Ulkomaat

Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

Liberaalidemokraattien Jo Swinson putosi parlamentista. Labourin Jeremy Corbyn ilmoitti, että ei aio erota vielä puolueen johdosta. Uusiin vaaleihin hän ei kuitenkaan enää työväenpuoluetta johda.

Lontoo/Bryssel

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue on ottanut selvän voiton Britannian parlamenttivaaleissa. BBC julisti vaalivoiton varmistuneen hieman kello 7 jälkeen aamulla Suomen aikaa.

Vaalivoitto antaa Johnsonille samalla valtakirjan EU-eron eli brexitin läpiviemiseen. Brexit on toteutumassa tammikuun lopussa.

”Se siitä, me teimme sen, me aukaisimme umpisolmun”, Johnson hehkutti perjantaiaamun voittopuheessaan. ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton. Jätämme Euroopan unionin tammikuun 31. päivänä yhtenäisenä Yhdistyneenä kuningaskuntana.”

Johnson muistutti, että konservatiivien vaalivoitto oli suurin sitten 1980-luvun, ”jolloin monet teistä eivät olleet edes syntyneet”. Pääministeri tunnusti kuitenkin, että mikään ei ole ikuista.

”Kiitos äänestäjille luottamuksesta. Se on meillä vain lainassa. Emme koskaan ota luottamustanne itsestään selvänä.”

Tärkeintä Johnsonin mielestä oli kuitenkin, että uuden EU-kansanäänestyksen uhka on hänen mielestään vaalituloksen myötä lopullisesti väistynyt.

”Se siitä, mikrofoni sukkaan”, Johnson neuvoi EU-jäsenyyden kannattajia.

Parlamenttivaalien tulos on suuri henkilökohtainen voitto Johnsonille. Enemmistö alahuoneessa takaa sen, että pääministerillä on vapaat kädet toteuttaa näköistään brexitiä.

Konservatiivit sai 365 paikkaa, kun kaikki äänet oli laskettu. Labourilla on 203 paikkaa, ja Skotlannin kansallispuolueella 48.

”Näyttää siltä, että olemme saamassa uuden vahvan mandaatin – – nämä ovat olleet historialliset vaalit – – ja nyt on tilaisuus viedä tämä maa parempaan suuntaan”, Johnson sanoi vaalipiirissään Uxbridgessä varmistettuaan paikkansa varhain perjantaiaamuna.Työväenpuolueen tulos oli suurimmalle oppositiopuolueelle surkea. Syytä etsittiin perjantaiaamuna niin brexitistä kuin puolueen johdostakin.

Voittoisa Skotlannin kansallispuolue SNP sen sijaan imuroi lisäpaikkoja Skotlannissa. SNP napsi paikkoja sekä labourilta että konservatiiveilta.

Vihreät pitivät ainoan paikkansa Brightonissa.

Maanantaiaamu toi myös shokkiuutisia brexitiä vastustaville liberaalidemokraateille. Liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson menetti oman parlamenttipaikkansa. Tappio tuli noin 150 äänen marginaalilla.

Puolueen menestys oli muutenkin kehno: paikkamäärä oli jäämässä vaivaiseen yhteentoista, kun kahdeksan vaalipiiriä oli vielä laskematta. Äänestäjille ei kelvannut liberaalidemokraattien tarjous perua brexit.


Puoleltaöin julkaistujen ovensuukyselyjen mukaan konservatiiveille veikattiin 368 kansanedustajaa ja labourille 191:tä.

Britannian sisäministeri Priti Patel sanoi heti ovensuukyselyjen selvittyä BBC:lle, että brexitin voimaansaattaminen alkaa parlamentissa jo ennen joulua, jos vaalivoitto varmistuu.

Aamuyöllä konservatiivipuolueen ennakoitiin saavan alahuoneeseen suurimman enemmistönsä sitten pääministeri Margaret Thatcherin aikojen vuonna 1987. Perjantaiaamun ääntenlaskenta näytti, että konservatiivit etenivät perinteisillä työväenpuolueen vahvoilla alueilla.

Konservatiivien menestyksestä saatiin esimakua jo heti noin kello 1.30 Suomen aikaa, kun ensimmäisten vaalipiirien tulokset ratkesivat. Vuodesta 1950 labourin hallussa ollut koillisenglantilainen Blyth Valleyn vaalipiiri siirtyi konservatiiveille.

Blyth Valley ei jäänyt ainoaksi. Konservatiiveille päätyi perjantaina aamuyöllä muitakin vuosikymmenien ajan työväenpuolueelle kuuluneita vaalipiirejä Pohjois-Englannissa ja Walesissa.

Myös entisen pääministerin Tony Blairin vanha vaalipiiri siirtyi nyt konservatiiveille.

Lue lisää tästä HS:n jutusta siitä, miksi perinteinen työväenluokka on kääntynyt Boris Johnsonin konservatiivipuolueen kannalle. Konservatiivit voittivat nyt pohjoisenglantilaisen Workingtonin vaalipiirin, joka on ollut työväenpuolueella lähes sata vuotta.


Pääministeri Sanna Marin kommentoi brittivaaleja yöllä Brysselissä, jossa hän osallistui Eurooppa-neuvoston kokoukseen:

”Jos ovensuukyselyt pitävät paikkansa, niin näyttäisi siltä, että konservatiivit ovat saamassa erittäin vahvan mandaatin. Nähdäkseni se tarkoittaa, että Britannian pitää kertoa EU:lle, miten se aikoo vaalien jälkeen edetä.”

Suomi hoitaa EU:n kiertävää puheenjohtajuutta vuoden loppuun.

”Oletettavasti se [Britannia] tulee kertomaan, että brexitin kanssa edetään. Haluan korostaa, että Euroopan unioni on ollut valmis tässä asiassa etenemään, kyse on ollut siitä, onko Britannia itse pystynyt viemään asiaa eteenpäin”, Marin sanoi.

Valitsijoilleen Lontoon Islingtonissa varhain perjantaiaamuna puhunut Jeremy Corbyn syytti työväenpuolueen tappioista brexitin ja polarisoitunutta ilmapiiriä.

Corbyn sanoi, että hän ei tule johtamaan työväenpuoluetta enää uusiin vaaleihin. Erotakaan Corbyn ei heti aio. Hän ilmoitti pysyvänsä labourin johdossa, kunnes vaalituloksen jälkiselvittely on tehty.

Labourin johtohahmoihin kuuluva John McDonnell puolestaan sanoi BBC:lle, että jos kyselyjen tulos on edes lähellä varsinaista tulosta, on se suuri pettymys labourille.

”Odotin tiukempaa kisaa”, McDonnell sanoi.

Labourin murskatappio tarkoittaisi käytännössä myös sitä, että puolueen tulisi alkaa etsiä uusia johtajia Jeremy Corbynin ja McDonnellin tilalle. Labourin piiristä kuultiin ensimmäiset erovaatimukset jo pian ovensuukyselyjen julkaisun jälkeen.


Skotlannin kansallispuolue SNP on ottamassa Skotlannissa tuntuvan vaalivoiton. Ennusteet näyttivät SNP:lle 55:ä paikkaa. Näin SNP imuroisi lähes jokaisen Skotlannin 59 parlamenttipaikasta.

”Ovensuukyselyt ennustavat menestyksekästä vaaliyötä SNP:lle, mutta ne ovat vasta kyselyjä – – koko maan kannalta näkymä on kuitenkin synkkä”, SNP:n johtaja Nicola Sturgeon twiittasi.

SNP vastustaa brexitiä ja kannattaa Skotlannin itsenäisyyttä. Konservatiivihallitus on SNP:lle kauhistus. Skotlannin itsenäistymispyrkimysten uskotaankin voimistuvan brexitin toteuduttua ensi vuonna.

Edellisen parlamentin lopettaessa konservatiiveilla oli 298 kansanedustajaa, labourilla 243, SNP:llä 35 ja liberaalidemokraateilla 21.

Alahuoneessa on yhteensä 650 kansanedustajaa. Viime parlamenttikaudella nähtiin monia loikkia sekä myös erottamisia konservatiivien parlamenttiryhmästä.

Kesäkuun 2017 vaaleissa konservatiivit saivat 318 paikkaa, työväenpuolue 262 paikkaa, SNP 35 paikkaa ja liberaalidemokraatit 12 paikkaa.

Britannia äänesti torstaina poikkeuksellisen tärkeissä parlamenttivaaleissa. Vaalitulos viitoittaa maan tulevan brexit-tien ja kansainvälisen roolin.

Äänestys päättyi puoleltayöltä Suomen aikaa. Heti sen jälkeen julkaistiin ovensuukyselyt.

Punta vahvistui heti ovensuukyselyjen julkistamisen jälkeen.

Pääministeri Johnsonin konservatiivipuolue lähti vaaleihin noin kymmenen prosenttiyksikön etumatkalla. Ero kakkosena tulevaan Jeremy Corbynin johtamaan työväenpuolueeseen oli kuitenkin kaventunut vaalien alla.

Johnsonin keskeinen vaalilupaus on ollut ”hoitaa brexit valmiiksi”. Hokemaa on kuultu kampanjan lähes jokaisena päivänä useaan kertaan.

Konservatiivit tekivät kaikkensa välttääkseen riskinottoa kampanja-aikana. Vaaliviikolla Johnson ehti kuitenkin saada kyseenalaista julkisuutta piiloutuessaan haastattelijoilta kylmäkaappiin sekä kieltäytyessään katsomasta kuvaa, jossa nelivuotias poika joutuu odottamaan vuoroaan sairaalan lattialla.

”Viime kerralla [kesäkuun 2017 vaaleissa] jäimme yhdeksän paikkaa enemmistöstä. Nyt kisa on aivan yhtä tiukka”, Johnson vetosi keskiviikkoiltana äänestäjiin.

Konservatiivien voitettua vaalit toteutuu Britannian EU-ero lähes varmasti 31. päivänä tammikuuta.

Jos Britannian ja EU:n neuvottelema erosopimus on saatettu sitä enne voimaan, alkaa brexitin siirtymäkausi. Se kestää vuoden 2020 loppuun asti. Siirtymäaikana Britannia säilyy yhä EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa, vaikka menettääkin äänivaltansa unionissa.

Konservatiivihallitukselle tulee samalla kiire aloittaa neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta kuten vapaakaupasta ja turvallisuusyhteistyöstä. Tulevasta suhteesta päättämistä ennakoidaan vielä brexit-neuvottelujakin vaikeampia. Paineita lisää se, että Johnson on luvannut aiemmin, että siirtymäkautta ei pidennetä.

Johnsonin voitto tietäisi myös Britannian loittonemista eurooppalaisesta yhteistyöstä. Konservatiivihallitus yrittää sen sijaan kurkottaa entistä lähemmäksi Yhdysvaltoja.

Mahdollista on sekin, että tuntuva enemmistö antaisi Johnsonille tilaisuuden jäädä ennakoitua likemmäksi EU:ta. Iso enemmistö takaa sen, että Johnsonin ei tarvitsisi huolehtia joka käänteessä puolueensa kovimman brexit-siiven tuesta.

Johnson pääsee muodostamaan uutta hallitustaan jo perjantaina.

Työväenpuolue oli luvannut äänestäjille lisää rahaa julkisiin palveluihin sekä vesi-, energia- ja junayhtiöiden ottamista takaisin julkiseen omistukseen. Labour lupaa myös uutta EU-kansanäänestystä.

”Perjantaina voimme alkaa rakentaa Britanniaa, jossa lapset eivät kärsi köyhyydessä ja viru sairaaloiden lattioilla”, Corbyn vetosi keskiviikkoiltana äänestäjiin.

Vaikka monet labourin lupaukset olivat olleet omiaan houkuttelemaan perusäänestäjiä, ei kampanja ole lähtenyt lentoon. Corbynin henkilökohtaiset suosioluvut ovat poikkeuksellisen alhaiset. Moni poliittiseen keskustaan kuuluva äänestäjä pitää Corbynia liian vasemmistolaisena.

Labouria ei ole nostanut edes se, että äänestäjät ovat olleet hyvin tyytymättömiä konservatiivihallitukseen sekä jo yli kolme vuotta jatkuneeseen brexit-kaaokseen.

Britit ovat saaneet äänestää viime vuosina kyllästymiseen asti.

Parlamenttivaalit on järjestetty viimeksi kesäkuussa 2017. Silloin pääministeri Theresa May toivoi voittavansa tuntuvan enemmistön alahuoneeseen. Vaalivoiton sijaan tuli tappio, ja Maylle jäi johdettavakseen vähemmistöhallitus.

Sitä edelliset parlamenttivaalit järjestettiin toukokuussa 2015. Voittoisa pääministeri David Cameron lunasti vaalilupauksensa EU-kansanäänestyksestä kesäkuussa 2016. Brexit-kanta voitti prosentein 52–48, ja Cameron joutui eroamaan.

Syyskuussa 2014 Skotlannin kansanäänestys torjui maan itsenäistymisen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  5. 5

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  6. 6

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää