Ulkomaat

HS-analyysi: The Washington Postin julkaisemat haastattelut paljastavat syvän uskonpuutteen ja Yhdysvaltain valheet Afganistanin sodasta

The Washington Post -lehden käsiinsä saamat paperit osoittavat, että poliitikot ja sotilaat ovat olleet hämmentyneitä sodan tavoitteista 18 vuoden ajan. ”Meillä ei ollut vähäisintäkään ymmärrystä Afganistanista”, totesi Valkoisen talon Afganistan-virkamies Douglas Lute vuonna 2015.

Se ei ole yllätys, kun kerrotaan, että Yhdysvaltain sota Afganistanissa ei ole mennyt niin kuin toivottiin.

Kyseessä on Yhdysvaltain historian pisimmäksi venynyt sota. Se on vaatinut 2 300 amerikkalaissotilaan hengen, minkä lisäksi on kuollut noin 150 000 afganistanilaista. Eikä sodalle näy loppua.

Mikä on uutta, on se, miten syvä uskonpuute ja hämmennys on kalvanut poliittisia päättäjiä ja sotilaita koko 18 vuotta kestäneen sodan aikana ja miten sodan edistymisestä on valehdeltu.

The Washington Post -lehti julkaisi maanantaina laajan artikkelin ”Sodassa totuutta vastaan”, joka pohjautui yli 2 000 sivuun aiemmin julkaisemattomia haastattelulausuntoja sodan tilasta. Lisäksi lehti oli saanut käsiinsä entisen puolustusministerin Donald Rumsfeldin aiemmin salassa pysyneitä mietteitä Afganistanista.

Papereista käy ilmi, että samalla kun amerikkalaisiin on valettu vuosien varrella uskoa ruusuisilla tilannekatsauksilla, päättävissä portaissa on nähty, että ”sodasta on tullut mahdoton voitettavaksi”, lehti kertoo.

”Saatan olla kärsimätön. [Mutta] emme saa ikinä Yhdysvaltain joukkoja ulos Afganistanista, ellemme pidä huolta siitä, että jotain sellaista tapahtuu, mikä luo vakautta... Apua!” Rumsfeld oli todennut huhtikuussa 2002, puoli vuotta sodan alkamisen jälkeen.

Sodan alkusyy ja oikeutus amerikkalaisten parissa oli kristallinkirkas: syyskuun 11. päivä 2001 Yhdysvaltoihin tehdyt terrori-iskut, jotka vaativat noin 3 000 ihmisen hengen.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin, koska se halusi tuhota terroristijärjestö al-Qaidan ja sen johtajan Osama bin Ladenin sekä kukistaa al-Qaidaa vieraana pitäneen Taleban-liikkeen.

Rumsfeldin toivomaa vakautta ei kuitenkaan ole vieläkään saavutettu. YK kirjasi viime vuonna Afganistanissa yli 3 800 siviilin kuoleman, mikä oli suurin luku vuosikymmeneen.

Tällä hetkellä Yhdysvallat etsii noin 13 000 sotilaalleen ulospääsyä Afganistanista käymällä rauhanneuvotteluja Talebanin kanssa. Presidentti George W. Bushin kaudella alkanut sota siirtyi Barack Obamalle, jolta se periytyi Donald Trumpille.

”Meillä ei ollut vähäisintäkään ymmärrystä Afganistanista. Me emme tienneet, mitä me teimme”, sanoi vuonna 2015 kolmen tähden kenraali Douglas Lute.

Hänen kommenteillaan on erityistä painoarvoa, koska Lute oli Valkoisessa talossa Afganistanin sodasta vastaava ykkösvirkamies Bushin ja Obaman kausilla.

Luten kommentti on osa niin sanottuja Lessons Learned -haastatteluja, joita alettiin tehdä hallinnon sisällä vuonna 2014. Näitä haastatteluja ei koskaan julkaistu kokonaisuudessaan. The Washington Post hankki salaisina pidetyt paperit käsiinsä kolme vuotta sitten käynnistämänsä oikeusprosessin kautta.

Haastattelujen tarkoituksena oli ”ottaa opiksi” sodasta ja välttää vastaavat virheet myöhemmin. Lehden mukaan projektia varten haastateltiin yli kuuttasataa amerikkalaista, minkä lisäksi tietoa hankittiin Nato-liittolaisilta sekä afganistanilaisilta.

Useiden haastateltujen mukaan tilastoja vääristeltiin systemaattisesti, jotta sodan kulusta ja Afganistanin kehityksestä syntyisi todellisuutta valoisampi kuva.

”Jokainen tiedonmuru muutettiin, jotta luotaisiin paras mahdollinen kuva. Kyselytutkimukset esimerkiksi olivat täysin epäluotettavia. Mutta ne vahvistivat käsitystä, että kaikki mitä teimme, oli oikein. Meistä tuli itseämme lipova jäätelötuutti”, totesi armeijan eversti Bob Crowley haastattelijoille.

Sodan voittamisen ohessa Yhdysvaltain toiveena oli tehdä Afganistanista kukoistava demokratia ja markkinatalousmaa.

Monen amerikkalaisen mielestä sodan keskeisin päämäärä oli Osama bin Ladenin saattaminen vastuuseen terrori-iskuista, mikä onnistui vihdoin vuonna 2011, kun bin Laden surmattiin – lähes vuosikymmen sodan alkamisen jälkeen.

Viimeistään sen jälkeen Afganistanissa viipymisen mielekkyys on ollut kyseenalaista. Itse asiassa jo ennen bin Ladenin surmaamista miltei kaksi kolmasosaa amerikkalaisista ajatteli, ettei Afganistanin sota ollut sotimisen arvoista.

Viime kesänä julkaistun kyselyn mukaan noin 60 prosenttia kansasta ja veteraaneistakin leimasi sodan turhaksi. Huomionarvoista on, että Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin osana terrorisminvastaista sotaansa jo keväällä 2003, paljon ennen kuin bin Ladenia oli tavoitettu. Usko Irakin sotaan lopahti myös, vaikkakin eri syistä.

Kuka olisi sodan alkupuolella aavistanut, että 18 vuotta sen alkamisen jälkeen yhteensä 775 000 amerikkalaissotilasta on palvellut Afganistanissa? Noin 2 300 kuolleen lisäksi noin 20 600 on haavoittunut.

Yhden arvion mukaan Yhdysvallat on maksanut sota- ja jälleenrakennuskuluina Afganistanin-sodastaan 850 miljardia euroa. Sodan opetuksia tutkailevaan Lessons learned -haastatteluhankkeeseenkin on käytetty kymmenisen miljoonaa euroa.

Syksyn 2001 iskuja tutkineen komission mukaan al-Qaida käytti New Yorkiin ja Washingtoniin kohdistuneen terrori-iskunsa toteuttamiseen noin 400 000 euroa.

”Mitä me saimme aikaan tällä biljoonan dollarin hankkeella? Oliko se biljoonan dollarin arvoista? Kun Osama bin Laden oli tapettu, sanoin, että Osama varmaan nauraa vetisessä haudassaan miettiessään, miten paljon me olemme käyttäneet rahaa Afganistaniin”, totesi Bushin ja Obaman hallinnoissa työskennellyt Jeffrey Eggers haastattelijoille.

Bin Ladenin ruumis haudattiin mereen.

Puolustusministeriön tiedottaja Thomas Campbell kiisti CNN-kanavalle The Washington Post -lehden välittämän käsityksen, että amerikkalaisia olisi johdettu harhaan Afganistanin osalta. Hänen mukaansa kansaa ja kongressia on pidetty säännöllisesti informoituna sodan ”edistymisestä ja haasteista”.

Yhdysvaltain sota Afganistanissa alkoi lupaavasti, sillä Taleban-liike saatiin ajettua ulos pääkaupungista Kabulista runsaassa kuukaudessa. Taleban sai kuitenkin vuosien mittaan taistelutahtonsa takaisin, ja nyt liikkeen hallinnassa on lähemmäs viidesosa Afganistanin pinta-alasta, kun länsimaiden tukeman hallituksen katsotaan pitävän kolmasosaa maasta hallussaan.

Noin puolet Afganistanista ei ole selkeästi kenenkään hallussa, kertoo The Long War -sivusto. Tilannetta ei auta, että syyskuussa pidettyjen kiistanalaisten presidentinvaalien tulokset eivät ole vielä valmistuneet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  7. 7

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  8. 8

   Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää