Ulkomaat

Greta Thunberg piti odotetun puheensa päättäjille Madridin ilmasto­kokouksessa, Time-lehti nimesi vuoden henkilöksi

Nuorten ilmastoliikkeen supertähti keskittyi tällä kertaa tunteiden sijaan faktoihin. ”Nämä numerot eivät ole kenenkään mielipiteitä, vaan parasta saatavilla olevaa tiedettä”, Thunberg sanoi Madridissa.Time-lehti valitsi Thunbergin keskiviikkona vuoden henkilöksi.

Madrid

Ilmastoaktivistien supertähti Greta Thunberg piti odotetun puheensa keskiviikkona YK:n ilmastokokouksen täysistunnossa Madridissa.

Hän moitti maailman johtajia siitä, että he eivät ota ilmastohätätilaa vakavasti.

”Johtajamme eivät käyttäydy niin kuin olisimme hädässä. Hätätilanteessahan pitäisi muuttaa käytöstään”, hän sanoi.

16-vuotias Thunberg saapui viime viikolla Madridiin purjehtimalla Yhdysvalloista. Hän kertoi puheessaan haluavansa painottaa nyt enemmän tiedettä kuin tunnetta.

”Olen oppinut, että puhe kannattaisi aloittaa jollain henkilökohtaisella tai tunteellisella asialla saadakseen ihmisten huomio”, hän totesi aluksi viitaten syyskuussa New Yorkissa pitämäänsä tunteikkaaseen puheeseen.

”Tänään en tee niin, sillä silloin ihmiset keskittyvät vain niihin lauseisiin, eivät faktoihin.”

Thunberg latasikin puheessaan ison liudan hälyttäviä numeroita. Hän puhui jälleen paljon maailman hiilibudjetista, joka kuluu valtavaa vauhtia.

IPCC:n mukaan ilmakehään voidaan päästää enää alle 340 gigatonnia hiilidioksidia, jotta maapallon lämpeneminen jää 66 prosentin todennäköisyydellä alle turvallisena pidetyn 1,5 asteen. Hiilibudjetti on laskelmien mukaan käytetty kahdeksassa vuodessa.

Lisäksi Thunberg muistutti esimerkiksi, että G20-maat ovat vastuussa lähes 80 prosentista maailman kasvihuonekaasupäästöjä.

”Nämä numerot eivät ole kenenkään mielipiteitä, vaan parasta saatavilla olevaa tiedettä”, Thunberg sanoi.

”Kertokaa minulle, miten voitte kuunnella näitä lukuja tuntematta lainkaan paniikkia?”


Thunbergista on tullut runsaassa vuodessa ilmastokriisistä varoittajien kiistaton keulakuva. Hänen valtaisa suosionsa näkyy Madridissa, jossa ilmastokokoukseen osallistuu nuoria muutenkin ennätysmäärä.

Kun vielä vuosi sitten ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa ruotsalaisteini sai antaa haastatteluja melko rauhassa, nyt hän pystyy hädin tuskin liikkumaan Madridin kokousalueella. Thunbergia ympäröi turvamiesten muodostama ketju, jonka ulkopuolella tungeksii iso joukko lehdistöä ja ihailijoita.

Teiniä valtava suosio kummeksuttaa.

”Introverttinä sitä ei haluaisi olla niin paljon huomion keskipisteenä”, Thunberg sanoi aiemmin tällä viikolla ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa.

”Minua huvittaa tämän tilanteen älyttömyys. Sille pitää voida nauraa, sillä muuten minäkuvasta ei tule terve.”

Nuorten ilmastoliike alkoi Thunbergin yhden tytön koululakoista viime vuoden elokuussa. Nyt niistä on kasvanut maailmanlaajuinen aalto.

Viime perjantaina arviolta puoli miljoonaa ihmistä kerääntyi Madridin keskustaan osoittamaan mieltään päättäjien toimettomuutta vastaan. Thunberg johti joukkoa.

Nuorten keskeinen viesti on, että ilmastokriisin hillitsemiseksi ei ole tehty tarpeeksi. He vaativat konkreettisia tekoja ja ovat väsyneitä tyhjiin lupauksiin.


Nuorten turhautumista päättäjien jahkailuun korostaa se, että Madridin neuvotteluissa ei ole tähän mennessä juuri edistytty.

Kokouksessa maat vääntävät parhaillaan etenkin markkinamekanismeista eli yhteisistä pelisäännöistä kansainväliselle päästökaupalle. Säännöt jäivät viime vuonna Katowicessa auki.

Kyse on siitä, että teollisuusmaat ovat aiemmin rahoittaneet päästövähennystoimia köyhemmissä maissa ja laskeneet ne myös omiksi päästövähennyksikseen. Nyt laadittavilla säännöillä halutaan ehkäistä niin sanottua kaksoislaskentaa.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen torjuntaa hidastaa juridinen ongelma, jota ratkotaan nyt Madridissa

Sovun syntymistä jarruttaa kuitenkin etenkin Brasilia, jonka presidentti Jair Bolsanaro suhtautuu epäileväisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Hän on myös arvostellut kovasanaisesti Thunbergia. Tiistaina Bolsanaro kutsui ruotsalaisteiniä ”kakaraksi”.

Brasilia haluaa päästövähennyksille niin löysät säännöt, että muut maat eivät voi niihin suostua. Nyt neuvottelijat jännittävät, taipuuko maa lainkaan.

”Olemme vielä toiveikkaita, mutta sopu vaatisi, että Brasilia liikkuisi”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoi tiistai-iltana.

Toisaalta asiantuntijat ja ilmastoaktivistit pelkäävät, että Brasilian sijaan EU saattaisi joustaa omista reunaehdoistaan saadakseen aikaan edes jonkinlaisen sopimuksen.

Honkatukia kuitenkin vakuuttaa, että sopua ei tehdä millä tahansa hinnalla.

”Päästökauppamarkkinat halutaan sellaisiksi, että niillä on uskottavuutta.”

Markkinamekanismeista sopimisen lisäksi ilmastokokouksen osallistujamailta odotetaan tällä viikolla viestejä siitä, miten he aikovat kirittää ilmastotoimiaan ensi vuonna.

Ensi vuoden ilmastokokoukseen mennessä maiden on nimittäin tarkoitus esitellä päivitetyt päästövähennystavoitteensa vuodelle 2030. Pariisin ilmastosopimuksen jäseniltä odotetaankin nyt signaaleja heidän kunnianhimotasonsa nostamisesta ilmastotoimien suhteen.

Thunbergin odotukset signaaleista eivät ole korkealla. Hänen mielestään esimerkiksi maiden lupaukset nettopäästöjen laskemisesta nollaan johonkin tiettyyn vuoteen mennessä ovat lähinnä pr-temppuja.

”Se ei ole johtajuutta. Se on harhaanjohtamista”, hän sanoi puheessaan.

Thunbergin puhe uutisoitiin näyttävästi maailman medioissa. Myöhemmin keskiviikkona Time-lehti julkisti valinneensa Thunbergin vuoden henkilöksi.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  3. 3

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  4. 4

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  7. 7

   Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä, työntekijä­liitoista väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

  8. 8

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  9. 9

   Presidentti Halonen epäilee Haaviston toimien tutkintaa presidenttipeliksi

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon loma­matkalle ja järkyttyi palattuaan – lue HS Espoon vuoden suosituimmat jutut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  4. 4

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  7. 7

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  8. 8

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää