Ulkomaat

Demokraatit julkistivat virkasyytteen syytekohdat, Trumpia tullaan syyttämään vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä

Kun syytekohdat on hyväksytty, edustajainhuone äänestää syytteen nostamisesta.

Washington

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraatit julkistivat tänään presidentti Donald Trumpin virkasyytteen syytekohdat. Niitä on kaksi. Trumpia tullaan syyttämään vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä.

Edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puheenjohtajan, demokraatti Jerry Nadlerin mukaan nämä ovat perustuslain tarkoittamia vakavia rikoksia ja väärinkäytöksiä, joiden perusteella presidentti voidaan haastaa valtakunnanoikeuteen.

Nadler kertoi syytekohdat tiedotustilaisuudessa kello 16 jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa.

”Presidentillemme on uskottu suurin mahdollinen julkinen luottamus”, Nadler sanoi.

”Kun hän pettää tämän luottamuksen ja asettaa itsensä maan edelle, hän saattaa vaaraan perustuslakimme, demokratiamme ja kansallisen turvallisuutemme.”

Demokraatit rajasivat syytekohdat koskemaan Ukraina-skandaalia. Etukäteen oli pidetty mahdollisena, että syytteeseen voisi sisältyä myös Trumpin yritys estää erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta.

Torstaina edustajainhuoneen oikeusvaliokunta hyväksyy syytekohdat äänestyksessä. Tämän jälkeen koko edustajainhuone äänestää syytteen nostamisesta todennäköisesti ensi viikolla.

Trump on neljäs presidentti Yhdysvaltain historiassa, jota vastaan on muotoiltu virkasyyte. Presidentti Richard Nixon erosi tehtävästään ennen syytteen nostamista. Andrew Johnson ja Bill Clinton vapautettiin syytteistä senaatissa.Syytekohtien julkistaminen pani pisteen yli kaksi kuukautta kestäneelle virkarikostutkinnalle. Tiedotustilaisuudessa ei ollut paikalla yhtään republikaanipuolueen edustaja, mikä kertoi siitä, että myös tutkinnan jälkeen rintamalinjat noudattavat puoluerajoja.

Tiistaina julkistetun Monmouth-yliopiston kyselytutkimuksen mukaan tutkinta ei ole heikentänyt Trumpin kannatusta. Trumpin uudelleenvalintaa kannattaa nyt 43 prosenttia amerikkalaisista. Elokuussa sen kannalla oli 39 prosenttia.

”Kuluneen kuukauden virkarikoskuulemiset eivät ole juuri liikuttaneet neulaa suuntaan tai toiseen”, yliopiston mielipideyksikön johtaja Patrick Murray sanoi tiedotteessa tiistaina.

Edustajainhuoneen kuulemat todistajat ja keräämä aineisto kertoivat, että Trump ja hänen hallintonsa pyrkivät kuukausien ajan saamaan Ukrainaa avaamaan tutkintoja presidentin poliittisista vastustajista.

Toinen syytekohta kongressin lainkäytön estämisestä johtuu siitä, että Trump esti kongressia saamasta tutkintaan liittyvää todistusaineistoa.

Tutkinta paljasti vyyhdistä uutta tietoa, mutta olennaisin on tiedetty jo syyskuusta alkaen. Silloin Valkoinen talo julkaisi muistion Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta.

Muistion mukaan Trump pyysi Zelenskyiltä, että Ukraina alkaisi tutkia perusteetonta salaliittoteoriaa, jonka mukaan Ukraina yritti sekaantua Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Todellisuudessa vaaleihin sekaantui Venäjä.

Lisäksi Trump pyysi Zelenskyiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa. Hunter Biden istui ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallituksessa samaan aikaan, kun hänen isänsä oli Yhdysvaltain varapresidentti.Kummankaan Bidenin väärinkäytöksistä ei ole näyttöä. Kongressin kuulemien todistajien mukaan Trumpia kiinnosti vain tutkintojen avaaminen julkisesti, ei niiden saattaminen päätökseen.

Jos vieras valtio tutkisi presidentin mahdollista vastaehdokasta korruptiosta, se voisi edistää Trumpin uudelleenvalintaa.

Demokraattien mielestä Trumpin tuomitsemista ei voi jättää äänestäjille ensi syksyn vaaleissa, koska juuri näiden vaalien rehellisyys on uhattuna.

”Kysymys siitä, miksi emme vain odottaisi, tarkoittaa lopulta, että miksi emme antaisi hänen huijata vielä yksissä vaaleissa”, edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff sanoi tiedotustilaisuudessa.

Demokraatit ovat viitanneet esimerkiksi siihen, että Trumpin asianajaja Rudy Giuliani on jatkanut Venäjä-mielisten ukrainalaisten tapaamista myös viime aikoina.

Virkarikostutkinnassa kuultujen todistajien mukaan Trumpin pyyntöä avitettiin kertomalla ukrainalaisille, että presidentti Zelenskyin kutsu Valkoiseen taloon riippuisi tutkintojen avaamisesta julkisesti. Samanaikaisesti Valkoinen talo jäädytti kongressin Ukrainalle myöntämän satojen miljoonien dollarien sotilasavun.

Tutkinnassa ei löytynyt kiistatonta yhteyttä sotilasavun ja tutkintojen avaamisen välille. Demokraatit kuitenkin tekivät johtopäätöksen, että avun jäädyttämisellä pyrittiin painostamaan Ukrainaa. Valkoinen talo ei ole antanut jäädytykselle mitään perusteita.

Sotilasapu maksettiin Ukrainalle lopulta syyskuussa sen jälkeen, kun tieto sen jäädyttämisestä oli tullut julkisuuteen ja Ukrainan epäillystä painostamisesta oli tehty ilmianto, joka oli myös Valkoisen talon tiedossa.

Zelenskyi oli syyskuussa lupautunut antamaan haastattelun amerikkalaiselle CNN-uutiskanavalle. Tämä peruttiin sen jälkeen, kun sotilasapu vapautettiin.

Zelenskyin avustaja Andrey Yermak sanoi tiistaina julkaistussa Time-lehden haastattelussa, että Zelenskyin televisioesiintyminen peruttiin aikataulusyistä.

Ukraina ei koskaan avannut tutkintoja ja presidentti Zelenskyi on sanonut julkisuudessa, ettei kokenut painostusta. Republikaanien mukaan tämä todistaa, ettei presidentti tehnyt mitään väärää.

Kun edustajainhuone näillä näkymin ensi viikolla äänestää virkasyytteen nostamisesta, äänestyksen ennakoidaan noudattavan puoluerajoja. Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö.

Kun syyte on nostettu, Trumpin oikeudenkäynti käydään republikaanienemmistöisessä senaatissa. Oikeudenkäynnin oletetaan alkavan vuodenvaihteen jälkeen ja arviolta muutaman viikon.

Presidentin viraltapano vaatii kahden kolmasosan enemmistön. Kaikella todennäköisyydellä Trump jatkaa virassaan.


Korjattu kello 16.16: Edustajainhuoneen ei odoteta nostavan syytettä vielä tällä viikolla vaan vasta ensi viikolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  3. 3

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  4. 4

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  5. 5

   Kommentti: Trumpin rauhan­suunnitelma on historiallisessa mielessä erikoinen, mutta palestiinalaisille ei ole muutakaan tarjolla

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  8. 8

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  9. 9

   Kone vahvistaa tehneensä tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

  10. 10

   Teollisuusliiton mielestä lakkoon pitäisi mennä niidenkin, jotka eivät ole liiton jäseniä – Professori tyrmää: ”Ei voi sanoa, että työt ovat lakossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  5. 5

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää