Ulkomaat

HS-analyysi: Likaisista nettitempuista tuli Britannian vaaleissa uusi normaali, ja niihin ovat langenneet myös suuret puolueet

Väärän tiedon jakaminen ei ole enää yksinoikeus, jota käyttäisi vieras valtio, sillä Britannian parlamenttivaaleissa on yksi ainoa tavoite: voitto hinnalla millä hyvänsä.

Viime vuosina länsimaiseen keskusteluun vaaleista on pinttynyt erottamattomaksi osaksi vieraan valtion tekemä vaalivaikuttaminen. Britanniassa siitä on keskusteltu jo brexit-äänestyksestä alkaen.

Nyt Britanniassa äänestetään jälleen.

Lue myös: Britannia äänestää parlamenttivaaleissa, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo – HS käy läpi, mitä eri vaalitulokset tarkoittavat

Vaikka ulkomaisten, lähinnä Venäjän, toimijoiden puuttumista keskustelun kulkuun esimerkiksi tietovuotoja tehtailemalla on havaittu, hämmästyttävä määrä disinformaatiosta on brittien itsensä tekemää. Kun konstit ovat tulleet julkisuudesta tutuiksi, poliittiset toimijat ja kampanjaväki ovat omaksuneet ne itse. Asiasta kertoo esimerkiksi The New York Times.

Ensin muutama esimerkki.

Kun Britannian televisiossa esitettiin työväenpuolueen ja konservatiivien välinen vaaliväittely, konservatiivien virallinen tili viestipalvelu Twitterissä muutettiin näyttämään puolueettomalta faktantarkastusryhmältä. Myöhemmin Google poisti konservatiivien ostamaa mainontaa, jota oli kohdennettu siten, että työväenpuolueen vaaliohjelmaa googlettavat saivat hakutulokseksi sivuston, joka kritisoi työväenpuolueen ohjelmaa.


Työväenpuolue taas vaikuttaa kävelleen venäläisen tietovuodon ansaan. Puheenjohtaja Jeremy Corbyn siteerasi viestipalvelu Redditissä ollutta tietovuotoa, jossa vihjailtiin, että konservatiivipuolue tekisi brexitin jälkeen julkista terveydenhuoltojärjestelmää heikentävän sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.

Pian Reddit jäädytti aineistoja jakaneen käyttäjän useita muita tilejä: oli viranomaisviitteitä Venäjältä käsin järjestetystä disinformaatiokampanjasta. Corbyn ei ole kommentoinut, mistä ja miten aineistot hänelle päätyivät.

Kyse ei ole kuitenkaan vain kampanjaväen tai venäläisten katalista jekuista. Verkossa kuka tahansa voi osoittaa poliittisen kantansa tai muuten vain sekoittaa peliä.

Tämä kävi ilmi esimerkiksi erään Lontoossa tapahtuneen puukotuksen jälkeen nousseessa keskustelussa.

Marraskuun lopulla terrorismista tuomittu mies surmasi kaksi ihmistä. Pian työväenpuoluetta tukevissa Facebook-ryhmissä jaettiin väitettä siitä, että puukotus oli suunniteltu operaatio eli false flag, jonka oli tarkoitus siivittää konservatiivipuolueen suosiota.


Brittiläinen ekstremismiä, polarisaatiota ja disinformaatiota seuraava IDS-ajatushautomo puhuu misinformaation demokratisoitumisesta.

Misinformaatio tarkoittaa väärän tai harhaanjohtavan tiedon levittämistä. Disinformaatio tarkoittaa väärää tai harhaanjohtavaa tietoa, joka tiedetään vääräksi mutta jaetaan tarkoituksellisesti, vaikka se onkin väärää tai harhaanjohtavaa. Misinformaatiota voi siis jakaa, jos ei tiedä tai ymmärrä informaatiota vääräksi tai harhaanjohtavaksi.

”Näissä vaaleissa disinformaatio on muuttunut normaaliksi”, sanoi IDS:n tutkija Jacob Davey The New York Timesille. Daveyn mukaan jokunen vuosi sitten etsittiin vielä massiivisia vieraan valtion koordinoimia kampanjoita. Nyt mukana on paljon muitakin toimijoita.

Verkon väärää tietoa tutkivassa First Draft -järjestössä työskentelevä tuottaja Alastair Reid muistutti yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelussa aiemmin, että propaganda ja spinnaus eli viestinnän väänteleminen ovat aina kuuluneet politiikkaan ja vaalikampanjoihin.

”Suuntaus on jatkunut jo muutaman vuoden. Kun ihmiset yrittävät pitää oman agendansa hallinnassa ja tehdä omaa narratiiviaan tunnetuksi, taktiikat luottamuksen palauttamiseksi ovat muuttuneet.”

Oxfordin yliopiston internet-instituutin tutkija Lisa-Maria Neudert seuraa sosiaalisen median käyttöä Britannian vaaleissa. The New York Timesin haastattelema Neudert arvioi, että kaikki paitsi vaalivoitto on nyt toissijaista.

CNN-kanava kertoi omiin lähteisiinsä vedoten, että konservatiiveilla on kokonainen tiimi, jonka tehtävänä on torjua työväenpuolueen linjauksia ja oman puolueen väkeen kohdistuvia väitteitä. Tiimin nimi on Labour Lie Unit, työväenpuolueen valheyksikkö.

Työväenpuolueella taas on Momentum-liike. Momentum on aktivistiryhmä, jolla on ainakin viidentoista ihmisen toimisto keskittymässä pelkkään videotuotantoon. Eikä sillä mene hullummin: aktivistien videot ovat tavoittaneet ainakin 16 miljoonaa ihmistä.

Buzzfeed-verkkolehti kertoo esimerkin.

Konservatiiviedustaja Nicky Morgan vieraili taannoin television aamushow’ssa paikkaamassa sanomisiaan terveydenhuollosta: puolue oli tullut luvanneeksi noin 20 000 hoitoalan työpaikkaa enemmän kuin piti. Kiusallinen tilanne, joten Momentum julkaisi Facebookissa videon, jossa uutisjuontajat tuskastuvat Morganin selitykseen, Morgan selittää, juontajat tivaavat selkeämpiä vastauksia ja alkavat lopulta nauraa.

Nicky Morganin nolaamisesta nautiskeli verkossa puoleenyöhön mennessä kaksi miljoonaa katsojaa. Marraskuun lopulla julkaistu video oli Buzzfeedin mukaan kivunnut kuluvan viikon keskiviikkoon mennessä jo yli kahdeksan miljoonan katselukerran.

Momentumin videotiimin johtaja perusteli videon suosiota sillä, että ihmiset nauttivat poliitikkojen tyrimisestä ja näiden haastamisesta vastuuseen sähläyksistään.

Toisinaan käy kuitenkin niin, ettei poliitikko ole edes mokannut. Esimerkiksi konservatiivipuolue on joutunut pahoittelemaan erästä jakamaansa videota. Klippi oli leikattu vääristelevästi: vaikutti siltä, ettei työväenpuolueen brexit-linjasta vastaava Sir Keir Stramer osannut vastata kysymykseen brexitistä.

Vedätysvideo on kerännyt pelkästään viestipalvelu Twitterissä yli miljoona katsojaa.

First Draft -järjestön johtaja Jenni Sargent kommentoi disinformaation käyttöä The New York Timesille. Hänestä disinformaation käyttö on kokonaisuutena hyvin huolestuttava suuntaus. Ihmisten luottamus nimittäin rapautuu myös silloin, kun perinteiset viestimet lähtevät mukaan. Tähän voi riittää jo se, että väärän tiedon kohde käy kiistämään väärää tietoa.

Näin tapahtui esimerkiksi silloin, kun keskustelupalstoilla alkoi kiertää väite siitä, että Britannian liberaalidemokraattien puheenjohtaja Jo Swinson nauttii oravien kivittämisestä. Swinson kiisti asian radiossa, mikä puolestaan johti lehtiotsikoihin siitä, että Swinson tosiaan kiistää asian.

Näin syntyy kierre, jossa Swinsonin imagoon saattaa pinttyä mielikuva oravista.

Useat Venäjän politiikkaan, toimintatapoihin ja informaatiovaikuttamiseen perehtyneet asiantuntijat esimerkiksi ajatushautomo Randissa, CSIS:ssä sekä Euroopan komissiossa ovat varsin yksimielisiä siitä, kuka hyötyy, kun luottamus murenee.

Demokratia, jossa yleisö ei luota mediaan, poliitikkoihin, oikeuslaitokseen eikä muihinkaan demokraattisen järjestelmän osiin, on Venäjän voitto. Muiden heikkeneminen on suurvalta-asemansa paranemista havittelevan Venäjän etu.

Britanniassa vaalien alla on hiertänyt myös se, ettei ulkomaista vaalivaikuttamista käsittelevää Britannian turvallisuus- ja tiedustelukomitean raporttia ole julkaistu.

Vaikka raportti on tarkoitus julkaista vaalien jälkeen, sen julkaisun lykkääminen on lietsonut huhuja venäläisten konservatiiveille jakamasta rahoituksesta. Pääministeri Boris Johnson sanoi marraskuun puolivälissä Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, ettei raportti sisällä todisteita Venäjän puuttumisesta Britannian politiikkaan.

Tämä kuitenkin takaa, että kohut Venäjästä, brexitistä ja likaisesta pelistä jatkuvat vaalien jälkeenkin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  2. 2

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  9. 9

   Kirjailija Aleksi Delikouras vertaa älypuhelinta heroiiniin – Somekoukku tappoi luovuuden ja vei ilon omasta työstä

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää