Ulkomaat

Ruotsin #metoo-liikettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

Cissi Wallin syytti Aftonbladetin kolumnistia Fredrik Virtasta raiskauksesta.

Tukholma

Tukholman käräjäoikeus on tuominnut toimittaja ja mediapersoona Cissi Wallinin ehdolliseen vankeustuomioon törkeästä kunnianloukkauksesta.

Lisäksi Wallin tuomittiin maksamaan päiväsakkoja ja vahingonkorvauksia.

Tuomio annettiin kuudesta päivityksestä, jotka Wallin julkaisi Instagram- ja Facebook-tileillään vuosina 2017 ja 2018. Päivityksissä Wallin sanoi Aftonbladet-lehden kolumnistin Fredrik Virtasen raiskanneen hänet vuonna 2006.

Wallinin päivitykset levisivät nopeasti laajalle ja olivat käynnistämässä Ruotsin #metoo-liikettä. Tekstin jakoi esimerkiksi Solsidan-sarjasta tuttu tähtinäyttelijä Mia Skäringer Lázár, jolla on Instagramissa lähes 600 000 seuraajaa.

Naisten koskemattomuutta puolustava #metoo-liike levisi sen jälkeen Ruotsissa kaikille ammattialoille ja sai enemmän huomiota kuin ehkä missään muussa Euroopan maassa.

Wallinin oikeudenkäynti on osa liikkeen kiihkeimmän vaiheen jälkipuintia. Sen uskotaan olevan merkittävä ennakkotapaus sosiaalisen median käyttäjien vastuun määrittämisessä.

Virtanen on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä raiskaukseen. Hän joutui kuitenkin jättämään työnsä Aftonbladetissa tapauksen vuoksi. Wallin teki asiasta rikosilmoituksen vuonna 2011, mutta poliisi lopetti tutkinnan todisteiden puuttuessa.

Nyt annettu tuomio ei ota suoraan kantaa siihen, ovatko Wallinin raiskaussyytökset totta. Sen sijaan oikeus punnitsi, oliko Wallinilla oikeus nimetä Virtanen näin raskaiden syytösten yhteydessä.

Wallinin puolustus vetosi sananvapauteen ja siihen, että päivitykset olivat osa merkittävää yhteiskunnallista liikettä ja että Virtasen piti valta-asemansa vuoksi kestää kritiikkiä. Wallin sanoi halunneensa päivityksellään suojella Virtasen mahdollisia tulevia uhreja.

Oikeus kuitenkin katsoi, että syytökset olivat niin vakavia ja koskivat niin vanhoja tapahtumia, että niiden julkaisua ei voitu perustella Virtasen väitetyllä valta-asemalla.

”Käräjäoikeus on ottanut huomioon miehen julkisen aseman ja naisen tavoitteen tietojen julkaisussa, mutta tullut silti siihen lopputulokseen, ettei miehen nimeäminen raiskaajaksi ollut puolusteltavissa”, tuomiossa lukee.

Ruotsissa ehdollisen tuomion mitta on aina kaksi vuotta. Lisäksi Wallinin tulee maksaa Virtaselle vahingonkorvauksia 90 000 kruunua eli noin 9 000 euroa. Virtanen oli vaatinut huomattavasti suurempia korvauksia, mutta sanoi silti olevansa tyytyväinen tuomioon.

”Olen iloinen tuomiosta. Mahdollisesti elämäni voi nyt mennä eteenpäin kahden minun ja minun perheeni elämän pahimman vuoden jälkeen”, Virtanen sanoi Aftonbladetille. ”Mutta kohu jatkuu. Internet ei unohda.”

Cissi Wallin toisti oikeudenkäynnissä, että hänen sosiaalisessa mediassa julkaisemansa tiedot olivat totta. Hän perusteli niiden julkaisemista hiljaisuuden kulttuurin murtamisella.

Oikeudessa Wallinin puolustus kuuli muun muassa Wallinin entistä kumppania, jonka kanssa Wallinilla oli suhde pian väitetyn raiskauksen jälkeen. Todistajan mukaan Wallin oli puhunut tapauksesta hänelle jo tuolloin. ”Se asia vaikutti häneen ja suhteeseemme toistuvasti”, todistaja sanoi Aftonbladetin mukaan.

Virtanen itse myönsi Aftonbladetin haastattelussa jo lokakuussa 2017, että hänen käytöksensä naisia kohtaan on ollut moitittavaa ja ”idioottimaista”. Hän sanoi huonon käytöksen liittyneen aikaan, jolloin hän käytti liikaa huumeita ja alkoholia.

”Käyttäydyin kuin moukka, mutta en ole huumannut tai raiskannut ketään”, hän sanoi tuolloin Aftonbladetille.

Virtasta vastaan nousi #metoon vanavedessä muitakin syytöksiä. Muita rikosilmoituksia häntä vastaan ei kuitenkaan tehty. Tuli esimerkiksi ilmi, että Virtanen oli kysynyt viestissä 14-vuotiaalta tytöltä, joka halusi tulla hänen avukseen tet-jaksolle, että haluaisiko tyttö maata hänen kanssaan.

”Minulla ei ollut aavistustakaan, että hän oli 14 ja oli selvää, että se oli pilaa”, Virtanen puolustautui Aftonbladetin haastattelussa.

Fredrik Virtasen asianajaja Monique Wadsted vetosi oikeuteen viimeisessä istunnossa sanomalla, että sosiaalisesta mediasta ei voida tällä tapaa tehdä tuomioistuinta, joka jakaa häpeätuomioita perinteisen oikeusjärjestelmän yli.

”Jos tämä hyväksyttäisiin, voisimme lakkauttaa oikeusvaltion ja tuomioistuimet ja antaa oikeudenjaon tapahtua sosiaalisissa medioissa.”

Myös mediaa on kritisoitu Virtasen tapaukseen liittyen. Osa Ruotsin päämedioista julkaisi Virtasen nimen varsin pian sen jälkeen kun raiskaussyytökset olivat levinneet sosiaalisessa mediassa.

Ruotsin media-alan itsesääntelyelin Pressens opinionsnämnd antoi kesällä 2018 Virtasen nimen julkaisemisesta langettavat tuomiot iltapäivälehti Expressenille ja päivälehti Svenska Dagbladetille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  4. 4

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  5. 5

   Italiassa havaittu yli 400 korona­virus­tapausta, Virossa ja Tanskassa maiden ensimmäiset tartunnat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää