Ulkomaat

Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

Sensuuri ja nationalismi ovat arkipäivää nyky-Kiinassa. Kokosimme kuusi tuoretta esimerkkiä siitä, miten ne vaikuttavat tavallisten kiinalaisten arjessa.

Peking

Kun puhutaan Kiinasta, lauseissa toistuvat usein sensuurin kiristyminen ja nationalismin nousu.

Kiinan kommunistinen puolue kutsuu toimia sosialististen ydinarvojen edistämiseksi. Niitä ovat esimerkiksi isänmaallisuus, harmonia ja kohtelias käytös.

Miksi Kiina on asiasta niin huolissaan? Koska maassa vallitsee arvotyhjiö, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen käytännössä kapitalistinen politiikka on loitonnut sosialismin ihanteista niin paljon, että ihmiset eivät enää tiedä, mihin tulisi uskoa.

”Samalla puolue pyrkii pitämään kansalaiset isänmaallisina ja erossa länsimaisista arvoista sekä ajatuksista.”

Länsimainen hapatus on Kiinalle paitsi kirosana myös mahdollinen uhka yhtenäisyydelle. Sensuurin ja nationalismin näkymisestä tavallisten kiinalaisten arjessa on useita esimerkkejä myös tältä vuodelta.

Kiellettyjen kirjojen rovio

Viime viikonloppuna Kiinan sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa kirjaston työntekijät polttavat kirjoja Zhenyuanissa Gansun maakunnassa. Kirjojen poltto tapahtui jo lokakuussa, mutta laajaan julkisuuteen tieto levisi vasta nyt.

Kirjaston mukaan kyse oli ”nopeasta ja tehokkaasta” laittomien julkaisujen tuhoamisesta. Kirjaston pyrkimys oli tehdä parhaansa kiinalaisten arvojen edistämiseksi. Sittemmin poistetussa sosiaalisen median julkaisussa kerrottiin, että kaksi naistyöntekijää poltti yhteensä 65 kirjaa.

Zhenyuanin paikallishallinto ilmoitti maanantaina, että kirjoja julkisesti kadulla polttaneita kirjastovirkailijoita rangaistaan, koska he polttivat kirjoja avoimesti kadulla eivätkä kootusti ja sinetöityinä, kuten heitä oli ohjeistettu.

Kiinan opetusministeriö määräsi lokakuussa siivouksen ala- ja yläkoulujen kirjastoihin. Niistä pitää poistaa kirjat, jotka ovat laittomia, sopimattomia, kommunistisen puolueen oppien vastaisia tai uskonnollisia piirteitä sisältäviä. Poistettavaksi on määrätty myös sellaiset kirjat, joissa kuvataan pilkalliseen sävyyn puoluetta, Kiinaa tai sen armeijaa.


Miesten korvakorukielto

Kiinan mediasta vastaava hallinto julkaisi tammikuussa ohjeistuksen, jonka mukaan televisiossa esiintyvillä miehillä ei saa olla korvakoruja. Jos niitä on, ne sumennetaan lähetyksestä.

Kiinassa monet suositut miespuoliset poptähdet ja näyttelijät käyttävät korvakoruja ja meikkiä. Maskuliinisuuden puute huolettaa joitakin valtiollisia tahoja. Valtiollinen uutistoimisto Xinhua julkaisi viime vuonna artikkelin, jossa Kiinan popidoleita pilkattiin ”nynnyiksi” ja sanottiin, että ”tämä sairas kulttuuri vaikuttaa haitallisesti teini-ikäisiin”.

Korvakorujen lisäksi Kiinassa on rajoitettu muitakin asioita julkisissa esiintymisissä. Kiinalaisten jalkapalloilijoiden pitää käyttää pitkiä hihoja, jos heillä on tatuointeja käsivarsissa. Naisten on käsketty pienentää kaula-aukkoja. Räppäreiden sanoituksia sensuroidaan, jos ne koskevat muuta kuin rauhaa ja harmoniaa.

Kuluneen vuoden aikana Kiinassa on sensuroitu myös ”matalamieliseksi” tulkittua internetsisältöä. Xinhuan mukaan 26 000 nettisivustoa on suljettu ja kuusi miljoonaa julkaisua poistettu.

Kansalaisen moraaliohjeet

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea julkaisi kaksi kuukautta sitten ”suunnitelman kansalaisten moraalisen rakentamisen toteuttamisesta uudessa ajassa”. Se on jatkoa vuonna 2001 julkaistulle ohjeistukselle.

Uusia ohjeita tarvittiin uutistoimisto Xinhuan mukaan siksi, että huonojen länsimaisten vaikutteiden ja ”kulttuurin eroosion” riski on Kiinassa edelleen suuri.

Ohjeistuksessa ihmisiä kehotetaan noudattamaan marxilaista ja sosialistista moraalia sekä rakastamaan isänmaata. Sosialismin perusarvot ovat perusta Kiinan voiman tiivistämiselle. Perhe on yhteiskunnan perussolu ja moraalisen kehityksen lähtökohta.

Julkisuudessa olevien ihmisten pitää heijastaa oikeanlaisia arvoja käytöksessään ja mielipiteissään. Internetissä tulee edistää positiivista verkkokulttuuria.

Ohjeiden loppupuolella todetaan, että ihmisiä – erityisesti ulkomaalaisia, jotka loukkaavat kiinalaisten tunteita tai vahingoittavat ”kansallista ihmisarvoa” – on rangaistava lakien ja asetusten mukaisesti. Heillä on oltava varoittava ja kasvattava rooli.


Valkokankaalta kielletty: homous, avaruusoliot, Nalle Puh

Kiinassa elokuviin kohdistuva sensuuri voi paksusti. Kiintiön mukaan Kiinan markkinoille voi tulla vuosittain noin 34 Hollywood-elokuvaa, ja niiden valinta on tarkka prosessi.

Queen-yhtyeen keulakuvasta Freddie Mercurysta kertova Bohemian Rhapsody -elokuva sai Kiinan-ensi-iltansa maaliskuussa, mutta kolme minuuttia lyhyempänä kuin alkuperäisversio. Elokuvasta oli leikattu pois kohtaukset, jotka koskivat biseksuaalisuutta ja Mercuryn miespuolista kumppania. Sensuuri iski myös kohtaukseen, jossa Queen esiintyi naisten vaatteissa.

Viime vuonna kiellettiin Risto Reipas ja Nalle Puh -elokuva. Syynä pidetään sitä, että Nalle Puhin hahmoa on käytetty sosiaalisessa mediassa presidentti Xi Jinpingin vertauskuvana.

Myös Call Me by Your Name -elokuva sensuroitiin homoseksuaalisuuden takia Pekingin filmifestivaalien ohjelmistosta. Kaksi vuotta sitten Alien: Covenant -elokuvasta leikattiin pois liki kaikki avaruusoliokohtaukset, mikä herätti porua Kiinan sosiaalisessa mediassa, koska avaruusoliot olivat nimen mukaisesti olennainen osa elokuvaa. Syynä lienee ollut veristen kohtausten lisäksi nihkeä suhtautuminen yliluonnollisiin juonenkäänteisiin.

Puolueusko, paras usko

Luoteis-Kiinassa Xinjiangin maakunnassa jatkuu uiguurimuslimeihin kohdistuva vaino. Poliittisille leireille on suljettu useiden arvioiden mukaan yli miljoona uiguuria.

Tämän vuoden aikana muidenkin islaminuskoisten kiinalaisten elämään on alettu puuttua kovalla kädellä eri puolilla Kiinaa. Toimet ovat kohdistuneet erityisesti hui-muslimeihin, jotka ovat uiguurien ohella maan suurin muslimivähemmistö.

Sanomalehti The New York Times kertoi hiljattain, että Koillis-Kiinan muslimialueilla on tuhottu minareetteja ja moskeijoita. Samanlaisia purkutöitä on tehty Sisä-Mongoliassa, Henanissa ja Ningxiassa. Pekingissä arabiankielisiä tekstejä ei saa enää käyttää tai näyttää julkisesti.

Syyskuussa The New York Times näki kommunistisen puolueen salaisen ohjeistuksen, jossa annettiin ohjeita islaminuskon rajoittamiseen. Taustalla on puolueen pelko uskonnollisesta radikalisoitumisesta ja kansallisesta yhtenäisyydestä.

Kiinassa on arvioiden mukaan noin 22 miljoonaa muslimia.


Myös kristittyjen on vaikea harjoittaa uskontoaan. Raamattujen myynti on kielletty myös internetissä. Kirkkoja valvotaan ja seurakuntia on suljettu. Hengellisiä johtajia on pidätetty, ja alaikäisiltä on kielletty kirkossakäynti.

Viime vuonna useat Kiinan kaupungit kielsivät joulun juhlimisen kouluissa ja keskittyivät perinteisiin kiinalaisiin juhliin. Langfangin kaupunki Hebeissä antoi määräyksen joulukoristeiden poistamisesta. Joulupukkihahmot ja joulukuuset olivat kieltolistalla rangaistuksen uhalla.

Kristittyjä on Kiinassa arvioiden mukaan ainakin 60 miljoonaa, todennäköisesti enemmänkin.

Kiinan presidentti Xi Jinping on todennut jo vuonna 2015, että kaikkien uskontojen pitäisi olla alisteisia kiinalaiselle kulttuurille ja kommunistiselle puolueelle. Uskonnollista vapautta on nykyisin vähän.

Puolueoppia koululaisille

Isänmaallinen kasvatus on pakollista Kiinan koululaisille. Ulkomaisia oppimateriaaleja ei saa käyttää ala- eikä yläkouluissa.

Kiina uudisti tänä vuonna lasten ja nuorten isänmaallisen koulutuksen suuntaviivat. Ohjeet ovat selkeät: kotimaanrakkauden lisäksi pitää ajatella lämpimin tuntein myös kommunistista puoluetta ja sen politiikkaa.

Useissa kouluissa oppilaat käyttävät sosialismin symboleina tunnettuja punaisia huiveja.

Myös kungfutselaisten ”pyhäkoulujen” suosio on kasvanut Kiinassa viime vuosina valtavasti. Lapset opettelevat ulkoa tekstejä, joissa korostuvat perinteiset kiinalaiset arvot ja opit.


Zhengjiangissa yliopisto ja Kiinan naisliitto aloittivat maaliskuussa kurssin, jonka osallistujille opetetaan oikeanlaista presidentti Xin ajan naiseutta. Kurssilaiset oppivat, miten he voivat olla viisaita, aurinkoisia ja täydellisiä naisia. Viisaus tulee Kiinan historian ja kulttuurin tuntemuksesta, aurinkoisuus maalaustaiteesta ja etiketin tuntemuksesta. Täydellisyys taas liittyy hillittyyn meikkiin.

Kurssilla naiset oppivat myös, miten pukeutua, kaataa teetä ja istua oikein.

”Istu kahdella kolmasosalla tuolista – et voi vallata koko tuolia”, kertoi kurssin vetäjä oppituntia seuranneen sanomalehti The Washington Postin mukaan. ”Vatsa sisään, rentouta hartiat, jalat yhdessä ja hyvä ryhti.”

Talouskasvun hidastuessa ja syntyvyyden heikentyessä jyrkästi puolue on rohkaissut naisia vaimoiksi ja äideiksi.

Sukupuolten tasa-arvoa mittaavassa Maailman talousfoorumin indeksissä Kiinan sijoitus on viime vuosina romahtanut. Vuonna 2013 Kiina oli sijalla 69, viime vuonna sijalla 103. Listalla on 149 maata.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nämäkin ovat kiinalaisille pian arkea


 Koko maan kattavaa sosiaalista pistejärjestelmää ollaan rakentamassa. Kansalaispisteet vaikuttavat etuihin tai vaikkapa lainoihin.

 Valvontakameroiden määrä kasvaa vuoteen 2022 mennessä 2,7 miljardiin. Kasvojentunnistusteknologia on maailman huippua.

 Kiina kehittää kasvojentunnistusjärjestelmää, joka pystyisi tunnistamaan kansalaiset muutamissa sekunneissa 90 prosentin tarkkuudella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Taksilupien määrä on jopa kaksinkertaistunut isoissa kaupungeissa – kiistelty lakiuudistus on samanaikaisesti nostanut kyytien hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää