Ulkomaat

YK:n ilmastokokous päättyi lässähdykseen ja raivostutti nuoret aktivistit – ”Heikko kunnianhimo oli pettymys”, sanoo suomalais­ministeri

Neuvottelujen laiha tulos korosti entisestään sitä, miten joidenkin maiden päättäjien asennoituminen ilmastokriisiin on ristiriidassa tieteen ja nuorten aktivistien kanssa.

Madrid

Kaksi vuorokautta yliajalle venyneet YK:n ilmastoneuvottelut päättyivät lässähdykseen Madridissa sunnuntai-iltapäivänä. Kansalaisjärjestöt kuvasivat lopputulemaa ”katastrofiksi”, eivätkä monet neuvotteluihin osallistuneet maatkaan olleet tyytyväisiä.

”Ilmastoneuvottelujen heikko kunnianhimotaso oli pettymys”, Suomea ja EU:ta edustanut ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi sunnuntaina iltapäivällä HS:lle.

”Sieltä ei lähtenyt sellaista viestiä, joka vastaisi riittävästi kansalaisten huoliin ja täyttäisi tieteen asettamat vaatimukset.”

Kokoukselta odotettiin vahvaa viestiä siitä, että Pariisin ilmastosopimuksen yli 190 jäsenmaata aikoo kirittää päästövähennystavoitteitaan ensi vuonna.

Muotoilu jäi kuitenkin epämääräiseksi.

Kokouksen loppulausunnossa lähinnä pyydetään maita toimimaan päästökuilun kuromiseksi umpeen. Päätös myös kehottaa maita olemaan mahdollisimman kunnianhimoisia, kun ne päivittävät kansalliset sitoumuksensa.

Pariisin sopimuksen jäsenmaiden täytyy kertoa suunnitelmansa uusista päästövähennyksistä ensi vuoden ilmastokokouksessa Glasgow’ssa. Niistä olisi toivottu vahvoja signaaleja jo Madridissa.

Maiden tähänastiset teot ja sitoumukset eivät ole lähelläkään Pariisin sopimuksen tavoitetta eli ilmastonlämpenemisen rajaamista alle 1,5 asteen.


Kokouslähteiden mukaan neuvotteluja jarruttivat etenkin Brasilia, Australia, Saudi-Arabia sekä Pariisin sopimuksesta vuoden päästä virallisesti irtautuva Yhdysvallat.

Myös aiemmin rakentavasti käyttäytynyt Kiina otti neuvotteluissa takapakkia esimerkiksi ilmastotoimien läpinäkyvyyteen liittyvissä kysymyksissä.

Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia arvioi, että Kiina tuntee olevansa yksin, kun Yhdysvallat lähtee sopimuksesta.

”Mielestäni Kiinan käytöksessä on vähän kiukuttelua nähtävillä”, Honkatukia sanoi jo perjantai-iltana kesken neuvottelujen.

Lue myös: Yhdysvaltain neuvottelijat ovat tukalassa välikädessä, mutta Madridin ilmastokokouksessa näkyy myös kapina

Ilmastokokouksen puheenjohtajamaa Chile sai viikonloppuna osakseen ennennäkemätöntä arvostelua.

Ilmastokokouksen piti olla tänä vuonna Chilessä, mutta se siirrettiin maassa puhjenneiden väkivaltaisten mielenosoitusten takia viime hetkellä Espanjaan. Chile oli kuitenkin yhä kokouksen puheenjohtaja.

Chilen toimintaa neuvotteluissa kuvattiin epäjohdonmukaiseksi, neuvottomaksi ja epävarmaksi. Vielä lauantaiaamuna sen laatimat päätöslauselmaluonnokset saivat täystyrmäyksen.

Kokous venyi ennätyspitkälle yliajalle ja on nyt pisimpään kestänyt ilmastokokous YK:n historiassa. Chileä moitittiin siitä, että se ei uskaltanut viheltää peliä ajoissa poikki.

Lisäksi pienet, ilmastonmuutoksen seurauksista pahasti kärsivät saarivaltiot sanoivat sunnuntain vastaisena yönä, että ne oli sivuutettu neuvotteluprosessista loppumetreillä täysin.

Köyhien ja haavoittuvien maiden näkökulmasta tärkeä kysymys ilmastonmuutoksen peruuttamattomista vahingoista ja niiden rahallisesta korvaamisesta törmäsikin kokouksessa erimielisyyksiin.


Madridin kokouksessa yritettiin sopia viimeisiä sääntöjä vuonna 2015 solmitun Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanolle. Suurin osa sääntökirjasta nuijittiin jo Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa viime vuonna.

Madridissa ei kuitenkaan päästy sopuun päästövähennysten kansainvälisistä siirroista eli markkinamekanismeista.

Markkinamekanismeissa on kyse siitä, millaisilla ehdoilla maat voivat toteuttaa päästövähennyksiä toisessa maassa. Ongelmana on ollut niin sanottu kaksoislaskenta eli se, että sekä ostaja että myyjä laskee samat päästövähennykset hyväkseen.

Brasilia olisi halunnut säännöistä niin löysät, että muut ilmastosopimuksen jäsenmaat eivät voineet niihin suostua. Maata johtaa ilmastokriisiin epäileväisesti suhtautuva presidentti Jair Bolsonaro, ja se pitää kynsin hampain kiinni oikeudesta kaksoislaskea päästövähennykset.

Ministeri Mikkonen oli tyytyväinen siihen, ettei EU suostunut sääntöihin, jotka vaarantaisivat Pariisin sopimuksen uskottavuuden.

”EU:n viesti kokouksessa oli selvä: emme tarvitse huonoja sääntöjä”, Mikkonen sanoi.

”Olen ylpeä siitä, että oma joukkomme piti sitkeästi kiinni tästä periaatteesta.”

Markkinamekanismien sääntöjä käsitellään seuraavan kerran ensi vuoden ilmastokokouksessa.

”Vaikka ei päästy sopuun, työ eteni ja siitä on hyvä jatkaa”, Mikkonen arvioi.


Neuvottelujen piinaavat loppumetrit ja laiha tulos korostavat entisestään sitä, miten joidenkin maiden päättäjien asennoituminen ilmastokriisiin on ristiriidassa tieteen ja nuorten aktivistien kanssa.

Kuluneen vuoden aikana on julkaistu lukuisia raportteja, jotka osoittavat ilmastokriisin vääjäämättömyyden.

Madridin kokouksessa nuoret ilmastoaktivistit yrittivätkin vedota tieteeseen puhuessaan päättäjille. He yrittivät kirittää neuvotteluja järjestämällä lukuisia mielenosoituksia kokouspaikalla ja sen ulkopuolella. Viime viikon perjantaina jopa puoli miljoonaa ihmistä kokoontui ilmastomarssille Madridin keskustaan.

Nuorten keskeinen viesti on, että ilmastokriisin hillitsemiseksi ei ole tehty tarpeeksi. He vaativat konkreettisia tekoja ja ovat väsyneitä tyhjiin lupauksiin.

”Johtajamme eivät käyttäydy niin kuin olisimme hädässä. Hätätilanteessahan pitäisi muuttaa käytöstään”, ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg sanoi päättäjille pitämässään puheessa aiemmin tällä viikolla.

Lue myös HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

Kansalaisjärjestöt olivat silmin nähden pettyneitä Madridin kokouksen tulokseen.

”Hallitusten täytyy miettiä täysin uusiksi se, miten he tekevät tämän, sillä [ilmastokokouksen] lopputulosta on täysin mahdotonta hyväksyä”, Greenpeace Internationalin johtaja Jennifer Morgan sanoi toimittajille Madridissa.

”EU:ta lukuun ottamatta yksikään suurista saastuttajamaista ei reagoinut tilanteen vaatimalla kiireellisyydellä vaan pakoili vastuutaan”, WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen puolestaan kommentoi järjestön tiedotteessa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  3. 3

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  4. 4

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  7. 7

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  8. 8

   Presidentti Halonen epäilee Haaviston toimien tutkintaa presidenttipeliksi

  9. 9

   Valtakunnansovittelijalle poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä, työntekijä­liitoista väläytellään jo toiveita sovittelijan vaihtamisesta

  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  4. 4

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  7. 7

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  8. 8

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää