Ulkomaat

Ruotsin kokoomusjohtajan syytetään rikkoneen lupauksen, jonka hän antoi Auschwitzista selvinneelle naiselle

Kokoomusjohtaja Ulf Kristersson lupasi ennen vaaleja holokaustista selvinneelle Hédi Friedille olla tekemättä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Tukholma

Toinen maailmansota ja natsit ovat tehneet paluun Ruotsin poliittiseen keskusteluun.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven syyttää Ruotsin kokoomusjohtajan Ulf Kristerssonin rikkoneen lupauksen, jonka tämä antoi Auschwitzista selvinneelle Hédi Friedille ennen syyskuun 2018 vaaleja.

Friedin mukaan Kristersson lupasi olla tekemättä yhteistyötä nationalistipuolue ruotsidemokraattien kanssa.

Viime viikolla Kristersson kuitenkin tapasi ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin ja neuvotteli tämän kanssa useista Ruotsin politiikan painavimmista kysymyksistä, kuten maahanmuutosta, rikollisuudesta ja ydinvoimasta. Molemmat puolueet ovat oppositiossa.

”Katsoa holokaust-selviytyjää silmiin ja luvata jotakin tällaista ja sitten vähät välittää siitä. Se on niin pohjattoman moraalitonta, että minulta loppuvat sanat”, Löfven kirjoitti Facebook-sivulleen sunnuntaina.

”Historian tuomio tulee olemaan kova”, hän päätti päivityksensä.

Friedin vanhemmat kuolivat natsien käsissä Auschwitzin keskitysleirillä. Hän itse selvisi ja päätyi toipumaan Ruotsiin. Hän asuu yhä Ruotsissa ja on kirjoittanut kokemuksistaan kirjoja.

Kristersson tapasi Friedin tämän kotona ennen vaaleja. Fried kertoi tapaamisen kulusta pian sen jälkeen Dagens Nyheter -lehdelle.

”Hän vannoi minulle, ettei hän koskaan tule olemaan minkäänlaisissa tekemisissä ruotsidemokraattien kanssa. Hän kuulosti hyvin vakuuttavalta.”

Viime viikon torstaina julkaistussa haastattelussa Fried sanoi DN:lle kokevansa itsensä petetyksi.

”En tajua, miten hän ei näe nurkan taa. Näin se tapahtui Saksassakin. Aluksi ajateltiin, että ’kyllä, ehkä nyt on hyvä vaihtaa johtajaa’.”

HS haastatteli Friediä tämän kotona Tukholman Liljeholmenilla tammikuussa 2018. Voit lukea haastattelun tästä.

95-vuotias Fried on Ruotsissa tunnettu hahmo. Hän kiertää puhumassa kouluissa ja on ilmaissut huolensa uusnatsien noususta. HS:n haastattelussa hän sanoi arvostavansa Suomea Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltämisen vuoksi.

Ruotsidemokraateista hän ei HS:n haastattelussa ollut yhtä huolissaan kuin radikaaleista uusnatseista. ”Mutta yleisesti ottaen on vaarallista, että tällaisia voimia on kaikkialla Euroopassa”, hän totesi. ”Vanhat teoriat ja utopiat nousevat esiin jälleen.”

Ruotsidemokraattien juuret ovat ruotsalaisessa natsismissa ja uusnatsismissa. Nykytoiminnaltaan ja -linjauksiltaan puolue muistuttaa hyvin paljon perussuomalaisia. Puolueiden yhteydet ovat tiiviit.

Ruotsidemokraatit ovat jo vuosikausia sanoneet, että heillä on nollatoleranssi rasismille. Tämän linjan mukaisesti on myös potkuja puolueesta jaettu.

 

”Tällaisessa tilanteessa kahden puolueen sulkeminen ulos kaikista keskusteluista ja päätöksistä ei toimi.”

Ruotsin kaikki muut puolueet pitivät kuitenkin viime vaaleihin asti kiinni linjauksesta, että ruotsidemokraattien kanssa ei ole sopivaa tehdä yhteistyötä.

Erityisen voimakkaasti näin sanoivat sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, vasemmistopuolue, keskusta ja liberaalit.

Lopulta suhtautuminen ruotsidemokraatteihin hajotti Ruotsin porvariallianssin vaalien jälkeen. Kristerssonin kokoomus ja kristillisdemokraatit olisivat olleet valmiita tekemään Kristerssonista pääministerin ruotsidemokraattien tuella. Keskusta ja liberaalit kieltäytyivät ja tukivat mieluummin pääministeriksi sosiaalidemokraattien Löfveniä.

Vaalien jälkeen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat askel askeleelta tehneet ruotsidemokraateista normaalia puoluetta, jonka kanssa voi neuvotella.

Kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor tapasi ruotsidemokraattien Åkessonin julkisesti jo kesällä. Kaksikon lihapullalounas oli valtakunnan ykkösuutinen.

Ruotsidemokraattien Åkesson toivoo, että kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit voisivat mennä yhdessä vuoden 2022 vaaleihin. Ruotsin tilastokeskuksen tuoreen mittauksen mukaan tällä konservatiivisella kolmikolla on takanaan nyt 47,5 prosenttia Ruotsin äänestäjistä.

Kokoomuksen Ulf Kristersson puolustautui Löfvenin hyökkäykseltä niin ikään Facebookissa. Pitkässä vastauksessaan hän ei kiistä Friedin kuvausta tapahtumista. Sen sijaan Kristersson selittää käytöstään sillä, että vaalikampanjan jälkeen ”paljon on tapahtunut ruotsalaisessa politiikassa”.

”Yhteiskunnalliset ongelmat ovat kasvaneet lumivyöryn lailla ja hallitus on menettänyt kontrollin tapahtumista”, Kristersson kirjoittaa. Hän ei tarkenna, mihin ongelmiin hän viittaa.

”Tällaisessa tilanteessa kahden puolueen sulkeminen ulos kaikista keskusteluista ja päätöksistä ei toimi”, hän jatkaa.

Kristersson viittaa ruotsidemokraattien lisäksi vasemmistopuolueeseen. Keskustan ehto hallituksen tukemiselle oli, että myöskään vasemmistopuolueelle ei annettaisi vaikutusvaltaa. Kristerssonin mukaan ruotsidemokraattien ulos sulkeminen kalvaisi uskoa demokratiaan.

”Valtiopäivillä on kahdeksan puoluetta. Meillä on erilaisia ideologioita ja mielipiteitä. On kuitenkin kohtuullista pystyä keskustelemaan asiakysymyksistä. Muuten kaivamme maata ruotsalaisen parlamentarismin alta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  5. 5

   Nämä uskomattomat kuvat otettiin aivan tavallisella takapihalla: Tero Hiekkalinna tiiraa kaukaisia galakseja keskellä Tapanilaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää