Ulkomaat

Putin ja Zelenskyi keskustelivat kahden kesken Pariisissa, tapasivat tänään ensimmäistä kertaa koskaan

Zelenskyi ja Putin tapasivat ensi kerran Pariisissa. Odotukset niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokouksesta ovat vähäiset.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi ovat keskustelleet kahden kesken Pariisissa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Putin ja Zelenskyi tapasivat maanantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin luona, jonne Ukrainan, Venäjän ja Saksan johtajat saapuivat keskustelemaan yhdestä aiheesta: Ukrainan sodasta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Zelenskyi ja Putin tapasivat.


Ranskan presidenttiä lähellä oleva lähde kertoo Reutersille, että Zelenskyin ja Putinin on määrä jatkaa neuvotteluita Ranskan ja Saksan johtajien kanssa. Lisäksi heidän kerrotaan suunnittelevan yhteistä tiedotetta.

Pariisissa järjestettävän kokouksen tarkoituksena on edistää rauhaan johtavia toimia Itä-Ukrainassa.

Edellinen vastaava, niin kutsutun Normandian formaatin tapaaminen järjestettiin kolme vuotta sitten, minkä jälkeen nämä kokoukset lopetettiin turhina ja masentavina. Ukrainan näköalat eivät ole kolmessa vuodessa paljoa parantuneet, mutta suurin muutos onkin tapahtunut Ranskassa: Macron on intoa täynnä.

Macronin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta oli kulunut viime elokuussa vain viikko, kun Macron ryhtyi pitämään puhetta Ranskan diplomaattikunnan raskassarjalaisille Pariisin suurlähettiläspäivillä. Macron kuulosti Putin-herätyksen kokeneelta ja neuvoi lähettiläitä heittämään vanhat Venäjä-ennakkoluulot syrjään.

”Me olemme osa Eurooppaa ja niin on Venäjäkin”, Macron julisti. ”Ellemme saa Venäjän kanssa mitään järkevää milloinkaan aikaan, pysymme joutavien jännitysten kahlitsemina emmekä onnistu laskemaan lujaa perustaa eurooppalaisen sivilisaation uudelle luomiselle.”


Aiempi tapaaminen Putinin kanssa oli sujunut mukavasti. Keskustelut Bréganҫonin merenrantahuvilalla olivat perusteelliset, ja Venäjän presidentti toi rouva Brigitte Macronille kukkia.

Venäjä-herätys ei hoitunut ihan pelkällä kukkapuskalla. Macron on nähnyt tilaisuutensa yrittää samaa kuin moni hänen edeltäjänsäkin: päästä johtoasemaan Euroopassa.

Mahdollisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät, ja Venäjän lisäksi Ukraina voi auttaa asiaa. Siellä on tosiaan edetty ja nimenomaan Macronin ansiosta, pienin askelin mutta kuitenkin.

Käytännössä Ukrainan niin kutsutussa rauhanprosessissa on jatkettu tänä syksynä täsmälleen siitä, mihin lokakuussa 2016 jäätiin. Tuolloin Macronin edeltäjä Franḉois Hollande, Ukrainan entinen presidentti Petro Porošenko, Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel pitivät viimeisen Ukraina-kokouksensa Berliinissä.


Tapaamisesta ei laadittu minkäännäköistä loppupaperia, kunhan sovittiin jonkinlaisen tiekartan laatimisesta. Sellainen oli tarpeen, sillä Venäjä ja sen tukemat Itä-Ukrainan separatistit ja toisaalta Ukraina tulkitsivat Minskissä alkuvuonna 2015 laadittua tulitaukosopimusta eri tavoin ja koko sopimus oli kuollut pystyyn.

Ajoittain rintamalla olisi tosin ollut parempi puhua Venäjästä ja sitä tukevista separatisteista kuin Venäjän tukemista separatisteista. Näin oli esimerkiksi Debaltseven taistelussa, jossa Venäjä motitti Ukrainan joukot ja oikaisi tulitaukolinjan mieleisekseen – heti Minskin sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Neljän maan ulkoministerit jatkoivat Berliinin huippukokouksen jälkeen 2016 työtä Minskissä. Siellä syntyi Saksan tuolloisen ulkoministerin ja nykyisen liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin mukaan nimetty suunnitelma.

Steinmeierin mallissa aiotaan edetä vankienvaihdon ja vetäytymisten kautta vaiheittain täyteen tulitaukoon ja aseiden riisuntaan. Sen jälkeen Luhanskin ja Donetskin maakuntien ”erityisalueille” myönnettäisiin itsehallinto, jossa järjestettäisiin paikallisvaalit.


Aika ei kuitenkaan ollut 2016 Steinmeierin mallille otollinen. Runsaat kaksi viikkoa Berliinin-huippukokouksen jälkeen Yhdysvalloissa pidettiin presidentinvaalit, jotka republikaaniehdokas Donald Trump voitti. Berliinin kokouksen osanottajat olivat yhtä yllättyneitä kuin muukin maailma.

Ukrainan tilanne joko pysyi umpilukossa tai paheni, kuten Kertšinsalmen laivastovälikohtauksen aikana vuosi sitten.

Poliittinen tilanne Ukrainan ympärillä on kuitenkin muuttunut. Britannia painii EU-eronsa kanssa, Merkel taas on viimeisen liittokanslerikautensa jäähdyttelyvaiheessa ja Trumpia Euroopan pikku ongelmat eivät juuri kiinnosta. Virkeälle ranskalaispelurille on siis Euroopassa tilaa.

Toukokuussa 2017 Ranskan presidentiksi valittu Macron näki tilaisuutensa tulleen, kun nuori presidenttiehdokas Volodymyr Zelenskyi voitti viime keväänä Ukrainan presidentinvaalit. Macron kutsui Zelenskyin kylään jo ennen tämän vaalivoittoa, ja Steinmeierin malli kaivettiin vaivihkaa esille.

Macronin etäkätilöimä vankienvaihto Venäjän ja Ukrainan välillä onnistui syyskuun alussa.

Kesällä ja syksyllä osapuolet onnistuivat vetäytymään etulinjasta kolmessa kohdassa, Stanytsia Luhanskassa, Zolotessa ja Petrivskessä. Tätä pidettiin riittävänä rauhantahdon osoituksena, ja Berliinissä, Kiovassa ja Moskovassa päätettiin suostua Macronin huippukokouskutsuun.


Putinin Venäjä on ainakin vuodesta 2007 asti tavoitellut johdonmukaisesti ja väkivaltaisesti samanlaista kansainvälistä asemaa kuin sen edeltäjävaltiolla Neuvostoliitolla oli. Tähän tavoitteeseen on kuulunut vaatimus päästä samaan neuvottelupöytään Yhdysvaltojen kanssa.

Donald Trumpin ensimmäisellä kaudella on käynyt selväksi, ettei Trump ole kiinnostunut Yhdysvaltain maailmanpoliisiroolista. Putinin oma valtakausikaan ei ole ikuinen, joten hänen on ehkä kelpuutettava eurooppalainen neuvottelukumppani. Macron on tähän rooliin tarjolla innokkaasti.

Ukrainan pienen edistymisen ohella Macron on saavuttanut muutakin: Suomi liittyi vastikään Yhdysvaltain Iran-pakotteita kiertävään Instex-järjestelyyn yhdessä Tanskan, Norjan, Ruotsin, Belgian ja Hollannin kanssa. Ranska on puuhannut järjestelyä yhdessä Saksan kanssa, ja se sopii oikein hyvin Macronin Venäjä-myönteiseen linjaan.

Millaisin harppauksin Pariisissa sitten edetään kohti Ukrainan pysyvää rauhaa?

Ukrainan perusasetelma ei ole muuttunut. Venäjä käyttää Itä-Ukrainan sotaa Ukrainan horjuttamiseen ja Ukrainan pitämiseen poissa sekä Euroopan unionista että Natosta.

Presidentti Zelenskyi kiteytti odotuksensa kuluneella viikolla aikakauslehti Timen, Le Monden, Der Spiegelin ja Gazeta Wyborczan yhteishaastattelussa:

”Kokemus osoittaa, että nämä tapaamiset kestävät useita tunteja. Usein nämä keskustelut kiertävät kehää, jossa ihmiset toistavat toisilleen samoja asioita. Tutkittuani keskusteluja olen tullut siihen tulokseen, että osanottajat tulevat näihin tapaamisiin sellaisin odotuksin, että mitään ei tapahdu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Pitkä tapaamistauko


 Normandia-tapaamiset saivat alkunsa ja nimensä 6.6.2014, kun Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat keskustelivat Ukrainan sodasta Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlissa Ranskassa.

 Pariisin-tapaaminen joulukuun 9. päivänä on järjestyksessä kuudes.

 Edellinen tapaaminen järjestettiin Berliinissä 19.10.2016.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Valkoisen talon ensimmäinen vastine: Trumpin vastaiset syytteet ”vaarallinen, häpeämätön ja laiton” hyökkäys perustus­lakia, vaaleja ja presidentin valtaa vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää