Ulkomaat

Ruotsin #metoo-liikettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

Cissi Wallin syytti Aftonbladetin kolumnistia Fredrik Virtasta raiskauksesta.

Tukholma

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut toimittaja ja mediapersoona Cissi Wallinin ehdolliseen vankeustuomioon törkeästä kunnianloukkauksesta.

Lisäksi Wallin tuomittiin maksamaan päiväsakkoja ja vahingonkorvauksia.

Tuomio annettiin kuudesta päivityksestä, jotka Wallin julkaisi Instagram- ja Facebook-tileillään vuosina 2017 ja 2018. Päivityksissä Wallin sanoi Aftonbladet-lehden kolumnistin Fredrik Virtasen raiskanneen hänet vuonna 2006.

Wallinin päivitykset levisivät nopeasti laajalle ja olivat käynnistämässä Ruotsin #metoo-liikettä. Tekstin jakoi esimerkiksi Solsidan-sarjasta tuttu tähtinäyttelijä Mia Skäringer Lázár, jolla on Instagramissa lähes 600 000 seuraajaa.

Naisten koskemattomuutta puolustava #metoo-liike levisi sen jälkeen Ruotsissa kaikille ammattialoille ja sai enemmän huomiota kuin ehkä missään muussa Euroopan maassa.

Wallinin oikeudenkäynti on osa liikkeen kiihkeimmän vaiheen jälkipuintia. Sen uskotaan olevan merkittävä ennakkotapaus sosiaalisen median käyttäjien vastuun määrittämisessä.

Virtanen on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä raiskaukseen. Hän joutui kuitenkin jättämään työnsä Aftonbladetissa tapauksen vuoksi. Wallin teki asiasta rikosilmoituksen vuonna 2011, mutta poliisi lopetti tutkinnan todisteiden puuttuessa.

Nyt annettu tuomio ei ota suoraan kantaa siihen, ovatko Wallinin raiskaussyytökset totta. Sen sijaan oikeus punnitsi, oliko Wallinilla oikeus nimetä Virtanen näin raskaiden syytösten yhteydessä.

Wallinin puolustus vetosi sananvapauteen ja siihen, että päivitykset olivat osa merkittävää yhteiskunnallista liikettä ja että Virtasen piti valta-asemansa vuoksi kestää kritiikkiä. Wallin sanoi halunneensa päivityksellään suojella Virtasen mahdollisia tulevia uhreja.

Oikeus kuitenkin katsoi, että syytökset olivat niin vakavia ja koskivat niin vanhoja tapahtumia, että niiden julkaisua ei voitu perustella Virtasen väitetyllä valta-asemalla.

”Käräjäoikeus on ottanut huomioon miehen julkisen aseman ja naisen tavoitteen tietojen julkaisussa, mutta tullut silti siihen lopputulokseen, ettei miehen nimeäminen raiskaajaksi ollut puolusteltavissa”, tuomiossa lukee.

Ruotsissa ehdollisen tuomion mitta on aina kaksi vuotta. Lisäksi Wallinin tulee maksaa Virtaselle vahingonkorvauksia 90 000 kruunua eli noin 9 000 euroa. Virtanen oli vaatinut huomattavasti suurempia korvauksia, mutta sanoi silti olevansa tyytyväinen tuomioon.

”Olen iloinen tuomiosta. Mahdollisesti elämäni voi nyt mennä eteenpäin kahden minun ja minun perheeni elämän pahimman vuoden jälkeen”, Virtanen sanoi Aftonbladetille. ”Mutta kohu jatkuu. Internet ei unohda.”

Cissi Wallin toisti oikeudenkäynnissä, että hänen sosiaalisessa mediassa julkaisemansa tiedot olivat totta. Hän perusteli niiden julkaisemista hiljaisuuden kulttuurin murtamisella.

Oikeudessa Wallinin puolustus kuuli muun muassa Wallinin entistä kumppania, jonka kanssa Wallinilla oli suhde pian väitetyn raiskauksen jälkeen. Todistajan mukaan Wallin oli puhunut tapauksesta hänelle jo tuolloin. ”Se asia vaikutti häneen ja suhteeseemme toistuvasti”, todistaja sanoi Aftonbladetin mukaan.

Virtanen itse myönsi Aftonbladetin haastattelussa jo lokakuussa 2017, että hänen käytöksensä naisia kohtaan on ollut moitittavaa ja ”idioottimaista”. Hän sanoi huonon käytöksen liittyneen aikaan, jolloin hän käytti liikaa huumeita ja alkoholia.

”Käyttäydyin kuin moukka, mutta en ole huumannut tai raiskannut ketään”, hän sanoi tuolloin Aftonbladetille.

Virtasta vastaan nousi #metoon vanavedessä muitakin syytöksiä. Muita rikosilmoituksia häntä vastaan ei kuitenkaan tehty. Tuli esimerkiksi ilmi, että Virtanen oli kysynyt viestissä 14-vuotiaalta tytöltä, joka halusi tulla hänen avukseen tet-jaksolle, että haluaisiko tyttö maata hänen kanssaan.

”Minulla ei ollut aavistustakaan, että hän oli 14 ja oli selvää, että se oli pilaa”, Virtanen puolustautui Aftonbladetin haastattelussa.

Fredrik Virtasen asianajaja Monique Wadsted vetosi oikeuteen viimeisessä istunnossa sanomalla, että sosiaalisesta mediasta ei voida tällä tapaa tehdä tuomioistuinta, joka jakaa häpeätuomioita perinteisen oikeusjärjestelmän yli.

”Jos tämä hyväksyttäisiin, voisimme lakkauttaa oikeusvaltion ja tuomioistuimet ja antaa oikeudenjaon tapahtua sosiaalisissa medioissa.”

Myös mediaa on kritisoitu Virtasen tapaukseen liittyen. Osa Ruotsin päämedioista julkaisi Virtasen nimen varsin pian sen jälkeen kun raiskaussyytökset olivat levinneet sosiaalisessa mediassa.

Ruotsin media-alan itsesääntelyelin Pressens opinionsnämnd antoi kesällä 2018 Virtasen nimen julkaisemisesta langettavat tuomiot iltapäivälehti Expressenille ja päivälehti Svenska Dagbladetille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  2. 2

   Isä vei kolme poikaansa lomalle Auschwitzin keskitysleiriin – Ilkka Malmbergin vuonna 2016 julkaistu juttu uutena erikoisartikkelina

   Tilaajille
  3. 3

   Hurja näky Meilahdessa: Vanhasta Lastenklinikasta on jäljellä vain luuranko

  4. 4

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut helikopteriturmassa – Uhreja kaikkiaan viisi, joukossa myös Bryantin tytär

  5. 5

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Kuusi potilasta kuoli leikkauksesta saatuun infektioon Tanskassa – leikkaus on infektioriski myös Suomessa, mutta kuolleiden määrää ei tiedä kukaan

  8. 8

   Imelda Marcosin, 90, tuhansien kenkäparien taakse kätkeytyy hätää ja kuolemaa – Nerokas dokumentti nakuttaa diktaattorin vaimon kertomukset täyteen reikiä, ja katsoja voi vain haukkoa henkeään

   Tilaajille
  9. 9

   Tein palveluksen läheisilleni: aloitin kuolinsiivouksen 37-vuotiaana

  10. 10

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  4. 4

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut helikopteriturmassa – Uhreja kaikkiaan viisi, joukossa myös Bryantin tytär

  5. 5

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  8. 8

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  9. 9

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tuottanut poikkeuksellisen paljon lapsia” – Norjan hiihtotähti Martin Johnsrud Sundby sanoo tilanteensa olevan ”vaativa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  4. 4

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  7. 7

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää