Ulkomaat

YK:n ilmastokokous päättyi lässähdykseen ja raivostutti nuoret aktivistit – ”Heikko kunnianhimo oli pettymys”, sanoo suomalais­ministeri

Neuvottelujen laiha tulos korosti entisestään sitä, miten joidenkin maiden päättäjien asennoituminen ilmastokriisiin on ristiriidassa tieteen ja nuorten aktivistien kanssa.

Madrid

Kaksi vuorokautta yliajalle venyneet YK:n ilmastoneuvottelut päättyivät lässähdykseen Madridissa sunnuntai-iltapäivänä. Kansalaisjärjestöt kuvasivat lopputulemaa ”katastrofiksi”, eivätkä monet neuvotteluihin osallistuneet maatkaan olleet tyytyväisiä.

”Ilmastoneuvottelujen heikko kunnianhimotaso oli pettymys”, Suomea ja EU:ta edustanut ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi sunnuntaina iltapäivällä HS:lle.

”Sieltä ei lähtenyt sellaista viestiä, joka vastaisi riittävästi kansalaisten huoliin ja täyttäisi tieteen asettamat vaatimukset.”

Kokoukselta odotettiin vahvaa viestiä siitä, että Pariisin ilmastosopimuksen yli 190 jäsenmaata aikoo kirittää päästövähennystavoitteitaan ensi vuonna.

Muotoilu jäi kuitenkin epämääräiseksi.

Kokouksen loppulausunnossa lähinnä pyydetään maita toimimaan päästökuilun kuromiseksi umpeen. Päätös myös kehottaa maita olemaan mahdollisimman kunnianhimoisia, kun ne päivittävät kansalliset sitoumuksensa.

Pariisin sopimuksen jäsenmaiden täytyy kertoa suunnitelmansa uusista päästövähennyksistä ensi vuoden ilmastokokouksessa Glasgow’ssa. Niistä olisi toivottu vahvoja signaaleja jo Madridissa.

Maiden tähänastiset teot ja sitoumukset eivät ole lähelläkään Pariisin sopimuksen tavoitetta eli ilmastonlämpenemisen rajaamista alle 1,5 asteen.


Kokouslähteiden mukaan neuvotteluja jarruttivat etenkin Brasilia, Australia, Saudi-Arabia sekä Pariisin sopimuksesta vuoden päästä virallisesti irtautuva Yhdysvallat.

Myös aiemmin rakentavasti käyttäytynyt Kiina otti neuvotteluissa takapakkia esimerkiksi ilmastotoimien läpinäkyvyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia arvioi, että Kiina tuntee olevansa yksin, kun Yhdysvallat lähtee sopimuksesta.

”Mielestäni Kiinan käytöksessä on vähän kiukuttelua nähtävillä”, Honkatukia sanoi jo perjantai-iltana kesken neuvottelujen.

Lue myös: Yhdysvaltain neuvottelijat ovat tukalassa välikädessä, mutta Madridin ilmastokokouksessa näkyy myös kapina

Ilmastokokouksen puheenjohtajamaa Chile sai viikonloppuna osakseen ennennäkemätöntä arvostelua.

Ilmastokokouksen piti olla tänä vuonna Chilessä, mutta se siirrettiin maassa puhjenneiden väkivaltaisten mielenosoitusten takia viime hetkellä Espanjaan. Chile oli kuitenkin yhä kokouksen puheenjohtaja.

Chilen toimintaa neuvotteluissa kuvattiin epäjohdonmukaiseksi, neuvottomaksi ja epävarmaksi. Vielä lauantaiaamuna sen laatimat päätöslauselmaluonnokset saivat täystyrmäyksen.

Kokous venyi ennätyspitkälle yliajalle ja on nyt pisimpään kestänyt ilmastokokous YK:n historiassa. Chileä moitittiin siitä, että se ei uskaltanut viheltää peliä ajoissa poikki.

Lisäksi pienet, ilmastonmuutoksen seurauksista pahasti kärsivät saarivaltiot sanoivat sunnuntain vastaisena yönä, että ne oli sivuutettu neuvotteluprosessista loppumetreillä täysin.

Köyhien ja haavoittuvien maiden näkökulmasta tärkeä kysymys ilmastonmuutoksen peruuttamattomista vahingoista ja niiden rahallisesta korvaamisesta törmäsikin kokouksessa erimielisyyksiin.


Madridin kokouksessa yritettiin sopia viimeisiä sääntöjä vuonna 2015 solmitun Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanolle. Suurin osa sääntökirjasta nuijittiin jo Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa viime vuonna.

Madridissa ei kuitenkaan päästy sopuun päästövähennysten kansainvälisistä siirroista eli markkinamekanismeista.

Markkinamekanismeissa on kyse siitä, millaisilla ehdoilla maat voivat toteuttaa päästövähennyksiä toisessa maassa. Ongelmana on ollut niin sanottu kaksoislaskenta eli se, että sekä ostaja että myyjä laskee samat päästövähennykset hyväkseen.

Brasilia olisi halunnut säännöistä niin löysät, että muut ilmastosopimuksen jäsenmaat eivät voineet niihin suostua. Maata johtaa ilmastokriisiin epäileväisesti suhtautuva presidentti Jair Bolsonaro, ja se pitää kynsin hampain kiinni oikeudesta kaksoislaskea päästövähennykset.

Ministeri Mikkonen oli tyytyväinen siihen, ettei EU suostunut sääntöihin, jotka vaarantaisivat Pariisin sopimuksen uskottavuuden.

”EU:n viesti kokouksessa oli selvä: emme tarvitse huonoja sääntöjä”, Mikkonen sanoi.

”Olen ylpeä siitä, että oma joukkomme piti sitkeästi kiinni tästä periaatteesta.”

Markkinamekanismien sääntöjä käsitellään seuraavan kerran ensi vuoden ilmastokokouksessa.

”Vaikka ei päästy sopuun, työ eteni ja siitä on hyvä jatkaa”, Mikkonen arvioi.


Neuvottelujen piinaavat loppumetrit ja laiha tulos korostavat entisestään sitä, miten joidenkin maiden päättäjien asennoituminen ilmastokriisiin on ristiriidassa tieteen ja nuorten aktivistien kanssa.

Kuluneen vuoden aikana on julkaistu lukuisia raportteja, jotka osoittavat ilmastokriisin vääjäämättömyyden.

Madridin kokouksessa nuoret ilmastoaktivistit yrittivätkin vedota tieteeseen puhuessaan päättäjille. He yrittivät kirittää neuvotteluja järjestämällä lukuisia mielenosoituksia kokouspaikalla ja sen ulkopuolella. Viime viikon perjantaina jopa puoli miljoonaa ihmistä kokoontui ilmastomarssille Madridin keskustaan.

Nuorten keskeinen viesti on, että ilmastokriisin hillitsemiseksi ei ole tehty tarpeeksi. He vaativat konkreettisia tekoja ja ovat väsyneitä tyhjiin lupauksiin.

”Johtajamme eivät käyttäydy niin kuin olisimme hädässä. Hätätilanteessahan pitäisi muuttaa käytöstään”, ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg sanoi päättäjille pitämässään puheessa aiemmin tällä viikolla.

Lue myös HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

Kansalaisjärjestöt olivat silmin nähden pettyneitä Madridin kokouksen tulokseen.

”Hallitusten täytyy miettiä täysin uusiksi se, miten he tekevät tämän, sillä [ilmastokokouksen] lopputulosta on täysin mahdotonta hyväksyä”, Greenpeace Internationalin johtaja Jennifer Morgan sanoi toimittajille Madridissa.

”EU:ta lukuun ottamatta yksikään suurista saastuttajamaista ei reagoinut tilanteen vaatimalla kiireellisyydellä vaan pakoili vastuutaan”, WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen puolestaan kommentoi järjestön tiedotteessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  4. 4

   Mistä kiihotut, ketä tapailet, missä liikut – HS selvitti, mitä deitti­sovellukset meistä tietävät ja millaisia vaaroja massiiviseen tiedon­keruuseen liittyy

   Tilaajille
  5. 5

   Isoisän tarina sotatantereelta ei jättänyt ohjaaja Sam Mendesiä rauhaan – tuloksena on Oscar-voittajaksi veikattu elokuva, joka on hurja tekninen taidonnäyte

  6. 6

   Brexit-iltana on luvassa juhlia moneen makuun, mutta mitä tapahtuu EU-eron jälkeen? HS vastaa tärkeimpiin kysymyksiin

   Tilaajille
  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan kaupungin entisiä johtohenkilöitä oikeuden eteen – Palveluyhtiöstä vastanneita syytetään työturvallisuusrikoksesta

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Yliluonnollinen ääni säikäytti portaikossa: Siivooja pakeni kummitusta tehtaassa, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  2. 2

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  3. 3

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin Vaasankadulta löytyi kranaatti – ”On kyllä poikkeuksellista”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Kiina eristää useita kaupunkeja historian suurimmassa karanteenissa, WHO ei vielä julistanut korona­virusta kansain­väliseksi terveysuhaksi

  8. 8

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  9. 9

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  10. 10

   Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää