Ulkomaat

Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

Venäjän tiedustelu yritti sotkea Emmanuel Macronin vaalivoiton kahdella eri verkkovakoilukampanjalla. Kampanjaväki sumutti vakoojia jakamalla heille väärää tietoa.

Venäjän tiedustelu teki parhaansa päästäkseen käsiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja hänen kampanjatyöntekijöidensä sähköposteihin sekä häiritäkseen vaaleja antamalla löydöksensä tietovuotosivusto Wikileaksin julkaistaviksi.

Toisin kuin aiemmin on arveltu, tässä yrityksessä käytettiin kahta eri venäläiseksi pääteltyä verkkovakoilukampanjaa.

Googlen valtiolliseen hakkerointiin erikoistuneessa yksikössä työskentelevät Neel Mehta ja Billy Leonard kertoivat löydöistään Cyberwarcon-tapahtumassa marraskuun lopussa Yhdysvaltojen Arlingtonissa.

Asiasta uutisoivat esimerkiksi ranskalainen Le Monde ja venäläinen The Insider.

Ensin Macronin kampanjatoimiston sähköposteihin hankkiutui käsiksi verkkovakoilukampanja APT28.

Venäjän sotilastiedustelu GRU:iin liitetty kampanja oli vastuussa Hillary Clintonin kampanjatoimiston posteihin murtautumisesta vuonna 2016, jolloin myös Clintonin kampanjatoimistoon murtauduttiin kahden eri verkkovakoilukampanjan voimin.

Ilmeisesti APT28 ei saanut Macronin kampanjasta irti riittävästi, sillä pian kuvioon astui toinenkin verkkovakoilukampanja. Se tunnetaan nimellä Sandworm (hiekkamato). Kampanja tunnetaan myös nimellä Blackenergy, ja se on murtautunut muun muassa Ukrainan sähköverkkoon aiheuttaen sähkökatkoksia.

Yksi kampanjan toimintaan perehtynyt tietoturvatutkija totesi Le Mondelle, että kyseistä työkalupakkia käytetään korkean riskin operaatioissa silloin, kun toiminnalla on kiire.

Muutoin molemmat kampanjat toimivat aluksi melko perinteisesti. Sähköpostiin saapuu liitetiedostoja tai linkkejä, jotka herättävät vastaanottajan mielenkiinnon. Mukana kulkeutuu kuitenkin myös muuta huomaamatonta, ja vakoiluohjelmien asennus käynnistyy.

Le Monde huomauttaa, että Googlen mukaan yksi Macronin kampanjalle lähetetyistä huijausliitteistä oli toisinto lehden artikkelista, joka käsitteli Macronin vastaehdokkaan Marine Le Penin saamaa rahoitusta.

Tietovuoto julkaistiin toukokuussa 2017 vain muutamia tunteja ennen kuin ehdokkaiden kampanjointiaika päättyi. Silloin alkoi vaalikaranteeni ja kommentointikielto. Ennen sitä Macronin kampanja ehti täpärästi julkaista tiedotteen siitä, että on joutunut tietomurron uhriksi.

Tietovuotosivusto Wikileaks ryhtyi julkaisemaan verkkovakoilulla varastettua aineistoa saman tien. Joukosta löytyi ainakin yksi dokumentti, joka osoittautui väärennökseksi. Muuten suurin osa aineistosta vaikutti yhdentekevältä. Macron valittiin Ranskan presidentiksi kaksi päivää vuotojen jälkeen.

Vakoilun ja tietovuotojen epäonnistumista on analysoitu ahkerasti.

Yksi syy Venäjän tiedustelukoneiston epäonnistumiselle oli se, että verkkovakoiluyritykset oli huomattu. Niistä kerrottiin julkisesti jo yli viikkoa ennen kuin vuodot alkoivat, kun japanilainen tietoturvayhtiö julkisti havaintonsa ja Macronin kampanjaväki vahvisti asian.

Myöhemmin venäläisten toiminnan epäonnistumisen syitä on analysoinut useampikin asiantuntija. Esimerkiksi kansainvälinen ajatushautomo Atlantic Council julkaisi asiasta raportin viime kesänä.

Yksi syistä Atlantic Councilin mukaan oli se, että yleinen mieliala oli varautunut. Clintonin kampanjatoimiston hakkeroinnista oli kulunut alle vuosi, ja tapaus oli edelleen huomion kohteena.

Lisäksi tietovuotajilla oli käytössään hyvin vähän aikaa yrittää vaikuttaa äänestäjiin: vain noin 48 tuntia, ja ranskalaiset ovat erittäin kriittinen yleisö.

Vuonna 2018 ilmestyneessä Ranskan ulko- ja puolustusministeriöiden yhteisraportissa huomautetaan, että tietovuodon väärennettyjä sisältöjä ryhdyttiin jakamaan sosiaalisessa mediassa englanniksi. Tämä osoitti ministeriöiden mukaan ”kulttuurillista kömpelyyttä”, sillä on yleisessä tiedossa, ettei ranskalaisten vieraiden kielten taito ole kovin korkea.

Molemmat raportit mainitsevat, että myös viranomaiset olivat varuillaan. Ranskan puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden pääsihteeristö, vaalivalvonnan toimikunta ja teknisestä tietoturvasta vastaava kyberturvallisuuskeskus jakoivat onnistuneesti tietoa keskenään. Lisäksi kyberturvallisuuskeskus antoi ensimmäistä kertaa kampanjaväelle tietoturvaneuvoja.

Kun Macronin kampanjaväki huomasi, että verkkovakoilu on väistämätön tosiasia, he myös ryhtyivät hidastamaan ja hankaloittamaan vakoilijoiden työtä.

He esimerkiksi lähettivät toisilleen vääriä käyttäjätunnuksia ja salasanoja, perustivat turhia sähköpostitilejä ja lähettivät toisilleen paikkansa pitämättömiä suunnitelmia.

Tällä tavoin he pystyivät paitsi hidastamaan vakoilijoiden työtä myös torjumaan etukäteen mahdollisesti vuodoissa esiin nousevia haitallisia väitteitä.

Osa väärennöksistä oli salaliittoteorioita hipovia hupijuttuja ja viittasi esimerkiksi ranskalaiseen populaarikulttuuriin niin selkeästi, että oli ilmeistä, etteivät venäläiset vakoojat olleet niitä tehneet.

Yksi olematon sähköpostiosoite oli Bill Trumendous, CIA-agenttihahmo ranskalaisesta vakoilukomediaelokuvasta. Toisen sukunimi oli Latache. La tache tarkoittaa likatahraa, mutta viittaa myös halveksittavaan ihmiseen.

Marconin vaalivoiton jälkeen vakoojien puuhien tahallisesta hankaloittamisesta julkisesti kertonut Macronin digikampanjapäällikkö Monir Mahjoubi nousi Ranskan hallitukseen digitaalisten asioiden ministeriksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  10. 10

   Kolmen kotkan nokkima peura pelastettiin ilmatyynyalukseen Lappajärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  5. 5

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää