Ulkomaat

Yhdysvaltain neuvottelijat ovat tukalassa välikädessä, mutta Madridin ilmasto­kokouksessa näkyy myös kapina

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain viralliset edustajat pitävät Madridin ilmastokokouksessa matalaa profiilia, muutaman metrin päässä heidän neuvottelukopistaan pauhaa amerikkalainen ilmastopaatos.

Madrid

Amerikkalaiset diplomaatit aloittivat YK:n ilmastokokouksen marraskuussa 2016 Marrakechissa hilpeissä tunnelmissa. Yhdysvalloissa koittaisi pian vaalit, ja virkamiehet iloitsivat demokraatti Hillary Clintonin varmaksi tulkitusta voitosta.

Kokouksen kolmantena päivänä presidentiksi nousi kuitenkin republikaani Donald Trump, jonka mielestä Pariisin ilmastosopimuksesta tulisi päästä eroon.

Paikalla olleet kertovat, että ilmapiiri oli kylmäävä.

”Se oli rankka tilanne Yhdysvaltain neuvottelijoille. Heidän uransa alta vedettiin matto”, muistelee Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia.

Tänäkin vuonna Yhdysvallat on mukana ilmastokokouksessa Madridissa, mutta tilanne on vielä tukalampi.

Neuvottelijat tietävät, että Yhdysvallat eroaa Pariisin sopimuksesta ennen ilmastokokousta, joka järjestetään vuoden päästä Glasgow’ssa. Silti he neuvottelevat yhä Madridissa kellon ympäri.

Suuri osa amerikkalaisista ilmastoneuvottelijoista on edellisen presidentin Barack Obaman palkkaamia, sillä Trump ei ole nimittänyt tehtäviin uusia ihmisiä.

He toimivat hiljaa ja varovat ärsyttämästä Valkoista taloa.

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain viralliset edustajat pitävät matalaa profiilia, muutaman metrin päässä heidän neuvottelukopistaan pauhaa amerikkalainen ilmastopaatos.

Vaikka ilmastotoimet eivät etene liittovaltion tasolla, monet julkiset ja yksityiset tahot ovat asettuneet vastustamaan Trumpin politiikkaa äänekkäämmin kuin koskaan.

We Are Still In -nimiseen koalitioon kuuluu jo yli 2 200 yritystä ja sijoittajaa, lähes 300 kaupunkia ja 10 osavaltiota, jotka ovat kertoneet jatkavansa toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Trump ei puhu meidän puolestamme”, sanoo Madridissa parhaillaan vieraileva Kalifornian osavaltion senaattori Bob Wieckowski HS:lle.

Kalifornia on Yhdysvalloissa ilmastopolitiikan edelläkävijä, joka on jääräpäisesti pitänyt kiinni tavoitteistaan liittovaltion painostuksesta huolimatta.

Kalifornia on Yhdysvaltain talouden moottori ja monelle ilmastoasioiden esikuva. Siinä missä koko Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöt ovat yhä suuremmat kuin vuonna 1990, Kalifornian päästöt pienenivät rajan alle vuonna 2016.

Osavaltion päästövähennystavoite on Pohjois-Amerikan kunnianhimoisin: vuoteen 2030 mennessä päästöjen pitäisi olla 40 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990. Euroopan unionilla on sama tavoite.

Lue myös: Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevätSenaattori Wieckowski on yksi lukuisista paikallispoliitikoista, jotka pitävät meteliä ilmastoteoista niin Madridissa kuin kotimaassaankin.

”Olen viestintuoja ja kerron ihmisille epämiellyttäviäkin asioita”, hän sanoo.

Epämiellyttävillä asioilla senaattori tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tulevaisuudessa ihmiset eivät voi enää ajaa runsaspäästöisillä avolava-autoillaan pitkin Kalifornian kukkuloita.

”Meidän täytyy rakentaa maailman tehokkaimmat sähköautot ja fiksuja liikenneverkostoja.”

Sähköautot ovat erityisen lähellä Wieckowskin sydäntä, sillä Teslan päämaja sijaitsee hänen kotikaupungissaan Fremontissa.

Hänen mukaansa Piilaakson teknologiayhtiöiden ihmiset ovat kiinnostuneet ilmastoteoista. He eivät näe ristiriitaa talouskasvun ja päästöjen vähentämisen välillä.

”Eivät he ehkä halua kituuttaa, mutta he haluavat olla vihreitä.”We Are Still Inillä on Madridissa poikkeuksellisen painoarvoisia tukijoita, kuten edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi.

Amerikkalaisten koalitiota rahoittaa avokätisesti mediamiljardööri ja demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaava Michael Bloomberg, joka on niin ikään paikalla Madridissa.

”Olemme täällä viestimässä, että kongressin tuki ilmastokriisin hillitsemisessä on raudanluja”, Pelosi sanoi puheessaan viime viikolla.

Hänen läsnäolonsa oli vahva viesti Yhdysvaltain demokraateilta.

”Se on toisaalta sisäpoliittista, mutta sillä halutaan myös näyttää kansainvälisille kumppaneille, että Yhdysvallat on moniääninen”, Suomen pääneuvottelija Honkatukia arvioi.


Yhdysvaltain virallisten neuvottelijoiden tekemisistä Madridissa tihkuu nihkeästi tietoa.

”Olemme täällä valvomassa Yhdysvaltain etua”, kertoo maan ulkoministeriön edustaja HS:lle, mutta hän ei halua edes nimeään yhdistettävän kommentteihin.

Diplomaatti ei kerro tarkemmin, mistä Yhdysvaltain edussa on kyse. Hän valitsee sanansa tarkkaan:

”Yhdysvallat on ylpeä saavutuksistaan maailman johtajana päästöjen vähentämisessä ja talouskasvussa.”

Pariisin ilmastosopimuksesta voi tulla Yhdysvalloille pyöröovi.

Jos ensi vuoden presidentinvaalit voittaa demokraattiehdokas, hän liittää Yhdysvallat takaisin sopimukseen. Virallinen eroamispäivä sopimuksesta on kuitenkin 4. marraskuuta 2020, ja uuden presidentin virkaanastujaiset ovat vasta 20. tammikuuta 2021. Siksi Yhdysvallat eroaa sopimuksesta varmasti ainakin hetkeksi.

Osavaltion senaattori Wieckowski suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti mutta ei peittele turhautumistaan nykytilanteeseen.

”Onhan tämä, mitä teemme, jo jotakin, mutta voimakkaampaa olisi, jos presidentti olisi samaa mieltä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

YK:n ilmastokokous 2019


 Espanjan Madridissa on parhaillaan käynnissä YK:n ilmastokokous. Kyseessä on YK:n ilmastosopimuksen ylin päättävä elin eli ”osapuolten konferenssi”.

 Viime viikolla kokouksessa neuvottelivat virkamiehet. Tällä viikolla paikalle saapuivat myös osallistujamaiden ministerit.

 Suomea edustavat ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr) ja keskustan ministeriryhmän valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen, joka sijaistaa salkkuaan valtiovarainministeristä elinkeinoministeriksi vaihtavaa Mika Lintilää (kesk).

 Tämän vuoden kokouksen sisältö on erittäin tekninen. Maat yrittävät neuvotella sääntöjä ilmastopäästöjen kansainvälisille markkinoille.

 Toistaiseksi neuvottelujen anti on ollut laihaa eikä merkkejä yhteisymmärryksestä ole saatu. Neuvotteluja jarruttaa etenkin Brasilia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Karibianmerellä voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin

  3. 3

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin rauhan­suunnitelma: Palestiinalle oma valtio, iso osa Länsirannasta Israelille – kartta näyttää ehdotetut rajat

  5. 5

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  8. 8

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  9. 9

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  10. 10

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  7. 7

   Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

  8. 8

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää