Ulkomaat

Espanjan pahin saastuttaja sponsoroi ilmastokokousta: Miten viherpesun erottaa oikeasta ilmastolupauksesta?

Yritysten ilmastoteot ovat tärkeitä signaaleja, koska niitä ei useimmiten ohjaa tunne vaan raha, sanoo asiantuntija.

Madrid

YK:n ilmastokokouksessa Madridissa on kuultu tällä viikolla suuria lupauksia suurilta yrityksiltä.

Esimerkiksi keskiviikkona 86 muotiyhtiötä, kuten H&M, Nike ja Burberry, julistivat sitoutuvansa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin ja vähentävänsä päästöjään merkittävästi. Tiistaina We Mean Business -koalitio kertoi, että sen kautta samankaltaisen kannanoton on tehnyt 177 yritystä, kuten Chanel ja Coca-Cola.

Viime vuosina esimerkiksi muotijäteistä on luettu kuitenkin myös toisenlaisia uutisia. Burberryn on muun muassa kerrottu polttavan kymmenien miljoonien edestä myymättömiä vaatteita. H&M:n kierrätyspuhetta on puolestaan arvosteltu viherpesuksi.

Keskustelu viherpesusta on käynyt Madridissa muutenkin kuumana.

Närää on aiheuttanut esimerkiksi se, että ilmastokokouksen yksi merkittävimpiä sponsoreita on energiayhtiö Endesa, joka on myös Espanjan suurin saastuttaja. Yritys on maksanut espanjalaismedian mukaan yli kaksi miljoonaa euroa saadakseen YK:n kokouksessa ”timanttisponsorin” tittelin.

Endesa on vastuussa lähes yhdeksästä prosentista Espanjan kasvihuonekaasupäästöjä, arvioivat useat ympäristöjärjestöt. Madridin ilmastokokouksessa se kuitenkin mainostaa isolla kampanjalla, jossa se kertoo luopuvansa hiilen käytöstä vuoteen 2021 mennessä.

We Mean Business -ryhmän mukaan yli 8 500 yritystä ympäri maailman on tehnyt jonkinlaisen ilmastolupauksen. Mutta onko niillä painoarvoa – ja kuka valvoo niiden toteutumista?

 

Mitään päästövähennyslupauksia ei pidä ylenkatsoa.

Mitään päästövähennyslupauksia ei pidä ylenkatsoa, sanoo ilmastoneuvotteluja Madridissa seuraava Sitran ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi.

On kuitenkin tärkeää tarkastella lupauksia kriittisesti. Valtioiden päästövähennyksistä on tarkkoja sääntöjä, joiden yksityiskohdista Madridissakin juuri nyt väännetään. Yritykset sen sijaan määrittelevät ilmastotekonsa kukin tyylillään.

Hyvän ilmastolupauksen tunnistaa Hietaniemen mukaan esimerkiksi mitattavuudesta ja selkeistä tavoitteista.

”Onko osoitettu selvästi, mihin tähdätään? Miten tavoitteen täyttymistä seurataan?”, Hietaniemi luettelee olennaisia kysymyksiä.

Yritysten vastuullisuuspuheessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko ilmastositoumuksien sisäänajoon varattu aikaa ja rahaa. Lisäksi on hyvä pitää mielessä mittakaava ja lähtötaso.

”Jos esimerkiksi suuri fossiilisia polttoaineita tuottava energiayhtiö päättää vaihtaa työsuhdeautot sähköautoihin, ero ei ole vielä kovin suuri.”


Ilmastolupauksia arvioitaessa hyvä merkki on, jos yritys on sitoutunut tieteeseen perustuviin tavoitteisiin esimerkiksi YK:n ja kansalaisjärjestöjen perustaman Science Based Targets Initiativen (SBTI) kautta.

Tavoitteita noudattaa tällä hetkellä 742 yritystä, joista jutun alussa mainitut 177 on sitoutunut korkeimpaan mahdolliseen tavoitteeseen eli hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Muotialaltakin moni on hyväksytty mukaan – myös Burberry, H&M ja Nike.

Tiedeperusteisiin ilmastotavoitteisiin sitoutuneiden yritysten määrä on kasvanut noin 50 prosentilla tänä vuonna, sanoo We Mean Business -koalition toimitusjohtaja Nigel Topping.

Se johtuu ainakin siitä, että tiede on kiistatta osoittanut ilmastokriisin vääjäämättömyyden. Lisäksi äärisäät koettelevat nyt myös vauraita maita. Myös ilmastolakkoilijoiden ja etenkin nuorten viha ajaa yrityksiä eteenpäin.

”Toimitusjohtajat ovat myös vanhempia, joilta lapset kysyvät, että mitä te oikein teette”, Topping sanoo.

 

”Suuri osa toimitusjohtajista ei ole edes elossa vuonna 2050. Heidän tulee joutua vastuuseen lupauksistaan jo aiemmin.”

Tieteeseen nojaaviin ilmastolupauksiin kuuluu pitkä liuta sääntöjä ja vaatimuksia. Olennaista on esimerkiksi se, että yritysten tulee määrittää vuoden 2050 tavoitetilan lisäksi myös lyhyen ja keskipitkän aikavälin etappeja.

”Suuri osa toimitusjohtajista ei ole edes elossa vuonna 2050. Heidän tulee joutua vastuuseen lupauksistaan jo aiemmin”, Topping sanoo.

Vaikka tieteeseen perustuvat ilmastolupaukset ovat askel aiempaa läpinäkyvämpään suuntaan, ei pelkkä niiden olemassaolo tietenkään vielä tarkoita mitään. Jos yritys sitoutuu laatimaan tavoitteet, voi mennä vuosia, että niitä päästään toteuttamaan.

Yritysten ilmastotekoja ei myöskään valvo mikään tietty taho. Se jää kansalaisjärjestöjen, toimittajien ja tutkijoiden tehtäväksi.

Kun valtioiden ilmastopäätökset junnaavat paikallaan, yritysten merkitys ilmastokriisin torjunnassa korostuu. YK:n ilmastoneuvottelut venyvät yliajalle eli ainakin lauantaille Madridissa, ja EU:nkin sopu hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä lässähti perjantain vastaisena huippukokouksessa Brysselissä.

”Valtioiden välinen hidas neuvotteluprosessi voi tuntua ihmisistä hyvinkin turhauttavalta, kun sen rinnastaa siihen, miten suuria muutoksia pitäisi saada aikaan nopeasti”, Sitran Hietaniemi sanoo.

Ilmastotoimiin sitoutuneet yritykset luovat kuitenkin taistelutahtoa ja voivat puskea maiden hallituksiakin eteenpäin.

We Mean Business -koalition Toppingin mukaan yritysten ilmastoteot ovat tärkeitä signaaleja, koska niitä ei useimmiten ohjaa tunne vaan raha.

”Kun näemme, että rationaaliset yrityksetkin luottavat tieteeseen, se luo painetta”, hän sanoo.

”Se osoittaa, että nämä asiat vain täytyy tehdä. Vai haluatko mieluummin miljardi ilmastopakolaista ja kolmannen maailmansodan?”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  4. 4

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  5. 5

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  6. 6

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  9. 9

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää