultikseen.

Yhtiö antoi Gómes Iglesiasin asua kartanossa, mutta sen oikealla omistajalla ei ollut touhusta aavistustakaan.

Gómes Iglesias on kenties ottanut mallia yhdestä maailman tunnetuimmasta kuokkavieraasta, Claude Khazizianista.

Tummiin hyvin istuviin pukuihin pukeutuva eläkeläinen onnistui sivistyneen olemuksensa ansiosta livahtamaan 1990-luvulla kuokkavieraaksi huippukokouksiin ja kuninkaallisiin häihin.

Hänen tunnetuimpia uhrejaan olivat esimerkiksi Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac ja Viron entinen presidentti Lennart Meri sekä kuninkaallisista Espanjan prinsessa Elena ja Tanskan kuningatar Margareeta.


Gómes Iglesias odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä, joka käydään ensi keväänä.

Häntä syytetään muun muassa petoksesta, asiakirjaväärennöksistä ja luottamuksellisten tietojen paljastamisesta. Vuonna 2014 tehdyssä kotietsinnässä hänen luotaan löytyi esimerkiksi tiedustelupalvelun raportteja, poliisin sireeni ja rekisterikilpiä. Hän oli ilmeisesti käyttänyt poliisin varusteita ohittaakseen liikenneruuhkia.

El Español -lehden mukaan Gómes Iglesias voi saada yhteensä jopa 27 vuotta vankeutta.

Rikossyytteet eivät näytä hidastaneen nuoren miehen vauhtia. Hän janoaa julkisuutta ja on esiintynyt ilmastokokouksen lisäksi viime aikoina erinäisissä tositelevisio-ohjelmissa.

Syytökset ”pikku-Nicolas” kuittaa Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta tutulla taktiikalla. Hän on kutsunut uutisointia Twitterissä esimerkiksi ”manipuloinniksi”, ”lynkkaukseksi” ja ”valeuutisiksi”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää