Ulkomaat

Muut Pohjoismaat ovat tuoneet al-Holin leiriltä orpolapsia – Ruotsin ulkoministeriö vahvistaa olevansa ”jatkuvassa yhteydessä” Suomeen

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat tuoneet al-Holin leiriltä lapsia mutta kieltäytyvät kotiuttamasta aikuisia.

Tukholma

Suomessa on noussut vilkas keskustelu, jonka ytimessä on kysymys Syyriaan al-Holin leirille jääneiden Suomen kansalaisten kohtelusta. Oppositio jätti keskiviikkona välikysymyksen hallituksen toiminnasta.Ruotsi, Norja ja Tanska ovat asiassa pidemmällä. Kaikki kolme ovat tuoneet leiriltä takaisin lapsia. Pääosin kyse on ollut orpolapsista.

Lisäksi Tanska on tuonut takaisin yhden sairaan lapsen, jonka leirillä oleva äiti suostui antamaan kirjallisen suostumuksensa sille, että Tanskaan lähti vain lapsi.

Norjassa vastaavasta tapauksesta väännetään yhä kättä.

Mitenkään yksinkertaista tai erityisen selkeää ei toiminta ole ollut missään muussakaan Pohjoismaassa.

Poliittisia linjauksia on tehty, mutta linjaukset yhä myös elävät. Ruotsi, Norja ja Tanska eivät ainakaan toistaiseksi ole halunneet auttaa aikuisten kotiuttamisessa.

Ruotsi

Ruotsissa edellinen ulkoministeri Margot Wallström linjasi keväällä, että lapsia voi tuoda takaisin Ruotsiin. Koillis-Syyrian leireillä on Dagens Nyheter -lehdelle puhuneiden kurdiviranomaisten mukaan yhä 57 lasta, joilla on kytkös Ruotsiin.

Aikuisia Ruotsi ei edelleenkään halua auttaa palaamaan, vahvistaa Ruotsin ulkoministeriö HS:lle keskiviikkona.

”Syyriaan Isisiin liittyäkseen matkustaneiden aikuisten kotiuttaminen valtion varoin ei ole ajankohtaista”, kirjoittaa ministeriön lehdistöosasto HS:lle sähköpostitse lähettämässään vastauksessa.

HS kysyi ulkoministeriöltä Ruotsin nykyistä linjaa al-Holin kysymyksessä.

Vastauksessa korostetaan aikuisten vastuuta teoistaan. ”Kaikki Syyriaan matkustaneet ovat tehneet sen vapaaehtoisesti. Ulkoministeriö julkaisi jo vuonna 2011 voimakkaimman mahdollisen kehotuksen olla matkustamatta maahan.”

Ulkoministeriön mukaan Ruotsi haluaa tuoda lapset takaisin Ruotsiin ”jos se on mahdollista, silloin kun se on mahdollista”.

Ministeriön vastauksen mukaan mitään yksinkertaista ratkaisua ei kuitenkaan ole olemassa. ”Asiaan liittyy näkökohtia, jotka liittyvät huoltajuuteen, perheiden erottamiseen, tunnistamiseen ja kansalaisuuteen.”

Ministeriöstä vahvistetaan, että Ruotsi ja Suomi ovat asian tiimoilta tiiviissä yhteydessä. ”Olemme jatkuvassa yhteydessä naapurimaamme kanssa näistä kysymyksistä, mutta emme kommentoi yhteydenpidon sisältöä.”

Toistaiseksi Ruotsin teot lasten kotiuttamisessa ovat olleet vähäisiä. Tähän mennessä takaisin on tuotu vain edesmenneen terroristin Michael Skråmon seitsemän orpolasta.

Ruotsin viranomaiset auttoivat neuvotteluissa, mutta itse kotiutuksesta ja kuluista vastasi lasten isoisä Patricio Galvez.

Ulkoministeriön mainitsemista vaikeuksista huolimatta ihmisten kotiuttaminen Syyrian leireiltä ei nykyäänkään olisi mahdotonta.

”Pitää vain sopia asiasta johtokomiteamme kanssa, varmistaa noudettavien ihmisten henkilöllisyydet ja allekirjoittaa luovutuspaperit. Ei siinä muuta”, sanoi PYD-puolueen kurdipoliitikko Salih Muslim Helsingin Sanomille Qamishlin kaupungissa Koillis-Syyriassa.

Lasten erottamisen vanhemmistaan kurdiviranomaiset ovat sallineet vain, jos vanhemmalta on saatu suostumus.

Norja

Norjassa kysymyksestä on käyty parlamentissa pitkin vuotta väittelyä. Keväällä Norja linjasi, että orpolapsia voidaan kotiuttaa.

Kesäkuun alussa SAS-lento Irakin Erbilistä Osloon toi Norjaan viisi al-Holin leiriltä haettua norjalaislasta. Lasten molemmat vanhemmat olivat kytköksissä Isisiin. Äiti on kadonnut ja isä kuollut.

Lapset saatiin tunnistettua dna-testein ja palautuksessa auttoivat kurdiviranomaiset. Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi, että lapsien henkilöyttä tullaan suojelemaan niin, että heitä ei tulla myöhemmässä elämässä tunnistamaan Isis-lapsiksi.

Todelliselle koetukselle Norjan linja on joutunut syksyllä, kun Norjan mediassa on seurattu leirillä jumissa olevan sairaan nelivuotiaan tapausta. Lapsen äiti ei halua tulla erotetuksi lapsestaan ja Norja olisi valmis tuomaan kotiin ainoastaan lapsen.

Äiti pyysi saada tulla Norjassa vangituksi, mutta norjalainen käräjäoikeus eväsi pyynnön.

Norjan ulkoasianvaliokunta ja puolustusvaliokunta käsittelivät tapausta kokouksessaan lokakuussa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Tuolloin Norjan oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Støre sanoi NRK:lle, että parlamentista saattaisi löytyä enemmistö myös aikuisten kotiuttamiselle tällaisessa tilanteessa.

Sen sijaan Norja on ottanut tiukan linjan leireillä oleviin ulkomaan kansalaisiin, joilla on Norjaan oleskelulupa. Syyskuussa Norjan hallitus ilmoitti estäneensä pysyvästi viidentoista tällaisen Isis-taistelijan paluun maahan.

Tanska

Syyrian leireillä on myös tanskalaisia. Tanskassa sekä edellisen että nykyisen hallituksen puheet aiheeseen liittyen ovat olleet kovia.

”Olisi ollut parempi, jos he kaikki olisivat kuolleet taisteluissa, mutta valitettavasti he eivät kuolleet”, sanoi edellisen, oikeistolaisen hallituksen oikeusministeri Søren Pape Poulsen maaliskuussa tanskalaisista Isis-taistelijoista.

Kesällä Tanska sai sosiaalidemokraattisen hallituksen, mutta linja ei ole paljon pehmennyt.

Nyt syksyllä Tanskan ulkoministeriö lähetti leirillä olevien tanskalaisten sukulaisille kirjeet, jossa se kieltäytyi auttamasta lapsien palauttamisessa. Lisäksi hallitus ajoi lokakuussa läpi lain, jonka perusteella Isisin riveissä taistelleilta kaksoiskansalaisilta voidaan ottaa Tanskan kansalaisuus pois.

Kahdessa tapauksessa apua on kuitenkin annettu. Viimeksi marraskuun lopulla Tanskan ulkoministeriön edustajat ottivat kurdiviranomaisilta vastaan 11 kuukautta vanhan lapsen, jonka molemmat vanhemmat olivat kuolleet.

Tanskan yleisradion DR:n tietojen mukaan lapsen sidokset Tanskaan vahvistettiin dna-testillä.

Lisäksi Tanskan viranomaiset auttoivat kesäkuun lopulla pahoin loukkaantunutta 13-vuotiasta poikaa pääsemään leiriltä sairaalahoitoon. DR:n mukaan poikaa oli ammuttu selkään ja hänen jalkansa olivat halvaantuneet.

Tässä tapauksessa tilannetta helpotti se, että äiti antoi kirjallisen suostumuksensa pojan viemiselle leiriltä ilman äitiä. Poikaa hoidettiin Tanskan ulkopuolella, mutta hoidon jälkeen sukulaisten on tarkoitus tuoda hänet Tanskaan.

Pojan Isisissä taistellut isä on kuollut.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  4. 4

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kiinan mysteerivirus on toden­näköisesti peräisin lepakosta ja hyvin muuntautumis­kykyinen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  9. 9

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää