Ulkomaat

Venäjän ykköskanavan johtaja myöntää: Käytimme väärennettyä kuvaa malesialais­koneen alasampumisen uutisoinnissa

Konstantin Ernst sanoo The New Yorker -lehden haastattelussa, että tv-kanava teki virheen näytettyään tekaistua kuvamateriaalia malesialaiskoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa 2014.

Venäjän ykköskanavan johtaja Konstantin Ernst myöntää kanavan julkaisseen väärennettyä kuvamateriaalia Malaysia Airlanesin MH 17 -lentokoneen alasampumisesta.

Ernst kertoo amerikkalaisen The New Yorker -lehden haastattelussa Venäjän ykköskanavan julkaisseen kuvan, joka väitetysti todisti Ukrainan olevan ohjusiskun takana. Kuva todettiin pian väärennökseksi.

”Kyllä, olemme ihmisiä, teimme virheen, mutta emme tahallamme”, Ernst sanoo haastattelussa.

Kuvan väitettiin olevan peräisin länsimaiden tiedustelupalvelusta, josta sen vuosi Venäjälle yhdysvaltalainen tutkija.

Ernstin mukaan he halusivat kuvan uutisoinnilla tarjota katsojille ”sellaisen version tapahtumista, josta ei juurikaan ole lännessä kuulu.”

Propaganda oli toimivaa. Vuosi väärennetyn kuvan julkaisun jälkeen vain viisi prosenttia venäläisistä piti omaa hallitustaan tai separatisteja syypäänä turmaan.

Kaikkiaan 298 ihmistä sai surmansa heinäkuussa 2014, kun Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlanesin matkustajalentokone räjähti Itä-Ukrainan ilmatilassa.

Räjähdyksen aiheutti maasta käsin ammuttu ohjus. Lentokoneen alasampuminen on tähän asti pahin yksittäinen hirmuteko keväällä 2014 alkaneessa Itä-Ukrainan sodassa.

Hollannin johtaman kansainvälisen rikostutkintaryhmän mukaan ohjuksen ampuivat separatistit ja heitä tukeneet venäläiset.

Venäjä on kiistänyt nämä väitteet ja pitää Ukrainaa syyllisenä turmaan. Venäjän valtio on vuosien aikana kertonut valtiollisissa medioissaan useita vaihtoehtoisia teorioita turmalle. Yhteistä niille on ollut Ukrainan syyttäminen ohjuksen laukaisemisesta.

Kesäkuussa Hollannin viranomaiset nostivat syytteet neljää miestä vastaan. Heistä kolme oli Venäjän kansalaisia ja yksi Ukrainan kansalainen. Oikeudenkäynti on määrä aloittaa ensi vuoden maaliskuussa.

Venäjän mielestä tutkinnassa ei ole esitetty pitäviä todisteita, vaan sen tarkoitus on mustamaalata Venäjää.

Konstantin Ernst kommentoi tutkintaa maan linjan mukaisesti The New Yorkerin toimittajalle.

”Sinä uskot hollantilaisten raportin olevan totta, ja minä uskon hollantilaisten raportin olevan epäammattimainen.”

Ernst on johtanut valtion omistamaa ykköskanavaa vuodesta 1999.

Hänen aikanaan kanava on tuonut presidentin ihmisten olohuoneisiin muun muassa vuosittaisen televisioidun kyselytunnin muodossa.

Valtiollinen propaganda on kanavalla jatkuvaa, vaikkakin hienovaraisempaa kuin Neuvostoliiton aikoihin. Kanava on avoimesti ja vahvasti tukenut presidentti Vladimir Putinia vaaleissa ja pitänyt kritisoivat kasvot poissa ruudusta, The New Yorkerin artikkelissa kerrotaan.

Ernst kertoo haastattelussa kauhistelleensa Neuvostoliiton aikaista tukahduttavaa kontrollia mediassa. Lännessä kaikki tuntui olevan rehellisempää.

Nyt hän on kuitenkin eri mieltä länsimaisen median toiminnasta.

”Varsinkin viime vuosina minulle on käynyt entistä selvemmäksi, että oikeutta tai täydellistä totuutta ei ole olemassa missään päin maailmaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää