Ulkomaat

Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

Tunnettu huijari on soluttautunut esimerkiksi Espanjan kuninkaan kruunajaisiin ja esiintynyt maan tiedustelupalvelun työntekijänä. Häntä uhkaa yli 20 vuoden vankeustuomio.

Erikoinen vieras ilmestyi neuvotteluhuoneeseen tiistaina Madridin messukeskuksessa, jossa on käynnissä YK:n ilmastokokous.

Pöydän ääreen istahti nuori mies, joka alkoi puhua ilmastoneuvottelijoiden kanssa ympäristöasioista. Kukaan ei oikein tiennyt, miksi hän oli paikalla.

Sitten virkamiesten hälytyskellot alkoivat soida: kyseessähän oli Francisco Nicolás Gómez Iglesias, tunnettu espanjalaishuijari, joka on saanut paikalliselta medialta lempinimen ”pikku-Nicolás”. Hän on aiemmin soluttautunut esimerkiksi kuninkaallisten lähipiiriin ja esiintynyt tiedustelupalvelun työntekijänä.

25-vuotias mies odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä, jossa hänelle voi rapsahtaa yli 20 vuoden vankeustuomio.

”Se oli hyvin outoa”, neuvotteluhuoneessa ollut Ruotsin valtuuskunnan ilmastoasiantuntija Annika Christell kuvailee verkkolehti Dagens Arenalle.

Christellin mukaan huijari poistui huoneesta, kun hänet tunnistettiin.

Espanjalaislehtien mukaan Gómez Iglesias on rekisteröitynyt Madridin ilmastokokoukseen ”kansainvälisenä tarkkailijana”. HS:n tietojen mukaan hänen osallistumisensa on äimistyttänyt paikalla olevia diplomaatteja.

Kokouksessa kiertävien huhujen mukaan Gómez Iglesias olisi heitetty ulos koko tapahtumasta, mutta ainakin Twitterissä hän on julkaissut tasaiseen tahtiin kuvia seikkailustaan.
Virkamiehille ja lehdistölle varatulla neuvottelualueella liikkuva Gómez Iglesias on sopinut ilmastokokoukseen ”erilaisia tapaamisia”, espanjalainen uutistoimisto Europa Press kertoo.

Hän ei kuitenkaan ole tarkentanut, mitä tapaamiset koskevat tai missä roolissa hän niissä esiintyy.

Gómez Iglesiasin tarinaa on vaikea uskoa todeksi.

Vuonna 2014 paljastui, että hän oli 20 ikävuoteen mennessä soluttautunut espanjalaisen poliittisen ja yritysmaailman eliitin keskiöön. Hän on poseerannut vallanpitäjien rinnalla lukuisissa tilaisuuksissa, joihin kenellä tahansa ei ole pääsyä.

Gómez Iglesiasin epäillään tekeytyneen esimerkiksi Espanjan tiedustelupalvelun, kuningashuoneen ja varapääministerin toimiston työntekijäksi. Kaikki kolme instituutiota ovat kiistäneet yhteytensä Gómez Iglesiasiin.

”Epäilty suoltaa polveilevaa ja houreista virtaa megalomaanisia ideoita”, tuomari Mercedes Pérez Barrios kuvaili espanjalaislehti El Paísin mukaan vuonna 2014.

”En voi ymmärtää, miten näin nuori ihminen on puhumalla ja ilmeisesti oman henkilöllisyytensä turvin päässyt konferensseihin ja tapahtumiin soittamatta hälytyskelloja käytöksellään.”

 

”Epäilty suoltaa polveilevaa ja houreista virtaa megalomaanisia ideoita.”

Yksi Gómes Iglesiasin tunnetuimmista ja kyseenalaisimmista taidonnäytteistä tapahtui vuonna 2014, kun hän onnistui pääsemään Espanjan kuninkaan Felipen kruunajaisiin. Tapauksesta levisi laajalle kuva, jossa Gómes Iglesias kättelee uutta kuningasta.

Kuokkavierasta ei ollut kutsuttu kruunajaisiin, mutta hän kertoo päässeensä sisään liike-elämän vaikuttajan Catalina Hoffmanin siivellä. Hoffman on kiistänyt päästäneensä huijaria juhliin.

Gómes Iglesias on muutenkin ollut erityisen mieltynyt kuninkaallisiin. Ennen kruunajaisia hän levitti huhua, että silloinen Espanjan kuningas Juan Carlos olisi tulossa lounastamaan erääseen ravintolaan Galiciassa.

Median ympäröimään ravintolaan ilmestyi kuitenkin vain Gómes Iglesias itse järjestämässään poliisisaattueessa.

Tempaus oli niin huomiota herättävä, että viranomaiset kiinnostuivat nuorukaisesta ja alkoivat tutkia hänen toimiaan. Gómes Iglesiasia saatellut poliisi sai myöhemmin potkut, espanjalaislehti El País kertoo.

Miten Gómes Iglesias onnistui jymäyttämään Espanjan eliittiä? Ilmeisesti häikäilemättömällä pokalla, viljelemällä tunnettuja nimiä ja laukomalla puolitotuuksia.

Arvostetussa CUNEF-kauppakorkeakoulussa kirjoilla olevalla miehellä on aitoja yhteyksiä esimerkiksi konservatiivisen kansanpuolueen PP:n nuorisojärjestöön. Kontakteihinsa vetoamalla hän on päässyt aina uuden silmäätekevän puheille.

Gómes Iglesias myös lisäsi uskottavuuttaan äveriäillä puitteilla. Hän järjesti poliitikoille yltäkylläisiä juhlia luksuskartanossa, jossa hän kertoi asuvansa.

El Paísin mukaan asunnon kuitenkin omistaa Bulgarian entisen tsaarin Simeon II:n poika, prinssi Kiril. Asunnosta huolehtiva kiinteistöyhtiö oli vuokrannut sen rakennusyhtiölle, joka puolestaan oli palkannut Gómes Iglesiasin pr-konsultikseen.

Yhtiö antoi Gómes Iglesiasin asua kartanossa, mutta sen oikealla omistajalla ei ollut touhusta aavistustakaan.

Gómes Iglesias on kenties ottanut mallia yhdestä maailman tunnetuimmasta kuokkavieraasta, Claude Khazizianista.

Tummiin hyvin istuviin pukuihin pukeutuva eläkeläinen onnistui sivistyneen olemuksensa ansiosta livahtamaan 1990-luvulla kuokkavieraaksi huippukokouksiin ja kuninkaallisiin häihin.

Hänen tunnetuimpia uhrejaan olivat esimerkiksi Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac ja Viron entinen presidentti Lennart Meri sekä kuninkaallisista Espanjan prinsessa Elena ja Tanskan kuningatar Margareeta.


Gómes Iglesias odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä, joka käydään ensi keväänä.

Häntä syytetään muun muassa petoksesta, asiakirjaväärennöksistä ja luottamuksellisten tietojen paljastamisesta. Vuonna 2014 tehdyssä kotietsinnässä hänen luotaan löytyi esimerkiksi tiedustelupalvelun raportteja, poliisin sireeni ja rekisterikilpiä. Hän oli ilmeisesti käyttänyt poliisin varusteita ohittaakseen liikenneruuhkia.

El Español -lehden mukaan Gómes Iglesias voi saada yhteensä jopa 27 vuotta vankeutta.

Rikossyytteet eivät näytä hidastaneen nuoren miehen vauhtia. Hän janoaa julkisuutta ja on esiintynyt ilmastokokouksen lisäksi viime aikoina erinäisissä tositelevisio-ohjelmissa.

Syytökset ”pikku-Nicolas” kuittaa Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta tutulla taktiikalla. Hän on kutsunut uutisointia Twitterissä esimerkiksi ”manipuloinniksi”, ”lynkkaukseksi” ja ”valeuutisiksi”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Karibianmerellä voimakas maanjäristys: Kuuteen maahan annettiin tsunamivaroitus

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  5. 5

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  7. 7

   Kommentti: Trumpin rauhan­suunnitelma on historiallisessa mielessä erikoinen, mutta palestiinalaisille ei ole muutakaan tarjolla

  8. 8

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  9. 9

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  7. 7

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  8. 8

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  9. 9

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  10. 10

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää