Ulkomaat

Britannian terveyden­huoltojärjestelmä antaa tietoja Amazonin käyttöön – britit pelkäävät brexitin tietosuojavaikutuksia

Useita osia Britannian terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n ja Amazonin välisestä sopimuksesta on salattu. Salausta on perusteltu Amazonin taloudellisella edulla.

Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä jakaa tietoja teknologiajätti Amazonille. Sopimuksessa on kyse Amazonin Alexa-ääniohjauksen käytöstä.

Asia käy ilmi tietosuojajärjestö Privacy Internationalin haltuunsa saamasta sopimuksesta. Sopimuksesta kertoo esimerkiksi brittilehti The Guardian.

Sopimus Amazonin Alexan ja Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n välillä tehtiin heinäkuussa. Tuolloin Britannian terveysministeri Matt Hancock sanoi, että yhteistyö voisi keventää yleislääkärien ja farmaseuttien raskasta työtaakkaa.

Sopimus ei The Guardianin mukaan sisällä potilastietojen jakamista Amazonille. Kyse onkin enemmän läpinäkyvyydestä ja sen puutteesta, huomauttaa Privacy Internationalin edustaja Eva Blum-Dumontet.

Useita osia NHS:n ja Amazonin välisestä sopimuksesta on salattu, ja salausta on perusteltu Amazonin taloudellisella edulla.

Brittipotilaille ei anneta Alexa-laitteita, vaan järjestelmä toimii älypuhelinsovelluksen kautta. Sen tarkoitus on koneoppimisella pystyä antamaan yleisluontoisia vastauksia, joita se oppii NHS:n sivuilla olevista tiedoista.

Amazonin edustaja vastasi The Guardianille, että tämä ominaisuus on hyödyllinen varsinkin niille, joille NHS:n verkkosivuille pääseminen tai niiden lukeminen ei ole helppoa. Käytännössä tämä tarkoittaa ihmisiä, joilla on esimerkiksi huono näkö tai puutteelliset taidot käyttää nettiä.

Privacy International huomauttaa raportissaan, että Amazon ei sitoudu sopimuksessa käyttämään NHS:n tarjoamaa tietoa. Se sitoutuu ainoastaan kertomaan tiedonlähteen asianmukaisesti silloin, kun tietoa käyttää.

Privacy International testasi asiaa kyselemällä Amazonin Alexa-sovellukselta terveysneuvoja. Osaan ei ollut mitään vastausta, osa tuli muualta kuin NHS:n sivuilta.

Alexa oli esimerkiksi neuvoton kysyttäessä mielenterveysasioista ja sukupuolielinten epämuodostumista. Gynekologiaan liittyvissä kysymyksissä –esimerkiksi mitä tehdä jos kuukautiset ovat myöhässä tai kysyjä epäilee hiivatulehdusta – Alexa antoi ohjeet yhdysvaltalaiselta Mayo-klinikalta.

Sopimuksessa kerrotaan, että se on vastavuoroinen ja molempia hyödyttävä. Privacy International kritisoi voimakkaasti sitä, etteivät hyödyt käy sopimuksesta ilmi.

Taustalla kummittelee huoli ihmisten yksityisiksi luokiteltavien tietojen valumisesta vääriin käsiin ja epäily siitä, miten koneoppimista hyödyntävät yhtiöt käyttävät saamaansa dataa tuotekehityksessä.

Marraskuussa kävi ilmi, että Google on käsitellyt ilman ennakkoilmoitusta tai suostumusta miljoonia yhdysvaltalaisten potilastietoja tehtyään yhteistyö- ja tuotekehityssopimuksen Ascencion-terveydenhuoltoketjun kanssa.

Ascension perusteli yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journalin mukaan haluavansa pystyä louhimaan potilasdataa tunnistaakseen esimerkiksi lisätutkimuksia, joita potilaat saattaisivat tarvita voidakseen lisätä tuottojaan. Asia käy ilmi sanomalehden näkemistä asiakirjoista.

Google taas haluaa kehittää potilasdatalle kaikenkattavan hakutyökalun, jota se voisi jatkossa myydä muille terveydenhuoltoalan yrityksille.

Amazonin tapauksessa taas painaa myös huoli siitä, että Alexan kautta tulevia kysymyksiä, puhetta ja muuta ääntä kuuntelevat oikeat ihmiset.

Keväällä kävi ilmi, että kuuntelijat työskentelevät ainakin Bostonissa Yhdysvalloissa, Costa Ricassa, Intiassa ja Romaniassa. Kuuntelemisen syynä on laaduntarkkailu. Amazonin työntekijät purkavat laitteen tekemiä nauhoitteita, arvioivat niitä ja tekevät huomautuksia. Sitten ne syötetään takaisin Alexan tekoälylle, jotta sen ymmärrys ihmisten antamista äänikomennoista paranisi.

Tuolloin talousuutistoimisto Bloombergille puhuneet työntekijät kertoivat kuulleensa muun muassa seksuaalista väkivaltaa ja lapsen huutavan apua. Alexan rekisteröityneet käyttäjät olivat tunnistettavissa etunimillään ja käyttäjätilin numeroilla.

Niinpä voidaan perustellusti olettaa, että Privacy Internationalin työntekijöiden hiivasienikyselytkin saattavat päätyä laaduntarkkailijoiden korviin.

Suomessa terveydenhuoltoalalla on hierottu yhteistyötä IBM:n Watson-tekoälyn kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Tekes teki IBM:n omistaman Watson-tekoälyä kehittävän yhtiön kanssa aiesopimuksen vuonna 2016. Terveyttä biteistä -nimisen ohjelman sopimuksen mukaan Tekes pyrkisi korvamerkitsemään yhteensä yli 150 miljoonaa euroa Watson-hankkeeseen.

Aiesopimuksessa mainittiin Terveyttä biteistä -ohjelma sekä tekoälyohjelma, johon kuului digitaalinen terveys. HS Sunnuntai kertoi aiesopimuksesta laajasti kesäkuussa 2018.

Ongelmia ilmeni niin kilpailutuksissa, Tekesille palkatun konsultin taustoissa ja toiminnassa kuin Watson-tekoälyssäkin. Sitä kuvailtiin tekoälyn Donald Trumpiksi, joka esittää kovia väitteitä ilman luotettavia todisteita.

Tekes vaihtoi nimensä Business Finlandiksi kesäkuussa 2018.

Watson Health Cloud Finland -hankkeesta kertoo sivuillaan esimerkiksi Jyväskylän yliopisto. Sen lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana Kela, Sitra, IBM ja kolme sairaanhoitopiiriä. Hanke päättyi maaliskuussa.

Britanniassa potilastietojen yksityisyys huolestuttaa useammastakin syystä. Syyskuussa teknologiajulkaisu The Register kertoi, että useat NHS:n sairaalat ovat tehneet sopimuksen Googlen ostaman, tekoälyä kehittävän Deep Mind -yhtiön kanssa.


Hankkeessa pilotoitiin munuaisvaurioiden tunnistamiseen liittyvää sovellusta. Deep Mind sai aiemmin käyttöönsä 1,6 miljoonan potilaan tiedot ilman potilaiden suostumusta.

Myös Britannian poliitikoille asia on herkkä, sillä Britannian euroero eli brexit saattaa heikentää potilaiden yksityisyyttä entisestään.

EU-maissa tietosuoja-asetus eli GDPR edellyttää, että ihmisille kerrotaan heidän tietojensa käytöstä. Yhdysvalloissa tällaista edellytystä ei ole, vaan lainsäädäntö sallii potilastietojen jakamisen liikekumppanien kanssa. Potilaita ei tarvitse informoida erikseen, jos tietoa käytetään ainoastaan siihen, että terveydenhuoltoalan toimija voi sillä tavoin tehostaa toimintaansa terveydenhuollossa.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn piti NHS:n tilanteeseen liittyen tiedotustilaisuuden marraskuun lopulla. Brexitin vastustajana tunnettu Corbyn kertoi The Guardianin mukaan, että yhdysvaltalaiset yritykset ovat halunneet NHS:n potilasdataan rajoittamattoman pääsyn. The Guardianin mukaan Britannian potilastietojen arvo on noin kymmenen miljardia puntaa eli vajaat 12 miljardia euroa vuodessa.

NHS on kiistänyt asian. Reilu viikko Corbynin väittämän jälkeen viestipalvelu Reddit poisti käyttäjän, joka oli jakanut Corbynin esittelemiä lähteitä, sillä se ja 60 muuta tiliä vaikuttivat ylläpidon mukaan liittyvän Venäjältä johdettuun disinformaatiokampanjaan. Corbyn ei ole kommentoinut, mistä sai aineiston.

Tarkennus 11.12. klo 11:25. Lisätty kappale Jeremy Corbynin lainaaman aineiston lähteistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  7. 7

   Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille: Kärsijöinä voivat olla erityisesti Lappi ja Finnair

  8. 8

   Meilahden huvila-alueen kuohunta ei laannu: kolme hakemusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen

  9. 9

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  10. 10

   Volvon suurin katumaasturi uudistui – ja sen lataushybridi paljastaa ilmastokikkailun porsaanreiät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  7. 7

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  8. 8

   Koronavirukseen kuolleita yli 40, tartunnan saaneita noin 1 400 – Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Volvon suurin katumaasturi uudistui – ja sen lataushybridi paljastaa ilmastokikkailun porsaanreiät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  10. 10

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää