Ulkomaat

Ruotsin kokoomusjohtajan syytetään rikkoneen lupauksen, jonka hän antoi Auschwitzista selvinneelle naiselle

Kokoomusjohtaja Ulf Kristersson lupasi ennen vaaleja holokaustista selvinneelle Hédi Friedille olla tekemättä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Tukholma

Toinen maailmansota ja natsit ovat tehneet paluun Ruotsin poliittiseen keskusteluun.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven syyttää Ruotsin kokoomusjohtajan Ulf Kristerssonin rikkoneen lupauksen, jonka tämä antoi Auschwitzista selvinneelle Hédi Friedille ennen syyskuun 2018 vaaleja.

Friedin mukaan Kristersson lupasi olla tekemättä yhteistyötä nationalistipuolue ruotsidemokraattien kanssa.

Viime viikolla Kristersson kuitenkin tapasi ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin ja neuvotteli tämän kanssa useista Ruotsin politiikan painavimmista kysymyksistä, kuten maahanmuutosta, rikollisuudesta ja ydinvoimasta. Molemmat puolueet ovat oppositiossa.

”Katsoa holokaust-selviytyjää silmiin ja luvata jotakin tällaista ja sitten vähät välittää siitä. Se on niin pohjattoman moraalitonta, että minulta loppuvat sanat”, Löfven kirjoitti Facebook-sivulleen sunnuntaina.

”Historian tuomio tulee olemaan kova”, hän päätti päivityksensä.

Friedin vanhemmat kuolivat natsien käsissä Auschwitzin keskitysleirillä. Hän itse selvisi ja päätyi toipumaan Ruotsiin. Hän asuu yhä Ruotsissa ja on kirjoittanut kokemuksistaan kirjoja.

Kristersson tapasi Friedin tämän kotona ennen vaaleja. Fried kertoi tapaamisen kulusta pian sen jälkeen Dagens Nyheter -lehdelle.

”Hän vannoi minulle, ettei hän koskaan tule olemaan minkäänlaisissa tekemisissä ruotsidemokraattien kanssa. Hän kuulosti hyvin vakuuttavalta.”

Viime viikon torstaina julkaistussa haastattelussa Fried sanoi DN:lle kokevansa itsensä petetyksi.

”En tajua, miten hän ei näe nurkan taa. Näin se tapahtui Saksassakin. Aluksi ajateltiin, että ’kyllä, ehkä nyt on hyvä vaihtaa johtajaa’.”

HS haastatteli Friediä tämän kotona Tukholman Liljeholmenilla tammikuussa 2018. Voit lukea haastattelun tästä.

95-vuotias Fried on Ruotsissa tunnettu hahmo. Hän kiertää puhumassa kouluissa ja on ilmaissut huolensa uusnatsien noususta. HS:n haastattelussa hän sanoi arvostavansa Suomea Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltämisen vuoksi.

Ruotsidemokraateista hän ei HS:n haastattelussa ollut yhtä huolissaan kuin radikaaleista uusnatseista. ”Mutta yleisesti ottaen on vaarallista, että tällaisia voimia on kaikkialla Euroopassa”, hän totesi. ”Vanhat teoriat ja utopiat nousevat esiin jälleen.”

Ruotsidemokraattien juuret ovat ruotsalaisessa natsismissa ja uusnatsismissa. Nykytoiminnaltaan ja -linjauksiltaan puolue muistuttaa hyvin paljon perussuomalaisia. Puolueiden yhteydet ovat tiiviit.

Ruotsidemokraatit ovat jo vuosikausia sanoneet, että heillä on nollatoleranssi rasismille. Tämän linjan mukaisesti on myös potkuja puolueesta jaettu.

 

”Tällaisessa tilanteessa kahden puolueen sulkeminen ulos kaikista keskusteluista ja päätöksistä ei toimi.”

Ruotsin kaikki muut puolueet pitivät kuitenkin viime vaaleihin asti kiinni linjauksesta, että ruotsidemokraattien kanssa ei ole sopivaa tehdä yhteistyötä.

Erityisen voimakkaasti näin sanoivat sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, vasemmistopuolue, keskusta ja liberaalit.

Lopulta suhtautuminen ruotsidemokraatteihin hajotti Ruotsin porvariallianssin vaalien jälkeen. Kristerssonin kokoomus ja kristillisdemokraatit olisivat olleet valmiita tekemään Kristerssonista pääministerin ruotsidemokraattien tuella. Keskusta ja liberaalit kieltäytyivät ja tukivat mieluummin pääministeriksi sosiaalidemokraattien Löfveniä.

Vaalien jälkeen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat askel askeleelta tehneet ruotsidemokraateista normaalia puoluetta, jonka kanssa voi neuvotella.

Kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor tapasi ruotsidemokraattien Åkessonin julkisesti jo kesällä. Kaksikon lihapullalounas oli valtakunnan ykkösuutinen.

Ruotsidemokraattien Åkesson toivoo, että kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit voisivat mennä yhdessä vuoden 2022 vaaleihin. Ruotsin tilastokeskuksen tuoreen mittauksen mukaan tällä konservatiivisella kolmikolla on takanaan nyt 47,5 prosenttia Ruotsin äänestäjistä.

Kokoomuksen Ulf Kristersson puolustautui Löfvenin hyökkäykseltä niin ikään Facebookissa. Pitkässä vastauksessaan hän ei kiistä Friedin kuvausta tapahtumista. Sen sijaan Kristersson selittää käytöstään sillä, että vaalikampanjan jälkeen ”paljon on tapahtunut ruotsalaisessa politiikassa”.

”Yhteiskunnalliset ongelmat ovat kasvaneet lumivyöryn lailla ja hallitus on menettänyt kontrollin tapahtumista”, Kristersson kirjoittaa. Hän ei tarkenna, mihin ongelmiin hän viittaa.

”Tällaisessa tilanteessa kahden puolueen sulkeminen ulos kaikista keskusteluista ja päätöksistä ei toimi”, hän jatkaa.

Kristersson viittaa ruotsidemokraattien lisäksi vasemmistopuolueeseen. Keskustan ehto hallituksen tukemiselle oli, että myöskään vasemmistopuolueelle ei annettaisi vaikutusvaltaa. Kristerssonin mukaan ruotsidemokraattien ulos sulkeminen kalvaisi uskoa demokratiaan.

”Valtiopäivillä on kahdeksan puoluetta. Meillä on erilaisia ideologioita ja mielipiteitä. On kuitenkin kohtuullista pystyä keskustelemaan asiakysymyksistä. Muuten kaivamme maata ruotsalaisen parlamentarismin alta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  10. 10

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  5. 5

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää